Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Με τα τρακτέρ τους σε Λαβάλ, Μαδρίτη και Ρώμη

Γάλλοι αγρότες κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων «Lactalis»

Στην Ισπανία

Copyright 2024 The Associated

Στην Ισπανία
Περίπου 200 αγρότες κατέλαβαν συμβολικά χτες την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων «Lactalis», στο Λαβάλ, στη δυτική Γαλλία, διεκδικώντας καλύτερες απολαβές για τους κτηνοτρόφους, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με τη βοήθεια δύο τρακτέρ, οι διαδηλωτές όρμησαν στην είσοδο των εγκαταστάσεων του αγροβιομηχανικού κολοσσού και εισέβαλαν στον χώρο υποδοχής, τον οποίο κάλυψαν με αυτοκόλλητα που έγραφαν συνθήματα.

Με κύκλο εργασιών άνω των 28 δισ. ευρώ το 2022, η «Lactalis» εκθρόνισε έναν άλλο κολοσσό, την «Danone», ως τη μεγαλύτερη γαλλική εταιρεία στον αγροδιατροφικό τομέα και εισήλθε στις κορυφαίες 10 εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Ο όμιλος μετρά 270 εργοστάσια παραγωγής σε 51 χώρες και 85.000 εργαζόμενους, τα προϊόντα της πωλούνται σε 150 χώρες.

«Η "Lactalis" είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο που δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Λοράνς Μαραντολά, εκπρόσωπος Τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης των αγροτών που καλούσε στην κινητοποίηση.

«Η "Lactalis" αποτελεί το παγκόσμιο έμβλημα εταιρειών που τρέφονται από τη δουλειά μας, από τις τιμές των προϊόντων μας και την εργασία των αγροτών», συμπλήρωσε. «Υπάρχουν τόσα κέρδη που δεν φθάνουν στους παραγωγούς και τους εκτροφείς, πρόκειται για το απόλυτο σκάνδαλο», είπε επίσης καταγγέλλοντας τη «Lactalis» ότι εκδικείται και εκβιάζει τους κτηνοτρόφους που διαμαρτύρονται, αρνούμενη να πάρει το γάλα τους.

Διαδηλωτές προχώρησαν επίσης σε αποκλεισμούς δρόμων στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, ενώ πέταξαν κοπριά σε δρόμους μεταξύ του Αζάν και του Μοντομπάν.

Την ίδια ώρα, η σειρά της ισπανικής πρωτεύουσας, Μαδρίτης, ήταν χτες για να «φιλοξενήσει» μια μαζική κινητοποίηση αγροτών, καθώς συνεχίζονται οι δυναμικές διαμαρτυρίες τους σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και όχι μόνο.

Τουλάχιστον 500 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Puerta de Alcala ενώ οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων κατήγγειλαν ότι άλλα 900 - 1.000 περίμεναν στα προάστια της πρωτεύουσας, αλλά οι αρχές εμπόδιζαν να εισέλθουν για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Στις 26 Φλεβάρη οργανώνεται νέα διαμαρτυρία επίσης στην πρωτεύουσα, ανήμερα της συνόδου που έχουν στη Μαδρίτη οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ.

Αλλά και στη Ρώμη έγινε νέα διαμαρτυρία, προχτές, με τρακτέρ να μπλοκάρουν την περιοχή της Νομεντάνα (συνδέει το κέντρο της πρωτεύουσας με την ευρύτερη περιοχή της). Στην ιταλική πρωτεύουσα βρέθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι ακόμα και από τη Σαρδηνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ