ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδίες ενάντια σ' έναν κόσμο γερασμένο

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ

«Συνάντηση Μπρεχτ - Αϊσλερ - Βάιλ, ενάντια σ' έναν κόσμο γερασμένο». Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Αγίου Γεωργίου 8, πλατεία Καρύτση).

Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έργα των Κουρτ Βάιλ και Χανς Αϊσλερ, πάνω σε έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Οι λυρικοί τραγουδιστές Γιώργος Ιατρού και Γιώργος Σαμαρτζής θα ερμηνεύσουν μαζί με καταξιωμένους μουσικούς αποσπάσματα από την «Οπερα της Πεντάρας», την πολιτική - σατιρική όπερα «Η άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι», καθώς και από το «Οι στρογγυλοκέφαλοι και οι σουβλοκέφαλοι», μια διασκευή του σαιξπηρικού έργου «με το ίδιο μέτρο», γραμμένη τη δεκαετία του 1930. Ολα αυτά κάτω από τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Ζιάβρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μπρεχτ ευτύχησε να έχει τρεις συνεργάτες στη μουσική, συνθέτες μεγάλης αξίας. Είναι ο Κουρτ Βάιλ, ο Χανς Αϊσλερ και ο Πάουλ Ντεσάου, οι οποίοι έγραψαν τις περισσότερες μουσικές στα ανεβάσματα των θεατρικών του έργων, συνέθεσαν όπερες και μελοποίησαν τα ποιήματά του.

Με τον Βάιλ ο Μπρεχτ δημιουργεί δυο μνημειώδη έργα στην ιστορία της όπερας και του μουσικού θεάτρου, το «Μαχαγκόνι» και την «Οπερα της Πεντάρας». Ο δε Αϊσλερ συνεργάστηκε με τον Μπρεχτ από το 1930 έως το 1956, δεκάδες μουσικές για τα περισσότερα ανεβάσματα έργων του Μπρεχτ φέρουν την υπογραφή του και ήταν βασικός συνεργάτης του στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ.


«Ας συναντηθούμε λοιπόν σήμερα με την Τέχνη που μπορεί να πάρει θέση στο πλευρό των πολλών, βοηθώντας τους να κρατήσουν τη ζωή στα χέρια τους», αναφέρει η ΤΟ Καλλιτεχνών στο κάλεσμά της.




Το υπουργείο Πολιτισμού εξαγόρασε το βιομηχανικό συγκρότημα επί της Πειραιώς 260

Ολοκληρώθηκαν η αγορά από το υπουργείο Πολιτισμού και η μεταβίβαση από την Εθνική Τράπεζα του βιομηχανικού συγκροτήματος επί της Πειραιώς 260. Πρόκειται για συμφωνία και πράξη κομβικής σημασίας για την ανάδειξη της περιοχής του Ελαιώνα σε πολιτιστικό πόλο.

Στο ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 260 κατά το παρελθόν στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της επιπλοποιίας Τσαούσογλου. Το ΥΠΠΟ, με διαδοχικές κηρύξεις το 2000 και το 2001, χαρακτήρισε τα κτίρια του ακινήτου ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χρήζοντα ειδικής κρατικής μέριμνας, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν αξιόλογο δείγμα βιομηχανικών κατασκευών, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής φυσιογνωμίας της οδού Πειραιώς στις αρχές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα και, κατά συνέπεια, έχουν σημαντικό κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.

Από το 2011, η τράπεζα παραχωρούσε τη χρήση μέρους του ακινήτου επί της Πειραιώς 260 για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Αθηνών.


«Ντίνος Θεοτόκης: "Σ' ένα πέλαο πλέω"»

Την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Καρύτση 8), η συναυλία «Ντίνος Θεοτόκης: "Σ' ένα πέλαο πλέω"», με την οποία κορυφώνεται ο κύκλος των εκδηλώσεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Κερκυραίου λογοτέχνη.

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστούν μελοποιημένα σονέτα του λογοτέχνη για τον έρωτα, την κοινωνία και τον πόλεμο, καθώς και συναφείς μελωδίες, που θα μαγέψουν το κοινό. «Στους στίχους σας τραγούδια μου έβαλα όλη της ψυχής μου τη δύναμη», είχε γράψει σε ένα από τα σονέτα του ο Κερκυραίος λογοτέχνης, που υψώθηκε με το έργο του στις ψηλότερες κορυφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Τα σονέτα και τα άλλα έργα συνέθεσαν οι αρχιμουσικοί Αλκης Μπαλτάς, Σπύρος Μαυρόπουλος και Σπύρος Προσωπάρης.

Το πρόγραμμα επίσης συμπεριλαμβάνει μελωδία του Μπετόβεν σε ποίηση του Γκαίτε, μεταφρασμένη από τον Κερκυραίο λογοτέχνη, σύμφωνα με επιθυμία του τελευταίου, διατυπωμένη το 1915, η μετάφρασή του «να τραγουδιστεί κατά τη μουσική του Μπετόβεν».

Τη μουσικότητα του έργου του Ντίνου Θεοτόκη φωτίζει, με κείμενο με τίτλο «"Τραγούδα, ψάλε", η μουσική και η ποίηση στο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη», η ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Ερη Σταυροπούλου.

Στο πόντιουμ θα είναι ο διακεκριμένος μαέστρος Ανδρέας Πυλαρινός και βασικός σολίστ των σονέτων είναι ο ερμηνευτής Παναγιώτης Πράτσος, βαρύτονος της Οπερας της Βιέννης.

Την ορχήστρα συγκροτούν οι μουσικοί Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά), Μερκούρης Κάραλης (κλαρινέτο), Βαγγέλης Καραμπάς (τρομπόνι), Γιάννης Καραμπέτσος (τρομπέτα), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Παναγιώτης Μπαλαμός (τρομπέτα), Αλέξανδρος Οικονόμου (φαγκότο), Γιάννης Οικονόμου (όμποε), Χρυσή Πιλαφτσή (φλάουτο), Γιώργος Ραράκος (τούμπα), Κώστας Σίσκος (κόρνο) και Μαρία Φωτιά (κόρνο). Συμπράττουν, επίσης, η υψίφωνος Δέσποινα Μουρατίδη, η πιανίστρια Κωνσταντίνα Μουχλιανίτη και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παγιατάκη.

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.


Παράταση για το «Ο μπαμπάς ο πόλεμος»

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες», λόγω επιτυχίας, παρατείνει τις παραστάσεις της κωμωδίας του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου και παραγωγή «Ξανθίας» ΑΜΚΕ στο θέατρο «Olvio» (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός).

Η παράσταση θα παίζεται έως τις 25 Φλεβάρη, κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.00.

Το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» γράφτηκε το 1952 στην πρώτη του μορφή, αλλά ευτύχησε να παρουσιαστεί μόλις το 1979, από το Θέατρο Τέχνης. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη κωμωδία, εμπνευσμένη από το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., με την οποία ο Καμπανέλλης σατιρίζει σύγχρονα ήθη και πάθη.

Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι διάδοχοί του πολεμούν μεταξύ τους για την κυριαρχία του κόσμου.

Η Ρόδος, κηρύσσοντας αυστηρά ουδετερότητα, έχει μετατραπεί σε έναν ασφαλή τουριστικό παράδεισο. Δημόσια κτίρια και ναοί έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει αντικατασταθεί από το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Συμβούλιο. Οταν ο πόλεμος μεταφέρεται στη θάλασσα, οι Ροδίτες, με τον φόβο ότι οι Μακεδόνες του Δημητρίου του Πολιορκητή πλέουν εναντίον τους, στέλνουν τον καλύτερό τους μάγειρα και την πιο όμορφη κοπέλα του νησιού για να τον ξελογιάσουν...

Ο μπαμπάς της Ιστορίας ο πόλεμος έχει ξεκινήσει και όλα μέλλουν να αλλάξουν...

Στο σημείωμά της η ομάδα αναφέρει: «Οταν ξεκινούσαμε να οργανώνουμε την παρούσα παραγωγή, βρεθήκαμε μουδιασμένοι από τα θλιβερά και δυσοίωνα νέα, της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λίγες εβδομάδες πριν την πρεμιέρα μας, παρακολουθούμε με αγωνία τα όσα διαδραματίζονται για μια ακόμη φορά στην Παλαιστίνη. Θεωρώντας σταθερά το θέατρο ως ένα φόρουμ κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου μέσω της τέχνης, προσδοκούμε, με όχημα την αιχμηρή κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Ο μπαμπάς ο πόλεμος", να συνδιαλεχθούμε ουσιαστικά με το κοινό, για αξίες και έννοιες που διαμορφώνουν συνειδήσεις...».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελισσαίος Βλάχος, Χαρά Δημητριάδη, Αγγελική Μαρίνου, Δήμητρα Μητροπούλου, Μαριάννα Ντίρου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Γιώργος Σύρμας, Δημήτρης Τσιγκριμάνης.

Προπώληση more.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ