Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση που ανέδειξε τα προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης των σχολείων Ειδικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, απαίτησαν γονείς και εκπαιδευτικοί με τη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 6 ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης.

Κατήγγειλαν συνολικότερη εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι γονέων από τα 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης, 1ο Θέρμης, Αγ. Αθανασίου, 1ο Πυλαίας - Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Ελευθέριου - Κορδελιού.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Οπως κατήγγειλαν οι γονείς, τα ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης, στην πλειοψηφία τους, στεγάζονται σε παντελώς ακατάλληλα, ανθυγιεινά και επικίνδυνα κτίρια. Στα περισσότερα υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας, στατικότητας και πυρασφάλειας. Δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου και δυνατότητα εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν υπάρχουν αρκετές και ειδικά προσαρμοσμένες τουαλέτες. Υπάρχουν σχολεία στα οποία παιδιά σε αμαξίδια ή με κινητικά εμπόδια δεν έχουν καν πρόσβαση σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους του σχολείου τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που μαθητές και εκπαιδευτικοί στοιβάζονται σε καταστήματα πολυκατοικίας χωρίς αυλή (ΕΕΕΕΚ Κορδελιού), σε πολυώροφα κτίρια χωρίς ασανσέρ (ΕΕΕΕΚ Θέρμης), σε πρώην βιομηχανικούς χώρους, σε αποθήκες κ.λπ. Λείπουν χώροι διδασκαλίας, οι υπάρχουσες αίθουσες είναι ασφυκτικά μικρές, λείπουν χώροι εργαστηρίων, λείπουν αυλές.

Οι γονείς τονίζουν την ανάγκη τα ΕΕΕΕΚ να μη λειτουργούν ως χώροι φύλαξης, αλλά Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και διεκδικούν: Αμεση μεταφορά των Ειδικών Σχολείων σε κατάλληλα και ασφαλή κτίρια, ανέγερση σχολείων με κατάλληλες προδιαγραφές για ΑμεΑ, μαζικές προσλήψεις και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονα επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, άμεση αντιμετώπιση με ευθύνη της κυβέρνησης της μεταφοράς όλων των παιδιών προς και από τα σχολεία κ.ά.

Μεταφέροντας ενδεικτικά την εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, είπε: «Δυστυχώς περίπου 600 μαθητές στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται σε ακατάλληλα κτίρια. Το κλείσιμο των τριών Ειδικών Σχολείων στην Πυλαία δημιουργεί αναστάτωση και στα υπόλοιπα σχολεία όπου σχεδιάζεται να μεταφερθούν τα παιδιά. Γιατί και τα υπόλοιπα σχολεία είναι ακατάλληλα, χωρίς ράμπες, ασανσέρ κ.λπ.

Εδώ και τώρα πρέπει να βρεθεί λύση για τη στέγαση των σχολείων. Να πάψει το φαινόμενο να μένουν μαθητές εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές».

Η Αλτα Πανέρα, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και μέλος του Συντονιστικού, ανέφερε: «Στις προσπάθειες που έχουμε κάνει για τα προβλήματα των σχολείων, οι δήμοι απαντούν λέγοντας στους γονείς "βρείτε σχολείο εσείς". Υπάρχει και μια αίσθηση απειλής ότι αν το σχολείο είναι ακατάλληλο καλό είναι να το κλείσουμε, όπως συμβαίνει τώρα στο σχολείο της Πυλαίας».

Η Στέλλα Γιοβανοπούλου, πρόεδρος του ΔΣ του ΕΕΕΕΚ Αγίου Αθανασίου, εξέφρασε στήριξη στις «διεκδικήσεις γονιών και εκπαιδευτικών του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, το οποίο θέλουν να το κλείσουν. Είναι απαράδεκτο τα παιδιά να πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο σχολείο όπου δεν γνωρίζουν ούτε τους μαθητές ούτε και τον χώρο. Τα παιδιά μας χρειάζονται χρόνο για να εξοικειωθούν».

Ο Αβραάμ Κυριακίδης, γραμματέας του ΔΣ του ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά, τόνισε ότι «το δικό μας το σχολείο είναι καινούργιο κτιριακά αλλά δεν είναι για ΑμεΑ. Εχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 60 - 65 παιδιά και αυτήν τη στιγμή φοιτούν 94 παιδιά. Και θέλουν να φέρουν και παιδιά από το σχολείο της Πυλαίας που το κλείνουν. Εχουμε ελλείψεις από καθηγητές και χώρους. Κατάντησε να είναι φύλαξη»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα δεχτούμε τη διάλυση κανενός σχολείου Ειδικής Αγωγής (2024-08-01 00:00:00.0)
Συνέχιση του αγώνα για να αποκτήσουν τα παιδιά με αναπηρία αυτά που τους αξίζουν (2024-05-29 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι διεκδικήσεις για τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής (2024-05-21 00:00:00.0)
«Η ζωή μας γίνεται Γολγοθάς, επειδή η κρατική μέριμνα είναι παντελώς ανύπαρκτη» (2024-03-30 00:00:00.0)
Εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής (2024-03-28 00:00:00.0)
Στα όριά τους όλες οι δομές (2013-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ