Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ «ECONOMIST» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο επίκεντρο η πορεία των ιμπεριαλιστικών «διευθετήσεων» στην περιοχή

Νωρίτερα, το πρωί, στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν σε συζήτηση ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μαζί με τους πρώην ΥΠΕΞ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργο Κατρούγκαλο, αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων, ο Ζ. Ζάεφ στάθηκε στον «ηγετικό ρόλο» που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διαδικασία ενσωμάτωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα έχει αναδειχθεί στον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς το 2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 20% των εμπορικών συναλλαγών ενώ παράλληλα κατέχει την 3ηθέση σε ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης των «διευθετήσεων» στην περιοχή με πρότυπο τις δύο συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία, υποστηρίζοντας πως «πρέπει να προχωρήσουμε και με την Αλβανία» σε συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

Αναδεικνύοντας μια πτυχή του έντονου παρασκηνίου που συνοδεύει τις συμφωνίες επισφράγισης των επικίνδυνων διευθετήσεων που προωθούνται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, σημείωσε, απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, πως «οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών δεν βοηθάνε», υπονοώντας τη φερόμενη τουρκική παρέμβαση για την ακύρωση, το 2009, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, της αντίστοιχης συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ο Εντι Ράμα, ο οποίος είχε προωθήσει την προσφυγή της συμφωνίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε πως «η ιδέα ότι η συμφωνία μπλοκαρίστηκε με την παρέμβαση της Τουρκίας δεν ισχύει». Υποστήριξε πως η Τουρκία δεν είχε λόγο να παρέμβει στις σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας, λέγοντας πως «δεν συναντήθηκα με τον Ερντογάν, δεν ακούσαμε τίποτα και δεν μας επηρέασε κανένας από την Τουρκία», και πρόσθεσε πως μια στρατηγική και εποικοδομητική συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει «προστιθέμενη αξία για την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ