Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναβάθμιση των σχέσεων με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια

Στην Αγκυρα έγινε η πρώτη συνάντηση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας» των δύο χωρών

Τέλη Γενάρη είχε βρεθεί στα Τίρανα ο Τούρκος ΥΠΕΞ (αριστ.), Χακάν Φιντάν

Copyright 2023 The Associated

Τέλη Γενάρη είχε βρεθεί στα Τίρανα ο Τούρκος ΥΠΕΞ (αριστ.), Χακάν Φιντάν
Περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας - Αλβανίας σηματοδοτεί η πρώτη συνάντηση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας» των δύο χωρών που έγινε προχτές, στην Αγκυρα, με την υπογραφή και νέων συμφωνιών που επεκτείνουν τη συνεργασία σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς, όπως και στην Αμυνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδεχόμενος τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, δήλωσε ότι «η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στην προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια», προσθέτοντας μάλιστα ότι «θα εντατικοποιήσουμε τον διάλογό μας με την Αλβανία (ειδικά) για τα Βαλκάνια».

Εδειξε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας δεν περιορίζεται στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, με τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και στην ενδοχώρα των Βαλκανίων, όπου η τουρκική αστική τάξη διαθέτει ερείσματα και προσπαθεί να τα επεκτείνει, ανταγωνιστικά και προς την ελληνική. Η σύσφιξη εξάλλου των σχέσεων με την Αλβανία εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το υπόβαθρο της έντασης που υποβόσκει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση.

Ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και συνολικά στον κόσμο, ξεχωρίζοντας το διμερές σύμφωνο που υπογράφτηκε για περαιτέρω εμβάθυνση της «πολύπλευρης συνεργασίας», που θα εξελιχθεί στη «βάση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης». Οσον αφορά την οικονομία, ο Ερντογάν είπε ότι στόχος είναι η αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 2 δισ. δολάρια (από 1 δισ. που είναι σήμερα).

Από τη μεριά του, ο Ράμα χαρακτήρισε την Τουρκία «απαραίτητο παίκτη» στη Μέση Ανατολή και στις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, αναφέροντας ότι «διασφαλίζει την ασφάλεια του αύριο, ειδικά όσον αφορά τη Γάζα και το Ισραήλ». Σημειωτέον, η Αλβανία αναλαμβάνει για το επόμενο διάστημα την προεδρία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που και ο Τούρκος ηγέτης ξεχώρισε ως σημαντική εξέλιξη για την περιοχή.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα

Διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση Ράμα έγινε την Τρίτη στα Τίρανα, έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, με αιτήματα μεταξύ άλλων για την παραίτησή της. Στη διοργάνωσή της πρωτοστάτησαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ειδικά το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), που κατηγορούν την κυβέρνηση Ράμα για διαφθορά. Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκε και ο πρώην ηγέτης του PD Σαλί Μπερίσα, με σύνδεση από το σπίτι του (όπου βρίσκεται σε περιορισμό, αφού στα τέλη Δεκέμβρη αρνήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος για διαφθορά).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει το παζάρι για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (2022-05-27 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η πορεία των ιμπεριαλιστικών «διευθετήσεων» στην περιοχή (2020-09-17 00:00:00.0)
Διείσδυση μονοπωλιακών της ομίλων στα Βαλκάνια (2019-10-11 00:00:00.0)
Ξεκινούν παζάρια για νέα κυβέρνηση (2019-10-08 00:00:00.0)
Αλλος ένας μοχλός προώθησης του ευρωατλαντικού σχεδιασμού (2019-07-11 00:00:00.0)
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις (2015-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ