ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ξεχειλίζει η οργή, με κλιμάκωση απαντούν στην κοροϊδία της κυβέρνησης

Μαζικές οι συνελεύσεις στα μπλόκα, σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

ΕΡΜΙΤΣΑ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
ΕΡΜΙΤΣΑ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα στέλνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, που συμμετέχουν μαζικά στις συνελεύσεις των μπλόκων, όπου γίνεται ενημέρωση για την προχθεσινή συνάντηση της πανελλαδικής αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό.

Εχοντας συμπληρώσει τρεις βδομάδες στους δρόμους, με παρακαταθήκη την πίεση που ασκεί ο πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας και με τη δύναμη που τους δίνει η συνεχιζόμενη και καθημερινή λαϊκή συμπαράσταση, ακυρώνοντας στην πράξη τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που επιχειρεί η κυβέρνηση, οι αγρότες στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν ικανοποιούνται με τα ψίχουλα, που ακόμα κι αυτά δόθηκαν κάτω από τη μεγάλη αγωνιστική πίεση, αλλά απαιτούν ουσιαστικές λύσεις με βάση το πλαίσιο αιτημάτων τους, για να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν. «Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα» είναι η φωνή που έρχεται από όλη την Ελλάδα.

Αποκρούοντας τις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα τους από την κυβέρνηση αλλά και διάφορους «πρόθυμους», πραγματοποιούν σήμερα πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων, αλλά και Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που πραγματοποιούν πολύμορφες δράσεις. Η σύσκεψη θα γίνει στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, στο Πολιτιστικό Κέντρο. Εκεί θα συζητηθεί η πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Μπλοκο Ανθήλης: Αποφασισμένοι να συνεχίσουν οι αγρότες και στη Στερεά
Μπλοκο Ανθήλης: Αποφασισμένοι να συνεχίσουν οι αγρότες και στη Στερεά
Στη σκέψη των αγωνιζόμενων αγροτών είναι - με βάση και παλιότερη απόφαση - η διοργάνωση μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα.

Πολύμορφα ενισχύονται τα μπλόκα σε Μακεδονία και Θράκη

Πολύμορφα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, και μέσα από τις συνελεύσεις στα μπλόκα τους πήραν απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού που γίνεται σήμερα για την κλιμάκωση της πάλης.

Σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική, Δράμα, Θάσο, Εβρο, Ροδόπη, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, παντού οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους και προετοιμάζουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Χθες οι αγρότες του Κιλκίς προχώρησαν σε νέο αποκλεισμό, για μερικές ώρες, της λωρίδας των φορτηγών στο τελωνείο των Ευζώνων. Στο πλευρό τους βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης αντιπροσωπεία του κλαδικού Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζοντας συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους.

Σε αποκλεισμό του δρόμου προχώρησαν χθες το βράδυ και οι αγρότες στο μπλόκο Νησσελίου στην Ημαθία, το οποίο ενισχύουν και αγρότες από το μπλόκο του Αιγινίου.

Στη Δυτική Μακεδονία, οι αγρότες από τα μπλόκα Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη ΖΕΠ Κοζάνης, στο κτίριο της Περιφέρειας, και προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Μήνυμα πανελλαδικού συντονισμού στέλνουν και οι αγρότες από το μπλόκο του Φιλώτα στη Φλώρινα, που βροντοφωνάζουν ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι κοροϊδία! Επιμένουμε στα δίκαια αιτήματά μας, δεν μας αρκούν τα ψίχουλα! Η οργή των αγροτών θα μιλήσει από δω και πέρα στους δρόμους. Κλιμακώνουμε και συνεχίζουμε, ενισχύοντας το μπλόκο μας με τρακτέρ. Συντονιζόμαστε πανελλαδικά με τους συναδέλφους μας στα μπλόκα».

Και στον Εβρο οι αγρότες ενισχύουν το μπλόκο στις Καστανιές, και στη Θάσο στον Πρίνο. Χθες οι αγρότες της Κομοτηνής προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου στο 3ο χλμ. Κομοτηνής - Ξάνθης.

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες της περιοχής.

Με κλιμάκωση απαντούν στα ψίχουλα τα μπλόκα σε Στερεά και Εύβοια

Σε ρυθμούς κλιμάκωσης κινούνται και οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σε Στερεά και Εύβοια, προχωρώντας χθες σε συνελεύσεις όπου ξεκαθάρισαν ότι επιμένουν στα αιτήματά τους, απέναντι στα ψίχουλα, ενώ ήδη προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις, περιμένοντας τις αποφάσεις του σημερινού πανελλαδικού συντονιστικού.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Χθες το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Λαμίας προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, ενώ και τα μπλόκα στο Κάστρο Βοιωτίας και στη Σκάλα Αταλάντης, λίγες ώρες αργότερα, έκλεισαν για δύο ώρες την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, οι αγρότες της δυτικής Λοκρίδας προχώρησαν σε αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του χωριού Μόδι, όπου και έχουν στήσει το μπλόκο τους, ενώ σε νέα κινητοποίηση και αποκλεισμό του δρόμου Χαλκίδας - Αιδηψού προχώρησαν οι αγρότες στο μπλόκο της Κηρίνθου στη βόρεια Εύβοια.

Στην Ηπειρο

Αποφασισμένοι είναι και οι αγρότες στην Ηπειρο να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, μετά την κοροϊδία που εισέπραξαν από την κυβέρνηση. Χθες οι αγρότες της Πρέβεζας προχώρησαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Aρτας - Πρέβεζας, ενώ αποφάσισαν να αποστείλουν αντιπροσωπεία στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, με προσανατολισμό και για κάθοδο στην Αθήνα. Αντίστοιχα, οι αγρότες στη Θεσπρωτία προχώρησαν χθες το απόγευμα σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ενώ προτίθενται να συμμετάσχουν και στην πανελλαδική συνάντηση. Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προσανατολίζονται επίσης σε Αρτα και Γιάννενα.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν «ούτε βήμα πίσω», δηλώνουν και οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, μετά από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο μπλόκο της Ερμίτσας, έξω από το Αγρίνιο, αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα με νέες πολύμορφες δράσεις.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν από χθες το μεσημέρι σε νέους αποκλεισμούς της παλιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντίρριου στο σημείο, για περισσότερες ώρες, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη απάντηση που θα γίνει αποδεκτή πέρα από την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων που τέθηκαν στον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συνέχιση του αγώνα.

Στην Ηλεία, μετά το μαχητικό συλλαλητήριο της Τρίτης έγινε κάλεσμα εκ νέου ενίσχυσης του μπλόκου στον κόμβο Αγίου Γεωργίου έξω από τον Πύργο, απαντώντας στον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Στην Αχαΐα, μετά από μαζική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της γέφυρας Σελινούντα το βράδυ της Τρίτης, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα. Παράλληλα συνεχίζονται οι συμβολικοί αποκλεισμοί στο ύψος του Αιγίου, τόσο στην παλιά όσο και στη νέα Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου, ενώ αναμένονται και νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Στις θέσεις τους στα μπλόκα που έχουν στήσει παραμένουν και οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε νομούς της Πελοποννήσου. Τόσο στα μπλόκα της Μεσσηνίας (Μεσσήνη, Χανδρινού) όσο και σε αυτά σε Λακωνία και Αστρος Κυνουρίας προγραμματίζονται συσκέψεις και ενημερώσεις, με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα.

Στη Ζάκυνθο, χθες το πρωί οι αγρότες πραγματοποίησαν μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας. Μετά από συγκέντρωση στην είσοδο του μώλου Αγίου Νικολάου στο λιμάνι, όπου είχαν βρεθεί από το απόγευμα της Τρίτης, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους και μετέβησαν στην Περιφέρεια. Εκεί, με κόρνες και συνθήματα απαίτησαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν την επιβίωσή τους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο πλευρό των αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους

Στο πλάι των αγροτών, που αγωνίζονται διεκδικώντας αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, στέκονται οι μαθητές της Λάρισας. Τονίζουν ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος, γιατί είναι άδικη και εχθρική η πολιτική διαδοχικά όλων των κυβερνήσεων έως τώρα, απέναντι στα συμφέροντα και τις ανάγκες των αγροτών, των εργαζομένων, των μαθητών και της νέας γενιάς!

«Οι μαθητές της Λάρισας στεκόμαστε στο πλάι τους και μαζί τους δίνουμε αγώνα για το μέλλον μας!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, και συνεχίζει:

«Ειδικά φέτος, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, είναι περισσότερο από ποτέ ζήτημα επιβίωσης ο αγώνας τους. Εδώ και χρόνια το κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι εξωφρενικό, πόσο μάλλον φέτος, που ολόκληρες παραγωγές καταστράφηκαν και ολόκληρα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης θάφτηκαν κάτω από το νερό. Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά ήταν οι πενιχρές αποζημιώσεις και κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μπορέσουν οι αγροτικές οικογένειες να μείνουν στον τόπο τους, όπως άλλωστε έγινε με όλες τις οικογένειες στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία και εμείς οι μαθητές το ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα».

Σημειώνοντας το δίκιο του αγώνα των αγροτών, αφού «όλοι βιώνουμε καθημερινά τα ίδια προβλήματα, στη δουλειά, στο σχολείο, στο χωράφι», ξεκαθαρίζουν:

«Ο αγώνας μας είναι κοινός! Οι μαθητές στεκόμαστε με όλη μας την καρδιά δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας, παλεύουμε από κοινού για τα προβλήματά μας. Υποσχόμαστε στην κυβέρνηση και στα υπουργεία τους ότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Θα μας βρουν απέναντί τους! Παλεύουμε για το δίκιο μας και θα νικήσουμε!».

Απεργία στη Σπάρτη από τους παραγωγούς και εμπόρους λαϊκών αγορών

Μετά την απεργία στην Πάτρα, χτες απέργησαν και στη Σπάρτη οι παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών αγορών, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να μην ισχύσουν τα νέα φορολογικά μέτρα εναντίον τους, όπως η αναδρομική φορολόγηση, η επιβολή προστίμων για όσους δεν έχουν POS, αλλά και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οπως τόνισαν στο κάλεσμά τους, η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων μπορεί να μειώσει ως και 30% τις τιμές με τις οποίες φτάνουν στα λαϊκά στρώματα τα προϊόντα τους, σε διαφορετική περίπτωση αυτές μπορεί και να εκτοξευτούν ως και πάνω 50% μέχρι τον Ιούνη.

Στην απεργιακή τους συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο που στήνεται η Λαϊκή Αγορά της πόλης, κάλεσαν σε αλληλεγγύη, εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των αγροτών, επισημαίνοντας ότι η πάλη τους θα συνεχιστεί.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Σπάρτης, ο πρόεδρος του οποίου, Ηλίας Αρφάνης, χαιρέτισε τη συγκέντρωση. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και ο Σύλλογος Εστίασης της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ