Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Σε θέσεις μάχης και διεκδίκησης για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Μαζική σύσκεψη στη Χαλκίδα για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων | Μεγάλο συλλαλητήριο χτες στα Χανιά

Από τη νέα μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στα Χανιά
Από τη νέα μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στα Χανιά
Σε σημαντικό σταθμό για την οργάνωση και την ένταση της διεκδίκησης για την ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και των δημόσιων δομών Υγείας της Εύβοιας αναδείχθηκε η σύσκεψη σωματείων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας.

Εκπρόσωποι σωματείων της Εύβοιας από τον κλάδο της Υγείας, από σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα, δηλώνοντας «παρών» στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας. Εθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω συντονισμό κοινής δράσης και αποφάσισαν να πάρουν νέες πρωτοβουλίες για τις επόμενες μέρες με πλατιά σύσκεψη φορέων, αλλά και πανευβοϊκό συλλαλητήριο διεκδίκησης.

Μέσα από τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις αναδείχτηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τόσο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όσο και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας στην Εύβοια. Επισημάνθηκαν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που οδήγησαν στην απαξίωση της δημόσιας Υγείας, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα εκφράστηκαν η έντονη ανησυχία και η εναντίωση στα σχέδια της κυβέρνησης που βαθαίνουν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας. Επίσης, οι εκπρόσωποι των σωματείων μετέφεραν πείρα από κινητοποιήσεις διεκδίκησης που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως για το Νοσοκομείο Καρύστου και το ΚΥ Ιστιαίας, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων.

Ελλείψεις, εντατικοποίηση και ιδιώτες

Στην κατάσταση και στις τραγικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Χαλκίδας αναφέρθηκε στην εισήγησή της η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας. Μίλησε για την «εικόνα διάλυσης», τις παραιτήσεις που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, την εντατικοποίηση που χτυπάει «κόκκινο». «Το νέο ΕΣΥ, που διαφήμιζε η κυβέρνηση, είναι αυτό που βιώνουμε όλοι μας αυτές τις μέρες στα νοσοκομεία όλης της χώρας, και εδώ στη Χαλκίδα», υπογράμμισε, εξηγώντας: «Είναι το ΕΣΥ όπου αλωνίζουν οι ιδιώτες, οι εργολάβοι, που οι μισθοί είναι τσακισμένοι, που οι αυξήσεις που έγιναν είναι πενιχρές και τελικά είναι μειώσεις, με την ακρίβεια στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Είναι το ΕΣΥ όπου προσπαθούν να επιβάλουν απογευματινά χειρουργεία, ζητώντας από τους ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να παρακάμπτουν τις τεράστιες λίστες αναμονής χειρουργείων».

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας αναφέρθηκαν επίσης οι Παναγιώτης Τζουβάρας, Γιάννης Αγγελάτος και Δημήτρης Κατσαρός, μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και η Ελένη Γυφτονικολού, αναισθησιολόγος και επί 35 χρόνια εργαζόμενη στο νοσοκομείο, ενώ τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας μετέφερε στη σύσκεψη η πρόεδρος, Κωνσταντίνα Καρλή.

Στην υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και στις μετακινήσεις προσωπικού για να καλύψουν κενά σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας αναφέρθηκε ο Νίκος Χατζηαντωνάκης, γιατρός του ΚΥ Ψαχνών, τονίζοντας ότι πλέον καλούνται να μετακινηθούν ακόμη και μέχρι τη Σκύρο.

Στις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο Καρύστου αναφέρθηκε η Ειρήνη Ανδρικάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, ενώ για το Νοσοκομείο Κύμης μίλησε η Βασιλική Αγγελοπούλου, εργαζόμενη στο φαρμακείο του.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σύσκεψης ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, τονίζοντας ότι η κατάσταση στη δημόσια Υγεία αφορά άμεσα όλους τους εργαζόμενους και τον λαό. Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και σημείωσε ότι το ΕΚ Εύβοιας, μπροστά στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της κατάστασης που επικρατεί και την οργάνωση της διεκδίκησης.

Στις επιπτώσεις που έχει η απαξίωση του νοσοκομείου και των δημόσιων δομών Υγείας στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους αναφέρθηκε η Μαρία Στούπα, από τον Σύλλογο Γονέων Ειδικού Δημοτικού Χαλκίδας, τονίζοντας ιδιαίτερα την υπολειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Επίσης, στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν, εκφράζοντας τη στήριξη και συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του νοσοκομείου, ο Αρης Αυξωνίδης, πρόεδρος του ΝΤ Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ, η Χαρά Νίκα, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ο Στέφανος Μουτουσίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Εύβοιας, και η Αλεξάνδρα Θαλασσινού, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Κύμης - Αλιβερίου.

Μεγάλο παν-χανιώτικο συλλαλητήριο

Εκατοντάδες Χανιώτες συμμετείχαν χτες στο παν-χανιώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία, σε μια κινητοποίηση που παίρνει τη σκυτάλη από τις διαδηλώσεις οι οποίες συγκλόνισαν όλη την Κρήτη τους προηγούμενους μήνες.

Χαρακτηριστικό της μαζικότητας αποτελεί το γεγονός ότι δεκάδες φορείς της πόλης παραβρέθηκαν και καλούσαν στη συγκέντρωση, με όλα τα εργατικά σωματεία, την Ενωση Γονέων, Ενώσεις Επαγγελματιών και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων να ανταποκρίνονται στο κοινό κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, της Ενωσης Γιατρών και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Μέσα σε λίγα λεπτά γέμισε η δημοτική αγορά με δεκάδες πανό που έγραφαν συνθήματα για τη δημόσια Υγεία, με εκατοντάδες διαδηλωτές να φωνάζουν «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός».

Παράλληλα, με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών που έφτασε στην πλατεία και μπήκε στην κεφαλή της πορείας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Βαρδής Γεωργιακάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτήν τη στιγμή «οι μισές οργανικές θέσεις είναι κενές και οι υπόλοιπες είναι με προσωπικό με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας». Μεταξύ άλλων χαιρέτισε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, μεταφέροντας τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των υγειονομικών του Ηρακλείου. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ