Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συνεχίζονται για τέταρτη βδομάδα οι μαζικότατες κινητοποιήσεις για ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ!

Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 1 Φλεβάρη και πλούσιο πρόγραμμα δράσης από τους Φοιτητικούς Συλλόγους

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και τρεις βδομάδες στον δρόμο ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και κάθε νέα βδομάδα η μαζικότητα των κινητοποιήσεών τους μεγαλώνει.

Οι φοιτητές έκαναν πρωτόγνωρες Γενικές Συνελεύσεις την προηγούμενη βδομάδα καταγράφοντας τη συντριπτικά πλειοψηφική απόρριψη των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και δηλώνουν ότι με την ίδια αποφασιστικότητα θα συνεχίσουν.

Στις συσκέψεις συντονισμού δεκάδων Φοιτητικών Συλλόγων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, που έγιναν μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια της Πέμπτης, αυτοί αποφάσισαν: Προχωρούν σε νέο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα και την ίδια ώρα στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Παράλληλα προχωρούν και σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την ερχόμενη βδομάδα, μέσα από τις οποίες όλοι οι Σύλλογοι θα αποφασίσουν τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.

Επίσης, αποφάσισαν απογευματινό συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων τη μέρα που θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και πανελλαδική κινητοποίησή τους αν η κυβέρνηση τολμήσει να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.


RIZOSPASTIS

Ακόμη, θα προχωρήσουν σε κοινές συνεντεύξεις Τύπου με εκπροσώπους του ΔΕΠ και των εργαζομένων στα ΑΕΙ, ενώ θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητά τους έχουν στριμώξει την κυβέρνηση, που επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους φοιτητές μιλώντας για κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική. Επειτα επιστράτευσε διάφορους κονδυλοφόρους της με σκοπό να τους συκοφαντήσουν, ενώ προσπαθεί να εκβιάσει τους φοιτητές καλώντας έως και έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων τη Δευτέρα. Τώρα η κυβέρνηση ουσιαστικά προχωρά σε μια αναδίπλωση μετά την αποστομωτική απάντηση χιλιάδων φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις. Πρόκειται για ένα αυτογκόλ που μαρτυρά το αρχικό σχέδιο εκβιασμού, αφού προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο, να διεξαχθεί η εξεταστική ηλεκτρονικά, που μέχρι τώρα ήταν τάχα χαμένη.

Το «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», όμως, είναι εντυπωσιακά πλειοψηφικό σε όλους τους χώρους της Εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά σημειωνόταν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Πέμπτη:

«Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και δεν μπορεί να υπερασπιστεί το άδικο νομοσχέδιό της.

Η "ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία", για την οποία δήθεν κόπτονται, διαταράσσεται από την πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων πανεπιστημίων, όχι από τους φοιτητές που ζητούν τα αυτονόητα. Από αυτήν την πολιτική κινδύνεψαν να χαθούν εξάμηνα, αφού σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα δεν υπήρχε εκπαιδευτικός για να διδάξει μαθήματα που βρίσκονται στα προγράμματα σπουδών!


Η κυβέρνηση της ΝΔ, που κατέχει το ρεκόρ κλειστών σχολών τα δύο χρόνια της πανδημίας, υποκριτικά μιλά για χαμένες εξεταστικές και εξάμηνα. Φοβάται το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές, οι μαθητές που συζητούν, αγωνίζονται, αποφασίζουν, δρουν συλλογικά και μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά της.

Η νεολαία, ο κόσμος της Εκπαίδευσης, παλεύοντας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δυναμώνουν τον αγώνα απέναντι στις πραγματικές "ανορθογραφίες" της Εκπαίδευσης, που διαχρονικά έχουν διαμορφωθεί από όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), και διεκδικούν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση».


Πολύ μαζικές οι Γενικές Συνελεύσεις της περασμένης βδομάδας
Πολύ μαζικές οι Γενικές Συνελεύσεις της περασμένης βδομάδας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ