ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναβάθμιση των σχέσεων με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια

Στην Αγκυρα έγινε η πρώτη συνάντηση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας» των δύο χωρών

Τέλη Γενάρη είχε βρεθεί στα Τίρανα ο Τούρκος ΥΠΕΞ (αριστ.), Χακάν Φιντάν

Copyright 2023 The Associated

Τέλη Γενάρη είχε βρεθεί στα Τίρανα ο Τούρκος ΥΠΕΞ (αριστ.), Χακάν Φιντάν
Περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας - Αλβανίας σηματοδοτεί η πρώτη συνάντηση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας» των δύο χωρών που έγινε προχτές, στην Αγκυρα, με την υπογραφή και νέων συμφωνιών που επεκτείνουν τη συνεργασία σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς, όπως και στην Αμυνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδεχόμενος τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, δήλωσε ότι «η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στην προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια», προσθέτοντας μάλιστα ότι «θα εντατικοποιήσουμε τον διάλογό μας με την Αλβανία (ειδικά) για τα Βαλκάνια».

Εδειξε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας δεν περιορίζεται στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, με τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και στην ενδοχώρα των Βαλκανίων, όπου η τουρκική αστική τάξη διαθέτει ερείσματα και προσπαθεί να τα επεκτείνει, ανταγωνιστικά και προς την ελληνική. Η σύσφιξη εξάλλου των σχέσεων με την Αλβανία εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το υπόβαθρο της έντασης που υποβόσκει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση.

Ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και συνολικά στον κόσμο, ξεχωρίζοντας το διμερές σύμφωνο που υπογράφτηκε για περαιτέρω εμβάθυνση της «πολύπλευρης συνεργασίας», που θα εξελιχθεί στη «βάση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης». Οσον αφορά την οικονομία, ο Ερντογάν είπε ότι στόχος είναι η αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 2 δισ. δολάρια (από 1 δισ. που είναι σήμερα).

Από τη μεριά του, ο Ράμα χαρακτήρισε την Τουρκία «απαραίτητο παίκτη» στη Μέση Ανατολή και στις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, αναφέροντας ότι «διασφαλίζει την ασφάλεια του αύριο, ειδικά όσον αφορά τη Γάζα και το Ισραήλ». Σημειωτέον, η Αλβανία αναλαμβάνει για το επόμενο διάστημα την προεδρία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που και ο Τούρκος ηγέτης ξεχώρισε ως σημαντική εξέλιξη για την περιοχή.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα

Διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση Ράμα έγινε την Τρίτη στα Τίρανα, έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, με αιτήματα μεταξύ άλλων για την παραίτησή της. Στη διοργάνωσή της πρωτοστάτησαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ειδικά το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), που κατηγορούν την κυβέρνηση Ράμα για διαφθορά. Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκε και ο πρώην ηγέτης του PD Σαλί Μπερίσα, με σύνδεση από το σπίτι του (όπου βρίσκεται σε περιορισμό, αφού στα τέλη Δεκέμβρη αρνήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος για διαφθορά).

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τα πολεμικά της πλοία

Θα είναι τα περισσότερα που είχε ποτέ, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Η AUKUS αναλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο στην αναμέτρηση με την Κίνα

WPA Rota

Η AUKUS αναλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο στην αναμέτρηση με την Κίνα
Να αναβαθμίσει δραστικά την πολεμική της μηχανή με κάθε τρόπο σχεδιάζει η Αυστραλία, που εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε σύμμαχο - κλειδί της Δύσης στον Ινδο-Ειρηνικό, στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Ο υπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, παρουσίασε ένα 10ετές πλάνο για τους εξοπλισμούς της χώρας (συνολικής αξίας 7,5 δισ. αμερικανικών δολαρίων), που ιεραρχεί ψηλά μεταξύ άλλων την αύξηση των πολεμικών της πλοίων, ώστε να φτάσουν από 11 που είναι σήμερα, στα 26. «Είναι ο μεγαλύτερος στόλος που θα έχουμε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», όπως είπε.

Υπερασπιζόμενος τη δραστική αυτή αύξηση των εξοπλισμών, υπογράμμισε ότι «αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε είναι πως καθώς προσβλέπουμε στο μέλλον, με έναν αβέβαιο κόσμο όσον αφορά τον ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων, θα έχουμε μια δραματικά διαφορετική ικανότητα στα μέσα της δεκαετίας του 2030 από αυτή που έχουμε τώρα», για να διαμηνύσει: «Αυτό σχεδιάζουμε και αυτό προχωράμε».

Με βάση τους συνολικότερους σχεδιασμούς, η χώρα θα αυξήσει τις συνολικές της στρατιωτικές δαπάνες στο 2,4% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Πρόκειται για απόφαση που οδηγεί σε «σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών» που «είναι απαραίτητη, δεδομένης της πολυπλοκότητας των στρατηγικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας», είπε ο Μαρλς.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ορισμένα από τα νέα πλοία θα ναυπηγηθούν στο εσωτερικό (π.χ. σε ναυπηγεία που βρίσκονται στη νότια πόλη της Αδελαΐδας), ενώ άλλα σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η απόκτηση 6 φρεγατών τύπου Hunter, 11 φρεγατών γενικού σκοπού, 3 αντιτορπιλικών αντιαεροπορικού πολέμου και 6 υπερσύγχρονων πλοίων επιφανείας που θα λειτουργούν χωρίς πλήρωμα.

Θυμίζουμε ότι το 2023, στο πλαίσιο της AUKUS, συμφωνήθηκε ότι η Αυστραλία θα αγοράσει έως και 5 αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, αλλά και ότι θα κατασκευάσει ένα νέο μοντέλο με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

Εκτός από την AUKUS (όπου συμμετέχει μαζί με Βρετανία και ΗΠΑ), η Αυστραλία συμμετέχει και στο διακρατικό σχήμα της QUAD, μαζί με ΗΠΑ, Ινδία και Ιαπωνία, στα οποία η Ουάσιγκτον επενδύει πολύπλευρα για να μεγαλώσει την πίεση στην Κίνα (και όχι μόνο), καταρχάς διευρύνοντας τον συντονισμό σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε τομείς της οικονομίας κ.τ.λ.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Με τα τρακτέρ τους σε Λαβάλ, Μαδρίτη και Ρώμη

Γάλλοι αγρότες κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων «Lactalis»

Στην Ισπανία

Copyright 2024 The Associated

Στην Ισπανία
Περίπου 200 αγρότες κατέλαβαν συμβολικά χτες την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων «Lactalis», στο Λαβάλ, στη δυτική Γαλλία, διεκδικώντας καλύτερες απολαβές για τους κτηνοτρόφους, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με τη βοήθεια δύο τρακτέρ, οι διαδηλωτές όρμησαν στην είσοδο των εγκαταστάσεων του αγροβιομηχανικού κολοσσού και εισέβαλαν στον χώρο υποδοχής, τον οποίο κάλυψαν με αυτοκόλλητα που έγραφαν συνθήματα.

Με κύκλο εργασιών άνω των 28 δισ. ευρώ το 2022, η «Lactalis» εκθρόνισε έναν άλλο κολοσσό, την «Danone», ως τη μεγαλύτερη γαλλική εταιρεία στον αγροδιατροφικό τομέα και εισήλθε στις κορυφαίες 10 εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Ο όμιλος μετρά 270 εργοστάσια παραγωγής σε 51 χώρες και 85.000 εργαζόμενους, τα προϊόντα της πωλούνται σε 150 χώρες.

«Η "Lactalis" είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο που δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Λοράνς Μαραντολά, εκπρόσωπος Τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης των αγροτών που καλούσε στην κινητοποίηση.

«Η "Lactalis" αποτελεί το παγκόσμιο έμβλημα εταιρειών που τρέφονται από τη δουλειά μας, από τις τιμές των προϊόντων μας και την εργασία των αγροτών», συμπλήρωσε. «Υπάρχουν τόσα κέρδη που δεν φθάνουν στους παραγωγούς και τους εκτροφείς, πρόκειται για το απόλυτο σκάνδαλο», είπε επίσης καταγγέλλοντας τη «Lactalis» ότι εκδικείται και εκβιάζει τους κτηνοτρόφους που διαμαρτύρονται, αρνούμενη να πάρει το γάλα τους.

Διαδηλωτές προχώρησαν επίσης σε αποκλεισμούς δρόμων στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, ενώ πέταξαν κοπριά σε δρόμους μεταξύ του Αζάν και του Μοντομπάν.

Την ίδια ώρα, η σειρά της ισπανικής πρωτεύουσας, Μαδρίτης, ήταν χτες για να «φιλοξενήσει» μια μαζική κινητοποίηση αγροτών, καθώς συνεχίζονται οι δυναμικές διαμαρτυρίες τους σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και όχι μόνο.

Τουλάχιστον 500 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Puerta de Alcala ενώ οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων κατήγγειλαν ότι άλλα 900 - 1.000 περίμεναν στα προάστια της πρωτεύουσας, αλλά οι αρχές εμπόδιζαν να εισέλθουν για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Στις 26 Φλεβάρη οργανώνεται νέα διαμαρτυρία επίσης στην πρωτεύουσα, ανήμερα της συνόδου που έχουν στη Μαδρίτη οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ.

Αλλά και στη Ρώμη έγινε νέα διαμαρτυρία, προχτές, με τρακτέρ να μπλοκάρουν την περιοχή της Νομεντάνα (συνδέει το κέντρο της πρωτεύουσας με την ευρύτερη περιοχή της). Στην ιταλική πρωτεύουσα βρέθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι ακόμα και από τη Σαρδηνία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το βρετανικό πυρηνικό αποτρεπτικό σύστημα «Trident» παρουσίασε πρόβλημα κατά τη διάρκεια δοκιμής τον περασμένο μήνα, όταν πύραυλος συνετρίβη στον ωκεανό ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα κοντά στο υποβρύχιο από το οποίο είχε εκτοξευθεί, αποκαλύπτει το βρετανικό ταμπλόιντ «The Sun».

ΜΠΡΑΪΤΟΝ.-- Τον δρόμο της απόλυσης για 300 εργαζόμενους στην έδρα της εταιρείας έδειξε χτες η διοίκηση της πολυεθνικής «Body Shop», ενώ μελετά το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο» και στα μισά σχεδόν από τα 198 καταστήματα που διαθέτει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΧΙΛΗ
Ξανανοίγει ο φάκελος για τον θάνατο του Πάμπλο Νερούδα

Η Χιλή θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να διαλευκάνει τις συνθήκες θανάτου, το 1973, του Νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος ενδέχεται να δηλητηριάστηκε, λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ. Το Εφετείο του Σαντιάγο διέταξε να ξανανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης «προκειμένου να γίνουν σωστά οι διαδικασίες» που ζητούσαν οι ενάγοντες και οι οποίες «θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα γεγονότα». Την επανέναρξη της έρευνας είχαν ζητήσει συγγενείς του ποιητή, καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα, του οποίου ήταν μέλος ο Νερούδα.

Η απόφαση του Εφετείου ακυρώνει τη διαταγή που έδωσε η δικαστής Πάολα Πλάσα να κλείσει η έρευνα για τα αίτια θανάτου του. Η υπόθεση της δολοφονίας του αναμοχλεύτηκε ξανά το 2011, ενώ μέχρι τότε, η επίσημη εκδοχή έλεγε ότι ο ποιητής πέθανε από καρκίνο του προστάτη. Οι εικασίες είναι τώρα ότι δηλητηριάστηκε σκόπιμα με κάποια τοξίνη ή βακτήριο από «ύποπτη» ένεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ