ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού

Αντιδράσεις προκαλεί η κυβερνητική εντολή σχετικά με την «ακούσια» μεταφορά ασθενών

Με τα ψυχιατρικά νοσοκομεία να είναι υπό κατάρρευση, με γιατρούς και νοσηλευτές στις βάρδιές τους να ξεπερνούν τις ίδιες τους τις αντοχές, προκειμένου να διασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρέπειας και περίθαλψης, οργή και αγανάκτηση προκαλεί η κυβερνητική εγκύκλιος για την παραλαβή ψυχικά ασθενών που προσάγονται «ακούσια» από την αστυνομία.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος από τον αρμόδιο υφυπουργό προβλέπει την χωρίς καθυστέρηση «αποδέσμευση» των αστυνομικών υπαλλήλων μετά την άφιξή τους στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, απαιτώντας από το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό να διεκπεραιώνει «το ταχύτερο δυνατό» τις αναγκαστικές εξετάσεις, την εισαγωγή και τη μετακίνηση εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας.

Η εγκύκλιος λοιπόν προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, αφού γιατροί και νοσηλευτές σημειώνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν λόγω των τραγικών ελλείψεων στη διαχείριση βίαιων συμπεριφορών ψυχικά ασθενών που προσάγονται αναγκαστικά με εισαγγελική εντολή. Σημειώνεται ότι πάγια διεκδίκηση του προσωπικού σε μονάδες Ψυχικής Υγείας είναι η απεμπλοκή της αστυνομίας από τη μεταφορά και την επιτήρηση ψυχικά ασθενών ανθρώπων, κάτι που προφανώς προϋποθέτει την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Το παραπάνω «εντέλλεσθε» ώθησε τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, το περασμένο Σάββατο, σε κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ οι εργαζόμενοι προχωρούν και σε Γενική Συνέλευση στις 15 Φλεβάρη, για να αποφασίσουν τα βήματα κλιμάκωσης.

Ο Σύλλογος ζητάει από το υπουργείο Υγείας να απαντήσει πώς θα γίνει πράξη η παραπάνω εντολή, «λαμβάνοντας υπόψη την τραγική υποστελέχωση και τις ελλιπείς υποδομές για παράλληλη εξέταση περιστατικών», με ασθενείς «πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε μια οξεία φάση της ψυχικής τους νόσου».

Οπως σημειώνει άλλωστε ο Σύλλογος, «διαθέτουμε μόνο 48 ειδικούς ψυχιάτρους, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκεται στο 49% κάλυψης των θέσεων στον οργανισμό του 1986 και δεν βγαίνουν οι βάρδιες, καλείται να συνοδεύσει τα περιστατικά προς εργαστηριακό έλεγχο και στα εξωτερικά ιατρεία και να τα διακομίσει στις κλινικές με το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο που διαθέτει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής».

Αναδεικνύει ότι αυτή η απόφαση πλήττει όλους τους ασθενείς, αφού και εκείνοι που «με τη θέλησή τους ζητούν βοήθεια (εκούσια), θα υποστούν βάσει του εντέλλεσθε τεράστιες καθυστερήσεις ως προς την εξέταση», ενώ «και περιστατικά που έρχονται από την επαρχία με εισαγγελική εντολή προς εξέταση (αποτελούν το 15% των ακούσιων εισαγωγών στο ΨΝΑ), δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές τους όταν δεν θα κρίνεται η ανάγκη της εισαγωγής!».

ΟΕΝΓΕ: Να ανακληθεί η εγκύκλιος

Την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου απαιτεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η οποία επανειλημμένως έχει καταγγείλει «την απάνθρωπη και ταπεινωτική πρακτική ασθενείς να μεταφέρονται για ψυχιατρική εκτίμηση σε περιπολικό, με χειροπέδες, συνοδεία ενστόλων».

Η ΟΕΝΓΕ θυμίζει το διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Ψυχικής Υγείας για πλήρη απεμπλοκή της αστυνομίας από τη μεταφορά των φερόμενων ως ασθενών με ψυχικές διαταραχές, για ακούσια ψυχιατρική εξέταση και νοσηλεία. Σημειώνει όμως ότι «η επιβεβλημένη απεμπλοκή της αστυνομίας προϋποθέτει την ανάπτυξη πανελλαδικά του αναγκαίου αριθμού κρατικών κοινοτικών κινητών μονάδων Ψυχικής Υγείας, πλήρως στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο, νοσηλευτή κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται ότι η μεταφορά θα γίνεται με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών».

«Η γύμνια σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, ευθύνεται για την παραμέληση των ασθενών, οι οποίοι αφήνονται στην τύχη τους. Τα μεγαλόσχημα λόγια για τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών αποτελούν το βολικό άλλοθι όλων των κυβερνήσεων για να δοθεί πακτωλός χρημάτων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ΜΚΟ, ΝΠΙΔ και ιδιώτες».

Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει τις προκλητικές συστάσεις του υφυπουργού Υγείας προς τους εφημερεύοντες ψυχιάτρους για παραλαβή ασθενών «το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα, αποφεύγοντας οιεσδήποτε τυχόν καθυστερήσεις», «λες και ευθύνονται οι γιατροί για τις αναμονές, λες και δεν γνωρίζει ότι η αξιολόγηση ενός ψυχιατρικού περιστατικού, ειδικά όταν πρόκειται για δυνητικά βίαιους εξαιτίας της ψυχοπαθολογίας τους ασθενείς, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία».

«Πάντα διεκδικούσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εκτέλεση των ακούσιων νοσηλειών σε όλα τα στάδια από κατάλληλες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Αυτό απαιτεί τη ριζική αλλαγή του σημερινού συστήματος υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Απαιτεί την ανάπτυξη και στελέχωση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δικτύου δομών Ψυχικής Υγείας σε όλα τα επίπεδα - πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο - με άμεση διασύνδεση και συντονισμό του παρεχόμενου έργου», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, προσθέτοντας:

«Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και όχι με φιρμάνια που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων στις δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καμπάνιες» αντί για μέτρα μπροστά στον κίνδυνο από σοβαρές ασθένειες

Αλλο ένα παιδί έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο και βαριά πνευμονία. Πρόκειται για ένα 9χρονο κορίτσι που άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Επίσης, την περασμένη βδομάδα στον Τύρναβο πέθανε από στρεπτόκοκκο ένας 28χρονος.

Να σημειωθεί ότι εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με αναφορές διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων δημόσιας υγείας, καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων στρεπτόκοκκου, ενώ την περίοδο αυτή αναφέρθηκαν αρκετοί θάνατοι σε παιδιά κάτω των 10 ετών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιρλανδία.

Παρ' όλα αυτά, και η ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας εντός και εκτός σχολείων, αρνείται την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν ΠΦΥ και την ίδια στιγμή αρκείται σε ...συστάσεις τήρησης των κανόνων υγιεινής και επικοινωνίας με τον παιδίατρο, που έτσι κι αλλιώς ισχύει για όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η απουσία ενός κεντρικά σχεδιασμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, που ευθύνη του θα είναι και ο αναγκαίος εμβολιασμός του πληθυσμού, αποτυπώνεται και στην αναβίωση ασθενειών που έτειναν να εξαλειφθούν. Για παράδειγμα, απέναντι στην αναφορά για έξαρση ιλαράς στη Ρουμανία - με περισσότερα από 3.000 δηλωμένα κρούσματα - και σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστρία, που επιβεβαιώνει τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει ως μέτρο τη ...«σύσταση ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αντιμετώπιση πιθανής έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε στην Ελλάδα το 2017 - 2018, με περισσότερα από 3.200 κρούσματα, ενώ τα έτη 2022 και 2023 δεν αναφέρθηκε κάποιο κρούσμα. Το 2024 έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία αφορούσαν ενήλικες, ενώ διερευνάται η πιθανότητα άλλων δύο κρουσμάτων μεταξύ των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).

Και σ' αυτήν την περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση με «οδηγό» την πολιτική της ΕΕ για περιορισμό των δαπανών και λειτουργία των μονάδων Υγείας με την εμπορευματική λογική «κόστους - οφέλους», περιορίζει τα όποια μέτρα στην επίκληση της ατομικής ευθύνης του λαού και σε ενημερωτικές καμπάνιες.

«Πληρώστε» στο νοσοκομείο ή κάντε υπομονή για τους πόνους...

Τις απαράδεκτες ...συστάσεις από τον διοικητή του Νοσοκομείου Σερρών καταγγέλλει ο Σύλλογος Γυναικών

Την προκλητική εμφάνιση του διοικητή του Νοσοκομείου Σερρών, που συστήνει στους ασθενείς ταχύτερη εξυπηρέτηση με επί πληρωμή επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία, καταγγέλλει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών (μέλος της ΟΓΕ).

Αφορμή αποτέλεσε η ταλαιπωρία μιας 19χρονης, που εδώ και δύο μήνες μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους από πέτρα στη χολή και δεν χειρουργείται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Οπως αναφέρει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών, ο διοικητής σε συνέντευξή του σε τοπικό κανάλι «δεν δίστασε να μας συμβουλέψει ότι αφού είναι μακριά και πιο ακριβό το "Διαβαλκανικό", να πληρώνουμε στο Νοσοκομείο των Σερρών τα απογευματινά ιατρεία. (...)

Επέδειξε δε τόση ευαισθησία για την 19χρονη, που την καθησύχασε ότι περιμένοντας αναισθησιολόγο για τη χειρουργική επέμβαση, που απαιτείται να κάνει "δεν θα πεθάνει κιόλας"... Απλά να κάνει λίγο υπομονή να αντέχει τους πόνους...».

«Τι ντροπή!», σχολιάζει ο Σύλλογος Γυναικών, και κόντρα σ' αυτή την αντίληψη που μετατρέπει την Υγεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και καταδικάζει όσους δεν έχουν λεφτά να υπομένουν τον πόνο μέχρι να πεθάνουν, καλεί τον λαό να μετατρέψει την οργή και την αγανάκτηση σε συλλογική, διεκδικητική δράση. «Θα βρεθούμε απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κλείσουν την πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου μας και να μας αφήσουν βορά στα χέρια των εμπόρων της Υγείας. Διεκδικούμε νοσοκομεία πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα, δημόσια και δωρεάν», σημειώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ