ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ
Σχέδια για πλήρη ισοπέδωση της Γάζας και «τεντουπόλεις» προσφύγων στην ακτογραμμή

Συνεχίζονται τα παζάρια για εκεχειρία, υπό τις απειλές του Ισραήλ για γενικευμένη χερσαία επίθεση στη Ράφα

Παιδιά σε συσσίτιο στη Ράφα

Copyright 2023 The Associated

Παιδιά σε συσσίτιο στη Ράφα
Τα επόμενα βήματα για μια γενικευμένη επίθεση στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας σχεδιάζει το Ισραήλ, με την Πολεμική Αεροπορία του να κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς σε βόρεια προάστια της πόλης, στην οποία έχουν καταφύγει πάνω από 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Την ίδια ώρα, στο Κάιρο συνεχίζονται από χτες τα παζάρια για μια ενδεχόμενη εκεχειρία, μεταξύ του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αιγύπτου, Κατάρ και Ισραήλ. Αντικείμενο είναι η επεξεργασία ενός «τελικού κειμένου» συμφωνίας για εκεχειρία 6 βδομάδων στη Γάζα, με παράλληλες διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση πυρός και σταδιακή απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το ενδεχόμενο μιας δολοφονικής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, που εκτός από χιλιάδες θύματα θα προκαλέσει μεγάλη πίεση και στα σύνορα με την Αίγυπτο, κάνει ακόμα πιο τεταμένες τις σχέσεις των δύο χωρών, με το Κάιρο να απειλεί το Ισραήλ με «αναστολή» της διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας του 1978.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar», η Αίγυπτος πρότεινε στο Ισραήλ να κατευθύνει τους Παλαιστίνιους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και δη στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ και να το χαρακτηρίσει δήθεν «ασφαλή ζώνη».

Πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» ανέφεραν εξάλλου ότι το Ισραήλ έχει προτείνει τη δημιουργία τεντουπόλεων κατά μήκος της ακτογραμμής της Γάζας με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ και χωρών του Κόλπου. Η ισραηλινή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 15 τέτοιων «καταυλισμών», καθένας εκ των οποίων θα έχει περίπου 25.000 σκηνές κατά μήκος της νοτιοδυτικής Λωρίδας της Γάζας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, ότι δεν σκοπεύει να θέσει υπό στρατιωτική κατοχή τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά να πετύχει την «απόλυτη νίκη» επί της Χαμάς, είναι καθαρό πως επιχειρείται η πλήρης ισοπέδωση της περιοχής, με τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους (σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο) να στριμώχνονται στην ακτογραμμή...

Στους 28.473 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Στο μεταξύ, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, φτάνοντας τους 28.473, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 68.000. Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι που εγκλωβίστηκαν σε συντρίμμια πόλεων και χωριών. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ακόμη χτες το μεσημέρι πως μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία 133 πτώματα και πάνω από 160 τραυματίες.

Αλλά και στη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις σε νεαρούς Παλαιστίνιους, με θύμα χτες έναν 20χρονο στην πόλη Καλκίγια, που πυροβολήθηκε θανάσιμα σε στήθος, ώμους και κεφάλι με το πρόσχημα ότι επιχείρησε να πέσει πάνω σε στρατιώτες.

Παράλληλα, χτες, ξεπέρασε τις 24 ώρες η επιδρομή του στρατού στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς εντείνοντας τις καταστροφές δρόμων, βασικών υποδομών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης και τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Το υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα εκτιμά ότι από τις 7 Οκτώβρη, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από 380 Παλαιστίνιους και έχουν συλλάβει πάνω από 6.000 άλλους.

Ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες του πολέμου στη Γάζα είναι από χτες δύο ακόμα εργαζόμενοι του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera». Πρόκειται για έναν ρεπόρτερ και έναν οπερατέρ, που τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ κάλυπταν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε βόρειο προάστιο της Ράφα. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Χαν Γιούνις. Ο ένας ακρωτηριάστηκε στο πόδι για να γλιτώσει η ζωή του.

Ως χτες, οι νεκροί δημοσιογράφοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 85 από την έναρξη του πολέμου. Από αυτούς οι 78 είναι Παλαιστίνιοι, οι 3 Λιβανέζοι και οι 4 Ισραηλινοί. Στοιχεία του Γραφείου Ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, που επικαλείται το «Al Jazeera», ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων σε τουλάχιστον 126 και τον αριθμό των συλληφθέντων από τον στρατό σε τουλάχιστον 10.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χτες ότι από ισραηλινές επιθέσεις σκοτώθηκαν άλλοι τρεις όμηροι, δίχως να διευκρινίσει πόσοι παραμένουν ζωντανοί. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες του ισραηλινού στρατού, επίσημα ανακοινώνονται 232 νεκροί στρατιώτες.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση γύρω από την UNRWA

Παράλληλα, χτες, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία επικοινωνία με το Ισραήλ για το σχέδιο «εκκένωσης» της Ράφα, τονίζοντας πως ο οργανισμός δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ισραηλινό στρατό σε καμία επιχείρηση «βίαιης, μη εθελοντικής απομάκρυνσης αμάχων από τις περιοχές τους...». Σύμφωνα εξάλλου με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, στη Γάζα δεν υπάρχει πλέον «κανένα ασφαλές μέρος».

Σε εξέλιξη παραμένει το ίδιο διάστημα η εσωτερική έρευνα αναφορικά με τους εργαζόμενους της οργάνωσης αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων, UNRWA, που κατηγορούνται από το Ισραήλ πως συμμετείχαν σε επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Φιλίπ Λαζαρινί, τόνισε ότι η διάλυση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα ήταν «καταστροφή». Πρόσθεσε επίσης ότι μετά τον κατακλυσμό που έπληξε την περιοχή της Γάζας «είναι ίσως καιρός να βρεθεί μια πραγματική πολιτική λύση».

Το Σάββατο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την άμεση παραίτηση του επικεφαλής του οργανισμού, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε σήραγγα κάτω από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λαζαρινί απάντησε ότι το προσωπικό του είχε εγκαταλείψει τα κεντρικά γραφεία ύστερα από οδηγίες των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ οι βομβαρδισμοί εντείνονταν στην περιοχή, και δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ «χρήζουν ανεξάρτητης έρευνας».

Είπε ακόμα ότι «από την έναρξη του πολέμου, πάνω από 150 εγκαταστάσεις μας έχουν πληγεί» και από αυτές αρκετές έχουν καταστραφεί εντελώς. «Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας, όπως και κάθε ισχυρισμός για ύπαρξη σηράγγων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αμείωτες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Συνεχίστηκαν και χτες οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και σε γειτονικά κράτη, συντηρώντας την ένταση που εύκολα μπορεί να μετατρέψει τη σπίθα σε πυρκαγιά.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε χτες το απόγευμα μεθοριακές κωμοπόλεις του νότιου Λιβάνου ως απάντηση σε μια ρουκέτα που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στην πόλη Κιριάτ Σμονά του βόρειου Ισραήλ, από την οποία φέρεται να τραυματίστηκαν μια 47χρονη και ο 15χρονος γιος της.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος 4 μαχητών της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα, από τους οποίους οι 2 σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ταλούσα του νότιου Λιβάνου.

Χτες το απόγευμα ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα διαμήνυσε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να σταματήσουν οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί στο βόρειο Ισραήλ: Να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατήγγειλε επίσης ότι πολλές ξένες αντιπροσωπείες ταξίδεψαν στη Βηρυτό με προτάσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο, αλλά σε αυτές τις προσπάθειες διέκρινε «μόνο έναν σκοπό, την ασφάλεια του Ισραήλ».

Οπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ, την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε στη Βηρυτό γραπτή πρόταση για την αποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων σε βάθος 10 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Χωρίς να κατονομάζει τη γαλλική πρόταση, ο Νασράλα είπε ότι μια αντιπροσωπεία «παρουσίασε ένα έγγραφο ως μεσολαβητής» και πρόσθεσε: «Διαβάζεις το έγγραφο - δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει η ασφάλεια του Ισραήλ».

Συνεχίζοντας τόνισε πως αν το Ισραήλ διευρύνει τον πόλεμο παραπέρα στον Λίβανο, η οργάνωσή του θα κάνει το ίδιο. Και «πρότεινε» στην ισραηλινή ηγεσία να εξασφαλίσει καταφύγιο για 2 εκατομμύρια Ισραηλινούς σε περίπτωση γενίκευσης του μεταξύ τους πολέμου.

Την ίδια ώρα στη Συρία επανεμφανίστηκαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», εξαπολύοντας επίθεση σε βάρος Σύρων στρατιωτών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 εξ αυτών. Η επίθεση έγινε στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χάμα. Στις αρχές Φλεβάρη 5 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά τζιχαντιστών. Είχε προηγηθεί στις 9/1 άλλη επίθεση του ΙΚ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 14 Σύρων στρατιωτών στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς.

Χτες, εξάλλου, ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τη Δευτέρα το Ναυτικό των «Φρουρών της Επανάστασης» δοκίμασε με επιτυχία βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να δώσουν άλλες πληροφορίες για το δραστικό βεληνεκές του όπλου που δοκιμάστηκε, ούτε για τον τύπο του πλοίου που τον εκτόξευσε.

Νωρίτερα, από το Ντουμπάι, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων αν κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Χούθι της Υεμένης, Αμπντέλ Μάλικ Αλ Χούθι, σε χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι την τελευταία βδομάδα οι δυνάμεις του δεν επέτρεψαν σε κανένα πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ να περάσει από τον Κόλπο του Αντεν. «Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί απέτυχαν να διασφαλίσουν τη διέλευση οποιουδήποτε πλοίου κατευθυνόταν προς το Ισραήλ», ανέφερε.

«Δεν μπορούν πλέον να προστατεύσουν ούτε τα αμερικανικά ούτε τα βρετανικά πλοία. Αυτή είναι μια πραγματική και μεγάλη νίκη για μας», είπε ο Αλ Χούθι σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

ΠΑΜΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό
  • Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. Καλεί τα συνδικάτα να συλλέγουν αυστηρά και μόνο τα εξής είδη: Γάζες (αποστειρωμένες - μη αποστειρωμένες - αυτοκόλλητες), ελαστικοί επίδεσμοι, οφθαλμικά επιθέματα, eye pads, tears naturale coll, clinofar amp, newsept οροί, οξυζενέ, βάμμα ιωδίου, μερκουροχρώμ, αλκοολούχες λοσιόν, αντισηπτικά, Hansaplast (αντιμικροβιακό spray και αντιμικροβιακή αλοιφή), jalplast (αλοιφή επουλωτική), leukoplast, hansaplast και σύριγγες, καθώς επίσης βρεφικές πάνες και βρεφικά γάλατα σε σκόνη. Η παράδοση του υλικού θα γίνεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητρόπολης).
  • Στη Θεσσαλονίκη, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων και ΣΕΤΗΠ καλούν σε συγκέντρωση υγειονομικού υλικού και ειδών για παιδιά, στο Εργατικό Κέντρο (Αριστοτέλους 32), από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. έως και τις 9 μ.μ.
  • Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης. Η συγκέντρωση των ειδών (που είναι τα ίδια με την παραπάνω λίστα από το ΠΑΜΕ) θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στον πρώτο όροφο του κτιρίου του ΕΚΠ.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» συγκεντρώνει βοήθεια στα γραφεία του στη Νάουσα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ