ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Σε θέσεις μάχης και διεκδίκησης για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Μαζική σύσκεψη στη Χαλκίδα για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων | Μεγάλο συλλαλητήριο χτες στα Χανιά

Από τη νέα μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στα Χανιά
Από τη νέα μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στα Χανιά
Σε σημαντικό σταθμό για την οργάνωση και την ένταση της διεκδίκησης για την ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και των δημόσιων δομών Υγείας της Εύβοιας αναδείχθηκε η σύσκεψη σωματείων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας.

Εκπρόσωποι σωματείων της Εύβοιας από τον κλάδο της Υγείας, από σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα, δηλώνοντας «παρών» στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας. Εθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω συντονισμό κοινής δράσης και αποφάσισαν να πάρουν νέες πρωτοβουλίες για τις επόμενες μέρες με πλατιά σύσκεψη φορέων, αλλά και πανευβοϊκό συλλαλητήριο διεκδίκησης.

Μέσα από τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις αναδείχτηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τόσο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όσο και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας στην Εύβοια. Επισημάνθηκαν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που οδήγησαν στην απαξίωση της δημόσιας Υγείας, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα εκφράστηκαν η έντονη ανησυχία και η εναντίωση στα σχέδια της κυβέρνησης που βαθαίνουν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας. Επίσης, οι εκπρόσωποι των σωματείων μετέφεραν πείρα από κινητοποιήσεις διεκδίκησης που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως για το Νοσοκομείο Καρύστου και το ΚΥ Ιστιαίας, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων.

Ελλείψεις, εντατικοποίηση και ιδιώτες

Στην κατάσταση και στις τραγικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Χαλκίδας αναφέρθηκε στην εισήγησή της η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας. Μίλησε για την «εικόνα διάλυσης», τις παραιτήσεις που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, την εντατικοποίηση που χτυπάει «κόκκινο». «Το νέο ΕΣΥ, που διαφήμιζε η κυβέρνηση, είναι αυτό που βιώνουμε όλοι μας αυτές τις μέρες στα νοσοκομεία όλης της χώρας, και εδώ στη Χαλκίδα», υπογράμμισε, εξηγώντας: «Είναι το ΕΣΥ όπου αλωνίζουν οι ιδιώτες, οι εργολάβοι, που οι μισθοί είναι τσακισμένοι, που οι αυξήσεις που έγιναν είναι πενιχρές και τελικά είναι μειώσεις, με την ακρίβεια στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Είναι το ΕΣΥ όπου προσπαθούν να επιβάλουν απογευματινά χειρουργεία, ζητώντας από τους ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να παρακάμπτουν τις τεράστιες λίστες αναμονής χειρουργείων».

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας αναφέρθηκαν επίσης οι Παναγιώτης Τζουβάρας, Γιάννης Αγγελάτος και Δημήτρης Κατσαρός, μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και η Ελένη Γυφτονικολού, αναισθησιολόγος και επί 35 χρόνια εργαζόμενη στο νοσοκομείο, ενώ τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας μετέφερε στη σύσκεψη η πρόεδρος, Κωνσταντίνα Καρλή.

Στην υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και στις μετακινήσεις προσωπικού για να καλύψουν κενά σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας αναφέρθηκε ο Νίκος Χατζηαντωνάκης, γιατρός του ΚΥ Ψαχνών, τονίζοντας ότι πλέον καλούνται να μετακινηθούν ακόμη και μέχρι τη Σκύρο.

Στις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο Καρύστου αναφέρθηκε η Ειρήνη Ανδρικάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, ενώ για το Νοσοκομείο Κύμης μίλησε η Βασιλική Αγγελοπούλου, εργαζόμενη στο φαρμακείο του.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σύσκεψης ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, τονίζοντας ότι η κατάσταση στη δημόσια Υγεία αφορά άμεσα όλους τους εργαζόμενους και τον λαό. Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και σημείωσε ότι το ΕΚ Εύβοιας, μπροστά στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της κατάστασης που επικρατεί και την οργάνωση της διεκδίκησης.

Στις επιπτώσεις που έχει η απαξίωση του νοσοκομείου και των δημόσιων δομών Υγείας στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους αναφέρθηκε η Μαρία Στούπα, από τον Σύλλογο Γονέων Ειδικού Δημοτικού Χαλκίδας, τονίζοντας ιδιαίτερα την υπολειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Επίσης, στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν, εκφράζοντας τη στήριξη και συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του νοσοκομείου, ο Αρης Αυξωνίδης, πρόεδρος του ΝΤ Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ, η Χαρά Νίκα, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ο Στέφανος Μουτουσίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Εύβοιας, και η Αλεξάνδρα Θαλασσινού, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Κύμης - Αλιβερίου.

Μεγάλο παν-χανιώτικο συλλαλητήριο

Εκατοντάδες Χανιώτες συμμετείχαν χτες στο παν-χανιώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία, σε μια κινητοποίηση που παίρνει τη σκυτάλη από τις διαδηλώσεις οι οποίες συγκλόνισαν όλη την Κρήτη τους προηγούμενους μήνες.

Χαρακτηριστικό της μαζικότητας αποτελεί το γεγονός ότι δεκάδες φορείς της πόλης παραβρέθηκαν και καλούσαν στη συγκέντρωση, με όλα τα εργατικά σωματεία, την Ενωση Γονέων, Ενώσεις Επαγγελματιών και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων να ανταποκρίνονται στο κοινό κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, της Ενωσης Γιατρών και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Μέσα σε λίγα λεπτά γέμισε η δημοτική αγορά με δεκάδες πανό που έγραφαν συνθήματα για τη δημόσια Υγεία, με εκατοντάδες διαδηλωτές να φωνάζουν «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός».

Παράλληλα, με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών που έφτασε στην πλατεία και μπήκε στην κεφαλή της πορείας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Βαρδής Γεωργιακάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτήν τη στιγμή «οι μισές οργανικές θέσεις είναι κενές και οι υπόλοιπες είναι με προσωπικό με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας». Μεταξύ άλλων χαιρέτισε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, μεταφέροντας τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των υγειονομικών του Ηρακλείου. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Κλείνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων!

Αλλο ένα συντριπτικό χτύπημα καταφέρνει στη δημόσια και δωρεάν παιδιατρική περίθαλψη η κυβέρνηση, αφού από τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, και μέχρι νεωτέρας, αναστέλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία για παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών αναισθησιολογικού και χειρουργείου.

«Παρά τον μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Ετσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι εδώ και αρκετούς μήνες, ειδικά μετά τη συνταξιοδότηση δύο ιατρών στο Τμήμα Αναισθησιολογίας, έχουν οξυνθεί τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

«Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ' επανάληψη και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου», αναφέρουν οι γιατροί στη χτεσινή τους ανακοίνωση.

Παρά την ενημέρωση της διοίκησης του νοσοκομείου και της 1ης ΥΠΕ από τον περασμένο Ιούνη, δεν έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις, «καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων, αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες. Οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων στα χειρουργεία του νοσοκομείου», σημειώνουν.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καμιά βλαπτική μεταβολή, καμιά υποχρεωτική άδεια στην «ΠΥΡΑΜΙΣ»

Στην επιβολή υποχρεωτικών αδειών για τουλάχιστον έναν μήνα ανακοίνωσε ότι προχωράει η εργοδοσία του ομίλου «ΠΥΡΑΜΙΣ», ενώ έκανε αναφορά και σε εκ περιτροπής εργασία, λόγω μειωμένων παραγγελιών.

Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας στέκεται το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτώντας από την εργοδοσία να μην προχωρήσει σε καμία βλαπτική μεταβολή και σε καμία υποχρεωτική άδεια.

Οπως αναδεικνύει άλλωστε το Συνδικάτο, πρόκειται για έναν όμιλο που την τελευταία 10ετία έχει κάνει τζίρους άνω των 700 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών, δηλαδή ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι κάθε χρόνο, έχει αυξηθεί από το 2014 κατά 51%. Μάλιστα, το 2022 σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων 10ετίας, ξεπερνώντας τα 80 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι μισθοί των εργαζομένων δεν ξεπέρασαν το 15% του τζίρου. Ταυτόχρονα ο όμιλος επέκτεινε τη δράση του, εξαγοράζοντας την «ΠΙΤΣΟΣ», με μια επένδυση που ξεπερνάει τα 8 εκατ. ευρώ.

«Με τη δουλειά των εργαζομένων μπορεί η επιχείρηση να διαφημίζεται ότι είναι η 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη στην παραγωγή νεροχύτη», τονίζει το Συνδικάτο, προσθέτοντας:

«Θα περίμενε κανείς με αυτά τα οικονομικά δεδομένα να βελτιωθεί και η ζωή των εργαζομένων. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η ανάπτυξη και τα κέρδη των λίγων πατάνε πάνω στον κόπο και τα βάσανα των πολλών.

Για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο όμιλος και να μην τεθούν σε κίνδυνο αυτά τα κέρδη, πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι να γίνουμε πιο αποδοτικοί, να παράγουμε περισσότερα και να παίρνουμε συνεχώς μικρότερο κομμάτι της πίτας».

«Ετσι οι 350 εργαζόμενοι της "ΠΥΡΑΜΙΣ" που παρήγαγαν όλο αυτόν τον πλούτο, συνεχίζουν να πληρώνονται με μισθούς καθηλωμένους σε επίπεδα προ 15ετίας, βιώνουν απολύσεις (100 μόνο την τελευταία 5ετία), υποχρεωτικές άδειες όταν οι παραγγελίες ήταν μειωμένες και αμέσως μετά υπερωρίες, δουλειά Σάββατα και Κυριακές για να βγει η παραγωγή», σημειώνει το Συνδικάτο.

Και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν εδώ και τώρα Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις μισθών και επαναφορά δικαιωμάτων, καμία βλαπτική μεταβολή, ούτε σκέψη για επιβολή υποχρεωτικής άδειας ή εκ περιτροπής εργασία και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

23 θάνατοι από στρεπτόκοκκο, εκ των οποίων 11 είναι παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή του 2023 και μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί 94 περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες, μεταξύ των οποίων 23 οδήγησαν σε θάνατο, τα 11 σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών.

Οπως αναφέρεται, η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αίσια έκβαση της νόσου. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων σε οικιακό και σχολικό περιβάλλον, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες με χορήγηση προφυλακτικής αντιμικροβιακής αγωγής όπου ενδείκνυται.

Οπως όμως ήταν αναμενόμενο, το βάρος για όλα τα παραπάνω πέφτει και πάλι στον λαό, με το κράτος και την κυβέρνηση να αρκείται σε «συστάσεις» ευαισθητοποίησης και ...εγρήγορσης, την ίδια στιγμή που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ξεχαρβαλωμένη και ολοκληρωτικά παραδομένη στην επιχειρηματική δράση.

32 οι νεκροί από Covid

32 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ 45 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το διάστημα 29 Ιανουαρίου - 4 Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση 58% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 βδομάδες. Επίσης, τη βδομάδα αναφοράς, ακόμα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εργαστηριακή επιβεβαιωμένη γρίπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ