ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ
Δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο, πολλαπλασιάζονται οι εστίες μάχης και διεκδίκησης

28 Εργατικά Κέντρα, 13 Ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία στη μάχη

Η σημερινή απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, οι επόμενες απεργίες των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα (βλ. θέμα δίπλα) και των εργαζομένων στην Υγεία (βλ. σελ. 16), οι κάθε μορφής αγωνιστικές παρεμβάσεις και δράσεις στους χώρους δουλειάς οδηγούν με εντεινόμενους ρυθμούς στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, για την οποία ήδη έχουν πάρει αποφάσεις δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκατοντάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Αποφάσεις για την απεργία

Μέχρι τώρα 28 Εργατικά Κέντρα και 13 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα έχουν πάρει απόφαση για απεργία, ενώ εκατοντάδες είναι οι αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σημαντικές είναι οι απεργιακές αποφάσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, αφού στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

Στο απεργιακό μέτωπο περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας (3ωρη στάση), Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λακωνίας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος - Ακροάματος, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς

Προμετωπίδα του αγώνα το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» που διαπερνά τα πλαίσια αιτημάτων των κλάδων και των χώρων δουλειάς αλλά και εκφράζει τη συνέχιση της μάχης για να μην ξεχαστεί το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη, να μην κουκουλωθούν οι αιτίες του.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε χτες περιοδεία σε δύο από τα μεγαλύτερα εργοτάξια της Αττικής: Της ΑΚΤΩΡ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ στο Ελληνικό στο τμήμα του Αγ. Κοσμά και της ΤΕΡΝΑ επίσης στο Ελληνικό. Στους εργαζόμενους και των δύο εργοταξίων μίλησε ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου, αναδεικνύοντας το περιεχόμενο και το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας, ενώ κάλεσε επίσης σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, την Τρίτη 20 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου.

Σήμερα η στάση εργασίας στις Περιφέρειες

Με πανελλαδική στάση εργασίας (11.30 π.μ. - λήξη ωραρίου) σήμερα και κλιμάκωση του αγώνα με τη συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, χορήγηση αποζημίωσης, μέτρα για την ακρίβεια, ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό. Την απόφαση για στάση εργασίας έχει πάρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. Στην Αθήνα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής καλεί στη στάση και σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι, στο κτίριο της Περιφέρειας (Συγγρού 15-17).

Σε Στερεά και Εύβοια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δράση των συνδικάτων σε Στερεά και Εύβοια για την προετοιμασία της απεργίας.

Με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, συνελεύσεις και συσκέψεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς και άλλες πολύμορφες δράσεις Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα δίνουν τον τόνο του ξεσηκωμού, ενώ κλιμακώνουν τη δράση τους για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Στην Εύβοια, μετά τη σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των σωματείων και η δράση στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες της «Avramar» στην Εύβοια, τονίζοντας ότι η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης θα συμβάλει στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για αυξήσεις στο μεροκάματο και για να μην πληρώσουν τα «σπασμένα» των αναδιαρθρώσεων στην εταιρεία.

Σε σύσκεψη σωματείων και φορέων μπροστά στην απεργία προχώρησε το Εργατικό Κέντρο Θήβας, συνδυάζοντας την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη με τον αγώνα που δίνουν ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου Θήβας. Στη Φθιώτιδα συνεχίζονται οι εξορμήσεις του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και σωματείων της περιοχής στους χώρους δουλειάς, ενώ στη Φωκίδα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη το Σάββατο 17 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στην Αμφισσα.

Κινητοποιήσεις και συσκέψεις προετοιμασίας

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μαζί με σωματεία και φορείς, προχωρά σε κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κερατσίνι την Παρασκευή 1 Μάρτη, με αιχμές τα ζητήματα του master plan, της Υγείας και του περιβάλλοντος. Επίσης, πραγματοποιεί το ετήσιο απολογιστικό του συνέδριο το Σάββατο 17 Φλεβάρη.

Στην Ξάνθη, σήμερα, Πέμπτη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καλεί σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στο πλαίσιο των περιφερειακών συσκέψεων με σωματεία, οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Σάββατο 17 Φλεβάρη, στις 11 π.μ.

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους της Βόρειας Κέρκυρας σε σύσκεψη την Κυριακή 18 Φλεβάρη στις 12 μ., στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αχαράβης.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ, στα γραφεία του (Ζωσιμάδων 4, Ηγουμενίτσα).

Σε σύσκεψη καλεί το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου την Τετάρτη 21 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Απεργούν σήμερα για αυξήσεις και ασφαλείς συνθήκες εργασίας

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, σήμερα, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, και κλιμάκωση με νέα απεργία στις 28 Φλεβάρη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος με αποφάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιώς - Αττικής και νήσων.

Το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί ΣΣΕ με καθολική εφαρμογή, με αυξήσεις, δουλειά με δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους. Το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, αναφέρεται στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος για την εφαρμογή της ΣΣΕ και των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Και επισημαίνει ότι νέες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε εργολάβους που δεν έχουν υπογράψει τη ΣΣΕ.

Χτες το πρωί, το Συνδικάτο Μετάλλου έκανε παρέμβαση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ενημερώνοντας για τη σημερινή απεργία και για την απεργία στις 28 Φλεβάρη. Ακόμα έγινε παρέμβαση για τα χρωστούμενα υπόλοιπα αδειών για εργαζόμενους σε εργολάβο στη Ζώνη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Κλιμάκωση με νέα απεργία στις 19 Φλεβάρη

Στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας τους τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη έχουν ριχθεί εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών «Teleperformance», «Webhelp», TTEC, «Foundever» και «Cosmote e-Value». Παίρνουν δύναμη και ορμή από τη μαζικότατη απεργία τους στις 8 Φλεβάρη και έχουν στήριγμα το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής αλλά και το νεοϊδρυθέν επιχειρησιακό σωματείο στην «Teleperformance» (ΣΕΤΑΠ) που γεννήθηκε μέσα στην απεργιακή μάχη, ένα ακόμα «βέλος στη φαρέτρα τους» για την οργάνωση του αγώνα τους.

Τη μέρα της απεργίας θα γίνουν συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών στις 8 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας,«για να συναντηθούμε και να απαιτήσουμε λύση στα αιτήματά μας», που περιλαμβάνουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με κατάργηση της «ενοικιαζόμενης εργασίας», σταθερά ωράρια (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο), αυξήσεις 20% για όλους κ.ά.

Ακόμα, θα προχωρήσουν στη διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη των απεργών που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.

Επίσης, αποφασίστηκε αύριο, Παρασκευή 16 Φλεβάρη, να γίνει κινητοποίηση στο υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς στα τηλεφωνικά κέντρα οι εργαζόμενοι από χώρες εκτός ΕΕ δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς της «βίζας ειδικού σκοπού», απαιτώντας την κατάργηση αυτού του καθεστώτος «σύγχρονης δουλείας».

Χτες το πρωί, μπροστά στην απεργία της Δευτέρας, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων «Cosmote eValue» Αττικής πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από το κτίριο της εταιρείας στον Κεραμεικό και μαζί με εργαζόμενους της «Teleperformance έξω από το κτίριό της στο Μοσχάτο.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ