Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδίες ενάντια σ' έναν κόσμο γερασμένο

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ

«Συνάντηση Μπρεχτ - Αϊσλερ - Βάιλ, ενάντια σ' έναν κόσμο γερασμένο». Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Αγίου Γεωργίου 8, πλατεία Καρύτση).

Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έργα των Κουρτ Βάιλ και Χανς Αϊσλερ, πάνω σε έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Οι λυρικοί τραγουδιστές Γιώργος Ιατρού και Γιώργος Σαμαρτζής θα ερμηνεύσουν μαζί με καταξιωμένους μουσικούς αποσπάσματα από την «Οπερα της Πεντάρας», την πολιτική - σατιρική όπερα «Η άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι», καθώς και από το «Οι στρογγυλοκέφαλοι και οι σουβλοκέφαλοι», μια διασκευή του σαιξπηρικού έργου «με το ίδιο μέτρο», γραμμένη τη δεκαετία του 1930. Ολα αυτά κάτω από τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Ζιάβρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μπρεχτ ευτύχησε να έχει τρεις συνεργάτες στη μουσική, συνθέτες μεγάλης αξίας. Είναι ο Κουρτ Βάιλ, ο Χανς Αϊσλερ και ο Πάουλ Ντεσάου, οι οποίοι έγραψαν τις περισσότερες μουσικές στα ανεβάσματα των θεατρικών του έργων, συνέθεσαν όπερες και μελοποίησαν τα ποιήματά του.

Με τον Βάιλ ο Μπρεχτ δημιουργεί δυο μνημειώδη έργα στην ιστορία της όπερας και του μουσικού θεάτρου, το «Μαχαγκόνι» και την «Οπερα της Πεντάρας». Ο δε Αϊσλερ συνεργάστηκε με τον Μπρεχτ από το 1930 έως το 1956, δεκάδες μουσικές για τα περισσότερα ανεβάσματα έργων του Μπρεχτ φέρουν την υπογραφή του και ήταν βασικός συνεργάτης του στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ.


«Ας συναντηθούμε λοιπόν σήμερα με την Τέχνη που μπορεί να πάρει θέση στο πλευρό των πολλών, βοηθώντας τους να κρατήσουν τη ζωή στα χέρια τους», αναφέρει η ΤΟ Καλλιτεχνών στο κάλεσμά της.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ