Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέχιση του αγώνα για να αποκτήσουν τα παιδιά με αναπηρία αυτά που τους αξίζουν

Μαχητική συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο για τα εκρηκτικά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια

Μαζική μαχητική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο γονείς, εκπαιδευτικοί και ΑμεΑ, απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργατικά σωματεία και φορείς, στηρίζοντας έμπρακτα τις διεκδικήσεις τους.

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι γονείς και οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα, με κυρίαρχο αυτό της σχολικής στέγης, καθώς τα Ειδικά Σχολεία είναι ελάχιστα για να στεγάσουν τις ανάγκες των ΑμεΑ, υπερπλήρη και στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα: Στεγάζονται σε καταστήματα πολυκατοικιών, χωρίς αυλή, σε πολυώροφα κτίρια χωρίς ασανσέρ, σε πρώην βιομηχανικούς χώρους κ.λπ.

Επίσης κατήγγειλαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας, και τον αποκλεισμό πολλών μαθητών και ενήλικων με αναπηρίες από την Εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες Υγείας και τις ειδικές θεραπείες που έχουν ανάγκη.

Για την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί κατήγγειλαν ως υπεύθυνη την πολιτική «κόστους - οφέλους» και εμπορευματοποίησης που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Με συνθήματα όπως «Θέλουμε σχολεία για όλα τα παιδιά, ούτε αποθήκες ούτε μαγαζιά», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Θέλουμε δομές, όχι στη λιτότητα και στις περικοπές» και «Το μέλλον μας δεν μπαίνει στη ζυγαριά - Θέλουμε υγεία, μόρφωση, δουλειά», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Στη συγκέντρωση καλούσαν: Το Συντονιστικό Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης (εκπροσωπεί όλα τα ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης), το Σωματείο Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Εκτάκτου Προσωπικού ΕΚΕΚ - ΑμεΑ Θεσσαλονίκης (Λακκιά) και οι Α' και Δ' ΕΛΜΕ.

Τεράστιο βάρος στην οικογένεια από τις ατελείωτες ανεπάρκειες του κράτους

Από το βήμα η Αλτα Πανέρα, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και μέλος του Συντονιστικού των ΕΕΕΕΚ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εμείς, οι γονείς των παιδιών με αναπηρία, νυχθημερόν προσπαθούμε να καλύψουμε τις αυξημένες και επιτακτικές ανάγκες των παιδιών μας, αντιμέτωποι με τις ατελείωτες ανεπάρκειες του κράτους. Γιατί η απουσία κατάλληλων κρατικών δομών ξεκινά από τη γέννηση ενός παιδιού με αναπηρία και ακολουθεί κάθε βήμα των γονιών και της οικογένειάς του στον μοναχικό τους αγώνα σε αχαρτογράφητα νερά, αναγκάζοντάς μας σε συνεχή υπέρβαση των ορίων μας. Η θεραπεία, φροντίδα, καθημερινότητα, εκπαίδευση και υγεία των παιδιών είναι αποτέλεσμα σχεδόν αποκλειστικά της δυνατότητας των γονιών και της οικογένειας να παλέψουν γι' αυτά».

Πρόσθεσε πως «οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας, γιατί πώς θα δουλέψεις όταν το 17χρονο παιδί σου ακόμα σχολάει από το σχολείο στις 12.30 μ.μ., όπως και όταν ήταν στα νήπια, και δεν μπορεί μόνο του ούτε λεπτό, και όταν ξενυχτάς δίπλα του τα βράδια; Στην πλειοψηφία μας επίσης είμαστε μονογονεϊκές οικογένειες».

Αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι «οι μαθητές δεν αποκτούν τα κατάλληλα εφόδια για την ομαλή τους ένταξη στον επαγγελματικό βίο, και καταδικάζονται στον κοινωνικό αποκλεισμό και στη φτώχεια».

Και κατέληξε λέγοντας: «Αγωνιστικά θα τους αναγκάσουμε να χτίσουν σχολεία, να είναι δωρεάν και επαρκείς οι ειδικές θεραπείες, να υπάρχει πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να καλύπτονται πλήρως όλοι οι απαραίτητοι εξοπλισμοί και τα βοηθήματα, να υπάρχουν στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. (...) Ας ξεκινήσουν από τα σχολεία της ντροπής τώρα!».

Η Γεωργία Κάκαρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε προσωπικό, στις εργασιακές σχέσεις και στα εμπόδια που βρίσκουν οι εργαζόμενοι να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους.

«Εμάς που δεν μας αφήνουν να φροντίσουμε τους ανθρώπους σας με επιστημονική παρέμβαση και εκπαιδευτικό προγραμματισμό, εμάς που δενόμαστε με τα παιδιά σας και εκείνοι - η κάθε λογής εργοδοσία, το ίδιο το κράτος μέσα από τις πολιτικές του - μας πετάνε ένα ωραίο πρωί έξω από τη δουλειά μας, δηλώνοντάς μας απερίφραστα ότι είμαστε αναλώσιμοι».

Αναρωτήθηκε πώς προβάλλεται ότι είναι ψηλά στην ατζέντα και αναγορεύεται σε εθνική στρατηγική η αναπηρία «όταν το προσωπικό στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΗΦ δεν φτάνει για τις ανάγκες, πληρώνεται με ψίχουλα, δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, γίνονται τα πτυχία και οι γνώσεις του κουρελόχαρτα».

Και ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι μαζί με τους γονείς «θα δώσουμε μάχη ενάντια στην πολιτική αυτή και σε όσους την εφαρμόζουν, μέχρι να τους αναγκάσουμε να πάρουν μέτρα».

Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «ο μαζικός αγώνας τώρα είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν τα παιδιά μας, συνολικά οι άνθρωποι με αναπηρία και οι εργαζόμενοι στον κλάδο, αυτά που τους αξίζουν! Τα εκρηκτικά προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία και στις δομές Πρόνοιας είναι ντροπιαστικά για το σύνολο της κοινωνίας μας, όμως αυτοί που τα δημιούργησαν δεν αισθάνονται ντροπή. Αντιθέτως, έχουν το θράσος να κάνουν κάθε τόσο φιέστες για την αναπηρία. Οι γονείς και τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει πια να κάνουν τους χειροκροτητές εκείνων που θεωρούν την Ειδική Αγωγή και Πρόνοια είτε κόστος είτε ευκαιρία για κέρδη!».

Ο Στέλιος Καζεπίδης, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι η ΣΕΑΑΝ στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης: «Τώρα στον καιάδα ο ανταγωνισμός, και όχι τα ΑμεΑ και ο εργαζόμενος».

Σημαντική η πείρα του αγώνα για το 2ο ΕΕΕΕΚ

Η Χρύσα Κοφίνα, πρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που στον χώρο ευθύνης της έχει 7 σχολεία Ειδικής Αγωγής, με πάμπολλα προβλήματα, ανέδειξε ότι το πέρασμα των αρμοδιοτήτων για τη συντήρηση των σχολείων από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση και το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολικά κτίρια έχει φέρει στα όριά της τη σχολική στέγη συνολικά, και ακόμα περισσότερο τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, που στην αρχή της σχολικής χρονιάς ανακοινώθηκε ότι θα κλείσει, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου. «Το κλείσιμο αυτό τελικά το ακυρώσαμε, με τους πολύμηνους και συντονισμένους αγώνες μας, εκπαιδευτικοί, ειδικό προσωπικό και γονείς. Και συνεχίζουμε να παλεύουμε για να χτιστεί επιτέλους δημόσιο κτίριο, κατάλληλο και ασφαλές για τα παιδιά και τους εργαζόμενους Ειδικής Αγωγής, όπου να καλύπτονται όλες οι εκπαιδευτικές και θεραπευτικές ανάγκες».

Η εξέλιξη που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα είναι ότι σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στον δήμο Θέρμης νέο σχολικό συγκρότημα για τη στέγαση δύο Ειδικών Σχολείων, του 1ου και του 2ου ΕΕΕΕΚ, καθώς επίσης του 2ου Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου (2ο ΕΝΕΕΓΥ-Λ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που φιλοξενούνται σε ακατάλληλα κτίρια.

Ο δήμος Θέρμης θα παραχωρήσει στην ΚΤΥΠ ΑΕ έκταση 20 στρεμμάτων στην περιοχή του Ν. Ρυσίου για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος. Η ΚΤΥΠ ΑΕ θα αναλάβει να δημοπρατήσει το έργο με τη μέθοδο Μελέτη - Κατασκευή και το υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.

Παράλληλα, ο δήμος Θέρμης ξεκινά τις διαδικασίες για τη μίσθωση κατάλληλου κτιρίου προκειμένου να φιλοξενήσει το 2ο ΕΕΕΕΚ, προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος.

Οι γονείς παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, επεσήμανε η Μελπομένη Δημητριάδου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΕΕΕΕΚ. Στον χαιρετισμό της είπε ότι «η χρονιά κοντεύει να τελειώσει και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη. Γονείς και παιδιά είμαστε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ολο υποσχέσεις, χτυπήματα στην πλάτη και καμία απόφαση ότι αύριο θα μεταστεγαστούμε σε ένα καινούριο σχολείο. Αν δεν μεταστεγαστούμε σε άλλο σχολείο, θα πρέπει να γίνει διαμοιρασμός των παιδιών. Αυτό δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει. Φτάνουν τα ψέματα και οι υποσχέσεις. Θέλουμε σχολείο. Τέλος».

Συντονισμένα απέναντι σε αιτίες και ενόχους

Ο Θέμος Βασιλείου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια συντονισμού της πάλης.

«Τα 6 από τα 7 ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης είναι σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια. Μπροστά στο εκρηκτικό πρόβλημα, οι γονείς αποφάσισαν να κάνουν κάτι όλοι μαζί και αυτό είναι ένα πρώτο κέρδος: Αντί να παλεύει μόνος του ο καθένας για το σχολείο του, ένωσαν τις δυνάμεις τους με όλα τα σχολεία που έχουν πρόβλημα και δημιούργησαν το Συντονιστικό.

Αυτό στη συνέχεια έκανε κάλεσμα σε εργαζόμενους στον κλάδο, εκπαιδευτικούς και στους εργαζόμενους άλλων κλάδων, καθώς και σε γονείς των Γενικών Σχολείων και άλλων Ειδικών Σχολείων. Αυτό οδήγησε σε μια πολύ πετυχημένη ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15 φορείς. Εκεί περιγράφηκαν τα εκρηκτικά προβλήματα, οι αιτίες, που είναι κοινές, και οι ένοχοι, που είναι οι κυβερνήσεις διαχρονικά και οι πολιτικές για την Υγεία - Πρόνοια.

Αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο. Είπαν, όχι πια συνδιαλλαγές, όχι πια ραντεβουδάκια σε γραφεία πίσω από κλειστές πόρτες, όχι πια "θα" και υποσχέσεις από δημάρχους και περιφερειάρχες, που κάνουν τις ευθύνες μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Ολοι αυτοί που μαζί υλοποιούν την ίδια πολιτική θα μας βρουν απέναντί τους, ώστε να επιβάλουμε ο τεράστιος πλούτος που παράγει ο εργαζόμενος λαός να πάει πρώτα και κύρια σε εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τους ανθρώπους με αναπηρίες».

Τέλος, θύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα και πάλι οι γονείς, με τον συντονισμένο αγώνα τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους άλλων κλάδων, κατάφεραν να αποτρέψουν το ξεπούλημα του ιστορικού κτιρίου της Σχολής Τυφλών από την κυβέρνηση.

Διεκδικητικό πλαίσιο

Γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι απαιτούν: Ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία για τους ανθρώπους με αναπηρία, δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία, με προσαρμογή των εργασιακών χώρων, εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, θεραπείες και υλικοτεχνική υποστήριξη με βάση τις ανάγκες και όχι την τσέπη τους.

Ειδικότερα, διεκδικούν:

  • Να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση νέων κτιρίων για τα ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη, Κορδελιού και Θέρμης.
  • Να ξεκινήσει συνολικό σχέδιο νέων σχολικών κτιρίων σε όλη την περιοχή όπου είναι υπερπλήρη.
  • Να μην κλείσει το μοναδικό Ειδικό Νηπιαγωγείο για αυτισμό του δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Στελέχωση των Ειδικών Σχολείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με κάλυψη όλων των κενών.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στήριξη των φοιτητών με αναπηρία (διερμηνέων νοηματικής, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, προσωπικών βοηθών).

Διεκδικούν επίσης κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία και προστασία των εργαζομένων στον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ