Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ντίνος Θεοτόκης: "Σ' ένα πέλαο πλέω"»

Την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Καρύτση 8), η συναυλία «Ντίνος Θεοτόκης: "Σ' ένα πέλαο πλέω"», με την οποία κορυφώνεται ο κύκλος των εκδηλώσεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Κερκυραίου λογοτέχνη.

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστούν μελοποιημένα σονέτα του λογοτέχνη για τον έρωτα, την κοινωνία και τον πόλεμο, καθώς και συναφείς μελωδίες, που θα μαγέψουν το κοινό. «Στους στίχους σας τραγούδια μου έβαλα όλη της ψυχής μου τη δύναμη», είχε γράψει σε ένα από τα σονέτα του ο Κερκυραίος λογοτέχνης, που υψώθηκε με το έργο του στις ψηλότερες κορυφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Τα σονέτα και τα άλλα έργα συνέθεσαν οι αρχιμουσικοί Αλκης Μπαλτάς, Σπύρος Μαυρόπουλος και Σπύρος Προσωπάρης.

Το πρόγραμμα επίσης συμπεριλαμβάνει μελωδία του Μπετόβεν σε ποίηση του Γκαίτε, μεταφρασμένη από τον Κερκυραίο λογοτέχνη, σύμφωνα με επιθυμία του τελευταίου, διατυπωμένη το 1915, η μετάφρασή του «να τραγουδιστεί κατά τη μουσική του Μπετόβεν».

Τη μουσικότητα του έργου του Ντίνου Θεοτόκη φωτίζει, με κείμενο με τίτλο «"Τραγούδα, ψάλε", η μουσική και η ποίηση στο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη», η ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Ερη Σταυροπούλου.

Στο πόντιουμ θα είναι ο διακεκριμένος μαέστρος Ανδρέας Πυλαρινός και βασικός σολίστ των σονέτων είναι ο ερμηνευτής Παναγιώτης Πράτσος, βαρύτονος της Οπερας της Βιέννης.

Την ορχήστρα συγκροτούν οι μουσικοί Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά), Μερκούρης Κάραλης (κλαρινέτο), Βαγγέλης Καραμπάς (τρομπόνι), Γιάννης Καραμπέτσος (τρομπέτα), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Παναγιώτης Μπαλαμός (τρομπέτα), Αλέξανδρος Οικονόμου (φαγκότο), Γιάννης Οικονόμου (όμποε), Χρυσή Πιλαφτσή (φλάουτο), Γιώργος Ραράκος (τούμπα), Κώστας Σίσκος (κόρνο) και Μαρία Φωτιά (κόρνο). Συμπράττουν, επίσης, η υψίφωνος Δέσποινα Μουρατίδη, η πιανίστρια Κωνσταντίνα Μουχλιανίτη και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παγιατάκη.

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ