Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Δαμασκό

Με τους κινδύνους γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, το Ισραήλ πραγματοποίησε χθες νέες επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού, στοχεύοντας την πυκνοκατοικημένη συνοικία Καφρ Σούσα.

Οι επιθέσεις σε 9ώροφο κτίριο προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 2 ατόμων, με το Ιράν να σπεύδει να ανακοινώσει ότι δεν υπήρξαν Ιρανοί θύματα σε αυτήν την περίπτωση. Η συνοικία φιλοξενεί πολλά κτίρια κατοικιών, σχολεία και ιρανικά πολιτιστικά κέντρα, και βρίσκεται κοντά σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κτιριακό συγκρότημα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες ασφαλείας. Η ίδια συνοικία είχε γίνει στόχος ισραηλινής επίθεσης τον Φλεβάρη του 2023, όπου είχαν σκοτωθεί Ιρανοί στρατιώτες.

Τη χθεσινή επίθεση ακολούθησαν κι άλλες ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό, χωρίς να γίνει γνωστό αν προκλήθηκαν θύματα ή ζημιές.

Αλλοι δύο άμαχοι νεκροί στον Λίβανο

Την ίδια ώρα, από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο σκοτώθηκαν χθες άλλοι δύο άμαχοι.

Μία γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο, στο Μαζντάλ Ζουν, χωριό περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο ισραηλινός στρατός, αναφέρεται σε ανακοίνωση εκπροσώπου του, διεξήγαγε επίθεση εναντίον «στρατιωτικού κτιρίου» στο χωριό Γιαρούν στον νότιο Λίβανο, ενώ ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον 3 επιχειρησιακών κέντρων της Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος δεν ανέφερε το Μαζντάλ Ζουν, που απέχει περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Γιαρούν.

Νωρίτερα χθες η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τουλάχιστον 5 επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις.

Στο μεταξύ η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε χθες ότι ο Λίβανος, που εδώ και δεκαετίες φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, απειλείται και από «κοινωνική κατάρρευση» λόγω της μείωσης χρηματοδότησης της Υπηρεσίας, έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι κάποιοι υπάλληλοί της συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις. Αξιωματούχοι της UNRWA τόνισαν ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η χρηματοδότησή της προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σε βάρος των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Χούθι, παρά τους «δυτικούς» βομβαρδισμούς

Παρά τα αμερικανικά αντίποινα και τις τουλάχιστον 32 πυραυλικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ στην Υεμένη κατά των Χούθι από τις 11 Γενάρη, οι τελευταίοι εντείνουν τις αντεπιθέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι θα τις κλιμακώσουν όσο συνεχίζεται η σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σαουδαραβικού δικτύου «Al Arabiya», αργά προχθές το βράδυ οι Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος τύπου «MQ-9 Reaper», επιτέθηκαν εναντίον 2 πλοίων «δυτικών» συμφερόντων και εκτόξευσαν αντιπλοϊκό πύραυλο Κρουζ εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS Laboon». Επιπλέον, οι Χούθι έστειλαν 10 drones στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, ενώ υπολογίζεται ότι από τις αρχές Γενάρη μέχρι χθες πραγματοποίησαν τουλάχιστον 57 επιθέσεις με διάφορα μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ιράν: Κατηγορεί το Ισραήλ για σαμποτάζ σε δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου

Στο Ιράν, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέρριψαν χθες ευθύνες στο Ισραήλ για το διπλό σαμποτάζ σε δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου στις 14 Φλεβάρη, το οποίο προκάλεσε ισχυρές εκρήξεις στις πόλεις Σαφασχάρ της νότιας επαρχίας Φαρς και Μπορουτζέν της νοτιοδυτικής επαρχίας Χαχαρμαχάλ.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί κατήγγειλε τις επιθέσεις αυτές ως «τρομοκρατικές», τονίζοντας πως «ήταν δουλειά του Ισραήλ». Με τη δήλωση αυτή επιβεβαίωσε ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times», που επικαλούνταν δύο «Δυτικούς» αξιωματούχους, ότι η επίθεση έγινε από το Ισραήλ με στόχο «συμβολικό», «να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρος βομβαρδισμός από το Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό (2024-04-02 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση των ισραηλινών βομβαρδισμών βαθιά μέσα στον Λίβανο (2024-02-20 00:00:00.0)
Πρώτη θανατηφόρα επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή (2024-01-30 00:00:00.0)
«Φουντώνουν» οι εστίες αντιπαράθεσης σε όλη την περιοχή (2024-01-23 00:00:00.0)
Σπρώχνουν στη φωτιά του πολέμου όλη τη Μέση Ανατολή (2024-01-03 00:00:00.0)
Νέα περιστατικά αυξάνουν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης (2023-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ