Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο «γαϊτανάκι» επαφών από τις ΗΠΑ με φόντο το καινούργιο βέτο στον ΟΗΕ

Από την προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Copyright 2024 The Associated

Από την προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Στη σκιά του νέου αμερικανικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εμπόδισε για ακόμη μια φορά ψήφισμα υπέρ άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στηρίζοντας πλήρως τη συνέχιση του μακελειού από το Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, οι ΗΠΑ συνέχισαν το ατέρμονο διπλωματικό «γαϊτανάκι» σε Αίγυπτο και Ισραήλ, στέλνοντας στην περιοχή τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ.

Ο Μακγκέρκ στάλθηκε χτες στο Κάιρο, όπου βρίσκεται ήδη από την αρχή της βδομάδας για συνομιλίες αντιπροσωπεία της Χαμάς, με επικεφαλής τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια. Από τις συνομιλίες αυτές απουσίασε και το περασμένο 24ωρο το Ισραήλ, που συνεχίζει να απέχει από τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, οι οποίες έχουν στόχο μεταξύ άλλων μια εκεχειρία διάρκειας περίπου έξι βδομάδων και σταδιακή απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα να αφεθούν ελεύθεροι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ενθαρρυμένος από τη διαρκή πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ, αρνείται να διαπραγματευτεί, χαρακτηρίζοντας «παράλογα» τα αιτήματα της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Μακγκέρκ θα έχει συνομιλίες και σήμερα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, προκειμένου να εξακριβώσει εάν είναι εφικτή μια συμφωνία σε σχέση με τους ομήρους και εάν υπάρχουν περιθώρια να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη γενικευμένη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε ότι γίνονται επαφές μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ ώστε να ξεκαθαριστεί εάν είναι εφικτές τετραμερείς επαφές μεταξύ αξιωματούχων από ΗΠΑ - Ισραήλ - Αίγυπτο - Κατάρ, όπως αυτή μεταξύ των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των 4 χωρών που έγινε τον Γενάρη στο Παρίσι.

Σε αυτό το φόντο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, σχολίασε προχτές βράδυ ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να μην παρουσιάζει σχέδιο για την προστασία των Παλαιστινίων εκτοπισμένων αμάχων που έχουν καταφύγει στη Ράφα. Επανέλαβε πως το Ισραήλ «δεν θα πρέπει να κάνει πλήρη στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα εκτός και εάν παρουσιάσει αξιόπιστο και ρεαλιστικό ανθρωπιστικό σχέδιο».

Οι ΗΠΑ έτσι αφήνουν ορθάνοιχτο τον δρόμο για μια τέτοια εγκληματική επίθεση, την ώρα που είναι σαφές ότι οι εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας...

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου, Μπένι Γκαντς, είχε απειλήσει να συνεχίσει τις επιθέσεις ο στρατός στη Γάζα και να προχωρήσει σε κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Ράφα και στη διάρκεια του Ραμαζανιού που ξεκινά στις 10 Μάρτη, εάν οι όμηροι παραμένουν στη Γάζα.

Αλλος Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα «Times of Israel», ανέφερε ότι ο στρατός σχεδιάζει να απομακρύνει τους αμάχους από τη Ράφα σε μια περιοχή «μεταξύ των πόλεων Χαν Γιούνις και Ουάντι Γάζα».

Διεθνές Δικαστήριο: Απροκάλυπτη στήριξη ΗΠΑ και στην κατοχή της Δυτικής Οχθης

Στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη, αντιπροσωπείες από τις 52 χώρες που έχουν προσφύγει κατά του Ισραήλ και της συνέχισης κατοχής στη Δυτική Οχθη κατέθεσαν και χτες τα επιχειρήματά τους σε βάρος των κατοχικών αρχών.

Χτες, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας είπαν στο 15μελές δικαστικό σώμα που εξετάζει την προσφυγή στη Χάγη ότι η κατοχή της Δυτικής Οχθης «είναι παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να σταματήσει». Πρόσθεσαν πως είναι ασύμβατη με τη δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που «είναι η μόνη λύση για να ζήσουν πλάι πλάι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι».

Ο εκπρόσωπος της Κούβας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων «είναι απλά ενέργειες καθεστώτος απαρτχάιντ με στόχο την εξολόθρευση του Παλαιστινιακού λαού».

Η εκπρόσωπος της Αιγύπτου αποκήρυξε τη συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης και του εμποδίσματος του αναφαίρετου δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού σε αυτοδιάθεση.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος των ΗΑΕ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα την πολιορκία της Γάζας, να επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να σταματήσει τον διωγμό του Παλαιστινιακού λαού.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας τόνισε ότι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι «η πιο αξιόπιστη» λύση για ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. «Οι μάχες μόνο δεν θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια», ανέφερε.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ μαζί με τα Νησιά Φίτζι ήταν οι μοναδικές χώρες που κάλεσαν χτες το Διεθνές Δικαστήριο να μην αποφανθεί κατά της κατοχής της Δυτικής Οχθης και να μη γνωμοδοτήσει υπέρ της «άμεσης και άνευ όρων αποχώρησης από το κατεχόμενο έδαφος»...

Ειδικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρ. Βίζεκ, μιλώντας στη Χάγη, αναφέρθηκε στις... «ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ».

«Οποιαδήποτε κίνηση προς την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα απαιτεί σκέψη για τις πολύ πραγματικές ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ», είπε ο Βίζεκ, προσθέτοντας: «Θυμηθήκαμε όλοι αυτές τις ανάγκες ασφαλείας στις 7 Οκτωβρίου, και αυτές επιμένουν. Δυστυχώς αυτές οι ανάγκες έχουν αγνοηθεί από πολλούς από τους συμμετέχοντες» στις ακροάσεις του δικαστηρίου.

Κίνα: Το βέτο των ΗΠΑ δίνει «πράσινο φως» για συνέχιση της σφαγής

Στο μεταξύ, με φόντο την αντιπαράθεση των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Βραζιλίας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Βραζιλιάνου Προέδρου, Λούις Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που παρομοίασε την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό με αυτά που έκανε ο Χίτλερ σε βάρος των Εβραίων, τη στήριξή τους στην πλευρά της Βραζιλίας εξέφρασαν οι Πρόεδροι της Βολιβίας, Λούις Αρσε, και της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο.

Ο Πέτρο σε ανάρτησή του ανέφερε χτες ότι «στη Γάζα γίνεται γενοκτονία» καθώς «δολοφονούνται δειλά δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι». Και συμπλήρωσε: «Ο Λούλα είπε μόνο την αλήθεια και την αλήθεια πρέπει να την υπερασπιστεί κανείς, ειδάλλως η βαρβαρότητα θα μας εκμηδενίσει».

Ο δε Αρσε με ανάρτησή του εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, τονίζοντας ότι «είπε την αλήθεια για τη γενοκτονία που διαπράττεται σε βάρος του γενναίου Παλαιστινιακού λαού».

Νωρίτερα, οι Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζιανγκ Τζουν, με αφορμή την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τόνισε πως η κίνηση αυτή «στέλνει λάθος μήνυμα» και ουσιαστικά «δίνει πράσινο φως για συνέχιση της σφαγής» στη Γάζα.

Παράλληλα, χτες, η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά από μόνες τους έθεσαν βέτο, κάνοντας την κατάσταση στη Γάζα ακόμα πιο επικίνδυνη. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές, μεταξύ των οποίων η Κίνα, έχουν εκφράσει την ισχυρή τους απογοήτευση και δυσαρέσκεια».

Κάλεσε στη συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας «να ενεργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να προωθήσει μια κατάπαυση πυρός και το τέλος των συγκρούσεων».

Στο Λονδίνο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτηση αναστολής των εξαγωγών βρετανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ που είχαν καταθέσει η παλαιστινιακή οργάνωση «Al Haq» και η οργάνωση «Global Legal Action Network» (GLAN).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ