ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
«Αποφασισμένοι να συνεχίσουμε βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες»

Νέα συλλαλητήρια σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις για πτυχία με αξία και αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές | Συνέντευξη Τύπου φοιτητικών συλλόγων για το περιεχόμενο και την κλιμάκωση του αγώνα τους | Κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8 Φλεβάρη

Με νέα συλλαλητήρια διατρανώνεται σήμερα η απαίτηση να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αντίθεση στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, η διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών, όπως εκφράζουν μέσα από μαζικές διαδικασίες φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς. Καταδικάζοντας παράλληλα την προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει, να συκοφαντήσει αυτόν τον αγώνα που εδώ και τέσσερις βδομάδες δυναμώνει και διευρύνεται.

Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Την ίδια ώρα συλλαλητήρια γίνονται στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου και σε άλλες πόλεις.

Για μία ακόμα φορά στο πλευρό των φοιτητών διαδηλώνουν οι μαθητές, με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας να καλεί σε συμμετοχή για «Παιδεία αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα». Εκπαιδευτικά σωματεία συνεχίζουν να δίνουν το «παρών», με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να έχουν κηρύξει για σήμερα στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ. Με στάσεις εργασίας από την ίδια ώρα συμμετέχει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η ΟΓΕ.

«Το δίκιο θα νικήσει. Οι φοιτητές κάνουμε έναν δίκαιο αγώνα και είμαστε αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε, μέχρι να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο», δηλώνουν οι φοιτητές απέναντι στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, που επιστρατεύει ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες όλα τα αντιλαϊκά εργαλεία για να τρομοκρατήσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εναν «αγώνα τίμιο και δίκαιο», που συνεχίζεται, όπως επαναβεβαίωσαν οι αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και το πρόγραμμα δράσης με συνέχιση των καταλήψεων και κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8 Φλεβάρη.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου φοιτητικών συλλόγων στο κατειλημμένο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. «Δίνουμε αυτή τη μεγάλη μάχη εδώ και τέσσερις βδομάδες, για τις σπουδές, για τα πτυχία, για το μέλλον, για την ίδια μας τη ζωή», σημείωσε ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων ΕΜΠ. «Απαιτούμε να έχουμε ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, το οποίο θα μας παρέχει πτυχία με αξία, ώστε να έχουμε δουλειά με δικαιώματα. Αντ' αυτού η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο που ιδρύει ιδιωτικά πανεπιστήμια και προχωρά περαιτέρω την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την υποβάθμιση του σημερινού δημόσιου πανεπιστημίου. Για εμάς αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει και προωθεί την πολιτική της ΕΕ, των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα και έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα στις σπουδές μας», σημείωσε.

Με αισιοδοξία μαζί με τους πολλούς

«Αισιόδοξα λέμε ότι έχουμε την πρώτη μας νίκη και αυτό το μήνυμα έχει διαπεράσει μαζικά δεκάδες αμφιθέατρα σε όλη τη χώρα, που γέμισαν από φοιτητές στις Γενικές Συνελεύσεις και μαχητικά καταλήξαμε στο εξής: Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι αυτό το νομοσχέδιο επρόκειτο να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Γενάρη. Τελευταία μέρα του Γενάρη και ακόμα το νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί καν σε διαβούλευση», σημείωσε ο Αγγ. Θωμόπουλος και κάλεσε εκ μέρους των συλλόγων την κυβέρνηση: Να ακούσει τα αιτήματα των φοιτητών, τη συντριπτική πλειοψηφία που μέσα από αυτές τις διαδηλώσεις, αυτές τις συνελεύσεις με την πρωτόγνωρη συμμετοχή, έχει απορρίψει το νομοσχέδιο. Ας δει και τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι το 70% των φοιτητών δεν αποδέχεται την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κυριολεκτικά, δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει πως η μεγάλη πλειοψηφία έχει μιλήσει! Και όχι μόνο των φοιτητών, αλλά και των μαθητών και των εργαζομένων που στέκονται στο πλευρό μας.

Την καλούμε να μην καταθέσει το νομοσχέδιο. Να σταματήσει να συκοφαντεί τον αγώνα μας, να μας παρουσιάζει ο πρωθυπουργός έως και εγκληματίες επειδή διεκδικήσαμε δωρεάν Παιδεία, επειδή διεκδικούμε το μέλλον μας».

Μετέφερε την καταγγελία των φοιτητικών συλλόγων για την απαράδεκτη εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει, αλλά και την αποφασιστικότητα που εκφράζουν: «Οι φοιτητές ούτε τρομοκρατηθήκαμε, ούτε θα τρομοκρατηθούμε. Παράνομες δεν είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες πραγματοποιούμε όλες αυτές τις βδομάδες, οι αγώνες και οι διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση ας στείλει αλλού εισαγγελείς, όπως για παράδειγμα να ρίξουν άπλετο φως για το έγκλημα στα Τέμπη, που εδώ και τόσο καιρό οι οικογένειες των θυμάτων αναζητούν το δίκιο τους και οι φοιτητές τασσόμαστε στο πλευρό τους έως το τέλος.

Παράνομη είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν λογαριάζει τίποτα. Που ό,τι είναι κερδοφόρο το κάνει νόμιμο και από την άλλη κλέβει τα όνειρά μας, το μέλλον χιλιάδων παιδιών. Ο αγώνας μας δεν μπορεί να διωχθεί από κανέναν, γιατί είναι αγώνας δίκαιος και έχει αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία».

Κλείνοντας τόνισε ότι «στο πραγματικό δίλημμα που προκύπτει, στο αν η Παιδεία θα είναι καθολικό δικαίωμα ή εμπόρευμα, έχουμε διαλέξει το πρώτο. Και γι' αυτό οι αγώνες μας είναι μαζικοί: Γιατί βάζουν μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Σε αντίστοιχο πνεύμα ο Γ. Βερβεσός από τον Φοιτητικό Σύλλογο Μεταλλειολόγων αναφέρθηκε στις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις που παίρνουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στους συλλόγους, δείχνοντας πως η πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων στα ιδρύματα δεν θέλει αυτό το νομοσχέδιο. Αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές και που εκτείνεται πέρα από τα πανεπιστήμια με το «παρών» τους στα συλλαλητήρια για την Παλαιστίνη, ενάντια στις κατασχέσεις, μαζί με τους εργαζόμενους στις 28 Φλεβάρη για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη.

«Να μην κατατεθεί» δηλώνουν εργαζόμενοι και μέλη ΔΕΠ

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που από την πρώτη στιγμή δίνει το «παρών» στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές, η πρόεδρός της Νίκη Χρονοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα, φέρνει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, το οποίο ξέρουμε καλά ότι: Δεν θα δώσει λύσεις στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, με μόνιμες προσλήψεις, ούτε θα προβλέπει μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Δεν θα αντιμετωπίσει το πιο ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δουλεύουμε, τα παράλληλα καθήκοντα, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις απολύσεις συναδέλφων μας συμβασιούχων, την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους. Δεν θα προβλέπει γενναία αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού των δημόσιων πανεπιστημίων, ούτε κονδύλια για σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, ώστε να μη ρισκάρουν τη ζωή τους φοιτητές και εργαζόμενοι σε γερασμένα και προβληματικά κτίρια. Δεν θα δίνει λύση και διέξοδο στις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές, ενισχύοντας τη φοιτητική μέριμνα. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν αδρά για στέγαση, σίτιση, για όλα τα απαραίτητα για τις σπουδές, σπρώχνοντας τους φοιτητές στο μεροκάματο και τις οικογένειές τους σε στερήσεις».

«Η εκπαίδευση για λίγους - για όσους έχουν να πληρώσουν - ανήκει σε προηγούμενους αιώνες. Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα, που θα παράγει γνώση προς όφελος της κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των λίγων», σημείωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σε αυτόν τον ρόλο που μπορεί να παίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο αναφέρθηκε και ο Βαγγέλης Χριστοφόρου, καθηγητής του ΕΜΠ, αναδεικνύοντας μια σειρά από σημερινές αντιφάσεις. Παρέθεσε ότι τη στιγμή που μελετώνται σε ιδρύματα τεχνικές κατασκευής κατοικιών με νέες τεχνολογίες και μικρό κόστος, γίνονται κατασχέσεις σπιτιών. Ενώ εξελίσσονται τεχνολογίες στην Ενέργεια και στην αγροτική παραγωγή, ακριβαίνουν τα είδη πρώτης ανάγκης. Ενώ αναπτύσσονται οι τεχνολογίες των συγκοινωνιών, έχουμε «Τέμπη»... Αναφέρθηκε ακόμα σε μια σειρά παραδείγματα, καταλήγοντας πως οι καθηγητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συντάσσονται με τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών. Οτι είναι ανάγκη αυτά που παράγει το πανεπιστήμιο στην εκπαίδευση και την έρευνα να γίνουν κοινωνικά αγαθά, στη λογική τού να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες.

Αγωνιστικές διεργασίες και στη Θεσσαλονίκη

Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις και νέο συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη, στις 12 μ. στην Καμάρα, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μαζί τους στον αγώνα παίρνουν θέση μάχης οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες στο ΑΠΘ, με στάση εργασίας, αλλά και οι εκπαιδευτικοί άλλων βαθμίδων, οι μαθητές, οι γονείς, εργατικά σωματεία.

Παράλληλα οι φοιτητές προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 8 Φλεβάρη.

Χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσαν ότι 27 τμήματα του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ τελούν υπό κατάληψη, με βάση αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων.

Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού ΑΠΘ, πρόβαλε την απαίτηση των φοιτητών να σταματήσει η προσπάθεια τρομοκράτησης και να διασφαλιστεί ότι θα διεξαχθεί η εξεταστική για όλους τους φοιτητές. «Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να απαντήσει στα αιτήματα των φοιτητών. Να παραδεχθεί την ήττα της και να δώσει λεφτά για την Παιδεία. Να αποδεχθεί ότι οι φοιτητές παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του συντονισμού του αγώνα των φοιτητών με το εργατικό κίνημα, θα συμμετέχουν στη σύσκεψη των εργατικών σωματείων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4/2 στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου.

Ο Αναστάσης Παπαστουγιαννούδης, από τον Σύλλογο Φοιτητών Ψυχολογίας, ανέδειξε ότι η κυβέρνηση βλέπει πως «δεν περνάει το σχέδιό της και γι' αυτό επιστρατεύει όλους τους μηχανισμούς προκειμένου να δυσφημήσει τον αγώνα των φοιτητών».

Ο Διονύσης Τσαρούχας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φαρμακευτικής, αναφέρθηκε στη μαζικότητα των Γενικών Συνελεύσεων, που όπως είπε αναδεικνύουν «τη δίψα και την απόφαση για αγώνα για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης».

Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ και του ΚΣ της Ομοσπονδίας Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέφερε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, στέκονται στο πλευρό των φοιτητών, παλεύουν μαζί τους. «Για το πανεπιστήμιο που διεκδικούμε και ονειρευόμαστε και όχι για το πανεπιστήμιο που ζούμε σήμερα, όπου ολοένα βαθαίνει η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υψώνοντας ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και περιορίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Να σημειωθεί ακόμα ότι το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ) καλεί σε συμμετοχή με εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) στο σημερινό συλλαλητήριο, ενώ με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει επίσης την εισαγγελική έρευνα και τις κυβερνητικές απειλές και εκβιασμούς, απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών και εκλεγμένων συνδικαλιστών από τη πλειοψηφία των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Σχεδίασης Προϊόντων, Χημικών Μηχανικών Κοζάνης, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγών, Καλών Τεχνών Φλώρινας, Φοιτητικός Σύλλογος Καστοριάς) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συζήτησαν και διαμόρφωσαν ένα κοινό κείμενο - ψήφισμα προς τους φοιτητικούς συλλόγους, αποφάσισαν συλλογή υπογραφών από τους φοιτητές του Ιδρύματος και κατάθεσή τους στον πρύτανη, με κινητοποίηση την Παρασκευή 9/2 στις 12 μ. Την ίδια μέρα καλούν σε νέο συντονισμό στη ΖΕΠ, ενώ την Πέμπτη 8/2 θα συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Αποφάσισαν ακόμα κινητοποίηση στα Δημοτικά Συμβούλια όλων των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας που θα συνεδριάσουν για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Μετά τον συντονισμό οι φοιτητές προχώρησαν σε αγωνιστική παρέμβαση στο κέντρο της Κοζάνης, όπου κρέμασαν πανό με σύνθημα «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση που ανέδειξε τα προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης των σχολείων Ειδικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, απαίτησαν γονείς και εκπαιδευτικοί με τη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 6 ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης.

Κατήγγειλαν συνολικότερη εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι γονέων από τα 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης, 1ο Θέρμης, Αγ. Αθανασίου, 1ο Πυλαίας - Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Ελευθέριου - Κορδελιού.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Οπως κατήγγειλαν οι γονείς, τα ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης, στην πλειοψηφία τους, στεγάζονται σε παντελώς ακατάλληλα, ανθυγιεινά και επικίνδυνα κτίρια. Στα περισσότερα υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας, στατικότητας και πυρασφάλειας. Δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου και δυνατότητα εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν υπάρχουν αρκετές και ειδικά προσαρμοσμένες τουαλέτες. Υπάρχουν σχολεία στα οποία παιδιά σε αμαξίδια ή με κινητικά εμπόδια δεν έχουν καν πρόσβαση σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους του σχολείου τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που μαθητές και εκπαιδευτικοί στοιβάζονται σε καταστήματα πολυκατοικίας χωρίς αυλή (ΕΕΕΕΚ Κορδελιού), σε πολυώροφα κτίρια χωρίς ασανσέρ (ΕΕΕΕΚ Θέρμης), σε πρώην βιομηχανικούς χώρους, σε αποθήκες κ.λπ. Λείπουν χώροι διδασκαλίας, οι υπάρχουσες αίθουσες είναι ασφυκτικά μικρές, λείπουν χώροι εργαστηρίων, λείπουν αυλές.

Οι γονείς τονίζουν την ανάγκη τα ΕΕΕΕΚ να μη λειτουργούν ως χώροι φύλαξης, αλλά Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και διεκδικούν: Αμεση μεταφορά των Ειδικών Σχολείων σε κατάλληλα και ασφαλή κτίρια, ανέγερση σχολείων με κατάλληλες προδιαγραφές για ΑμεΑ, μαζικές προσλήψεις και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονα επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, άμεση αντιμετώπιση με ευθύνη της κυβέρνησης της μεταφοράς όλων των παιδιών προς και από τα σχολεία κ.ά.

Μεταφέροντας ενδεικτικά την εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, είπε: «Δυστυχώς περίπου 600 μαθητές στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται σε ακατάλληλα κτίρια. Το κλείσιμο των τριών Ειδικών Σχολείων στην Πυλαία δημιουργεί αναστάτωση και στα υπόλοιπα σχολεία όπου σχεδιάζεται να μεταφερθούν τα παιδιά. Γιατί και τα υπόλοιπα σχολεία είναι ακατάλληλα, χωρίς ράμπες, ασανσέρ κ.λπ.

Εδώ και τώρα πρέπει να βρεθεί λύση για τη στέγαση των σχολείων. Να πάψει το φαινόμενο να μένουν μαθητές εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές».

Η Αλτα Πανέρα, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και μέλος του Συντονιστικού, ανέφερε: «Στις προσπάθειες που έχουμε κάνει για τα προβλήματα των σχολείων, οι δήμοι απαντούν λέγοντας στους γονείς "βρείτε σχολείο εσείς". Υπάρχει και μια αίσθηση απειλής ότι αν το σχολείο είναι ακατάλληλο καλό είναι να το κλείσουμε, όπως συμβαίνει τώρα στο σχολείο της Πυλαίας».

Η Στέλλα Γιοβανοπούλου, πρόεδρος του ΔΣ του ΕΕΕΕΚ Αγίου Αθανασίου, εξέφρασε στήριξη στις «διεκδικήσεις γονιών και εκπαιδευτικών του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, το οποίο θέλουν να το κλείσουν. Είναι απαράδεκτο τα παιδιά να πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο σχολείο όπου δεν γνωρίζουν ούτε τους μαθητές ούτε και τον χώρο. Τα παιδιά μας χρειάζονται χρόνο για να εξοικειωθούν».

Ο Αβραάμ Κυριακίδης, γραμματέας του ΔΣ του ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά, τόνισε ότι «το δικό μας το σχολείο είναι καινούργιο κτιριακά αλλά δεν είναι για ΑμεΑ. Εχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 60 - 65 παιδιά και αυτήν τη στιγμή φοιτούν 94 παιδιά. Και θέλουν να φέρουν και παιδιά από το σχολείο της Πυλαίας που το κλείνουν. Εχουμε ελλείψεις από καθηγητές και χώρους. Κατάντησε να είναι φύλαξη»...

Αρχίζει αύριο το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Εν μέσω των μεγάλων κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια και με τη συζήτηση γύρω από το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να είναι από τα κύρια θέματα για τους πανεπιστημιακούς, αρχίζει αύριο Παρασκευή το συνέδριο της Ομοσπονδίας τους.

Το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ θα διεξαχθεί από αύριο έως την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο «AULA» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και θα συζητήσει τον απολογισμό, το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας και θα εκλέξει τη νέα της Διοικούσα Επιτροπή.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ» προσέρχεται στο Συνέδριο με αυξημένες δυνάμεις και καλεί σε συμπόρευση κάθε πανεπιστημιακό που προβληματίζεται με την εντεινόμενη αλλοίωση της φυσιογνωμίας του δημόσιου Πανεπιστημίου, που θεωρεί ότι το πανεπιστημιακό κίνημα θα πρέπει να διεκδικήσει μισθολογικές αυξήσεις στον δρόμο του αγώνα και όχι απλά στις αίθουσες των δικαστηρίων, που βλέπει με ανησυχία το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο να υποτάσσεται στους στενούς και εφήμερους νόμους της αγοράς και όχι της εξέλιξης της επιστήμης και των αναγκών της κοινωνίας και τον καλεί «να βαδίσουμε όλοι μαζί, διεκδικώντας ένα πανεπιστήμιο αντίστοιχο των δυνατοτήτων της εποχής, το οποίο παράγει επιστήμονες και προάγει την έρευνα με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».

Η ΔΗΠΑΚ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στα σχέδια για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχοντας αναδείξει τις συνέπειες που αυτά θα έχουν στα δημόσια πανεπιστήμια και στις σπουδές των παιδιών του λαού, έχει πάρει θέση σε συμμαχία και συμπόρευση με τους συλλόγους φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

«Ολες και όλοι μαζί μπορούμε να εμποδίσουμε τη ραγδαία πλέον εμπορευματοποίηση όλων των λειτουργιών του Πανεπιστημίου, την ένταση της κατηγοριοποίησης σχολών, AEI, ΔΕΠ, ερευνητών, πτυχίων κι εν τέλει εργαζομένων. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τις μορφωτικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, να διευρύνουμε τις κατακτήσεις στην έρευνα και στην τεχνολογία. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το κέρδος των λίγων. Κόντρα στην εντατικοποίηση και την απογείωση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο», τονίζει η ΔΗΠΑΚ, καλώντας σε μια αποφασιστική αλλαγή των συσχετισμών στην Ομοσπονδία.

Συσκέψεις συντονισμού

Την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποφάσισαν, μέσα από μια μαζικότατη σύσκεψη συντονισμού, οι συλλογικοί φορείς του ΕΜΠ. Στον συντονισμό συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και των 9 Σχολών του ιδρύματος, ο Σύλλογος Υποψηφίων Διδακτόρων, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, ο Σύλλογος ΕΤΕΠ, ο Σύλλογος ΕΔΙΠ ΕΜΠ και μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ.

Αποφασίστηκε η συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, με στάση εργασίας και 24ωρη απεργία στο ίδρυμα αν η κυβέρνηση τολμήσει να θέσει το νομοσχέδιο στη διαβούλευση και συνέντευξη Τύπου των συλλογικών φορέων του ΕΜΠ.

Παράλληλα, κάλεσαν άμεσα να συνεδριάσουν η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Ιδρύματος και να πάρουν θέση απόρριψης του νομοσχεδίου και κάθε μέτρου αυταρχισμού και ποινικοποίησης του αγώνα. Επίσης, η Σύγκλητος και οι σχολές να εναντιωθούν με όλες τις δυνάμεις τους στην εργαλειοποίηση των εξετάσεων ή οποιασδήποτε άλλης ακαδημαϊκής/εκπαιδευτικής διαδικασίας και στη μετατροπή τους σε μέσα καταστολής.

Στη Σπάρτη

Καταργώντας στην πράξη τα εμπόδια που έβαλε η Κοσμητεία, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικοθεραπείας και ΤΟΔΑ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη Σπάρτη, πραγματοποίησαν επίσης προχτές σύσκεψη συντονισμού με μαζική συμμετοχή φοιτητών.

Αποφάσισαν παράσταση διαμαρτυρίας στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 8 Φλεβάρη. Ανάλογη απόφαση πήρε και το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σπάρτης στη Γενική του Συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ