Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Πυλώνας» ανάσχεσης της ρωσικής και κινεζικής επιρροής η Ελλάδα

Σε μια πιο συγκεκριμένη περιγραφή για το τι σηματοδοτούν οι πρόσφατες δηλώσεις του, ότι η Ελλάδα αποτελεί «σύμμαχο - κλειδί» για την ανάσχεση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής στην περιοχή, προχώρησε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist».

Τονίζοντας πως η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποτελεί πλέον μια «ζώνη ανανεωμένου ανταγωνισμού», όπου η ρωσική στρατιωτική παρουσία έχει ενισχυθεί, δίνοντας τα παραδείγματα της Λιβύης και της Συρίας, σημείωσε με νόημα πως η ναυτική βάση της Σούδας «είναι ό,τι πιο κοντινό έχει το ΝΑΤΟ στις περιοχές που έχει (στρατιωτική) παρουσία η Ρωσία», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης».

Από την άλλη, όσον αφορά τον άλλο ανταγωνιστή των ΗΠΑ, την Κίνα, αναφέρθηκε στην επιρροή της μέσω της ισχυρής της επενδυτικής παρουσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, την ανάσχεση της οποίας οι ΗΠΑ επιδιώκουν μέσω των επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων που χτίζουν υποδομές και αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας αυτές των «Cisco», «Pfizer», «Deloitte» και της «Microsoft».

«Η δέσμευσή μας με την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων, «ως πυλώνας της περιφερειακής σταθερότητας, ως εταίρος άμυνας και ασφάλειας, αλλά και ως οικονομικός επενδυτικός εταίρος, ως ενεργειακός εταίρος, προβάλλεται προς δύο κατευθύνσεις: Προς τον αγωγό φυσικού αερίου "Eastmed" και τα Δυτικά Βαλκάνια».

Συγκεκριμένα, για τον ρόλο της Ελλάδας ως «πυλώνα» και «πύλης εισόδου προς τα Βαλκάνια» για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ο Τζ. Πάιατ έκανε λόγο για τον «θετικό μετασχηματισμό των σχέσεων της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της», σημειώνοντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ενεργειακή ενοποίηση της περιοχής, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιθυμία της Β. Μακεδονίας για την ανεξαρτητοποίησή της από τη ρωσική Ενέργεια, στην ίδια κατεύθυνση που, όπως είπε, ακολούθησε και η Βουλγαρία.

Ακόμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της κατάπτυστης Αναθεωρημένης Συμφωνίας Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας, που η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζοντας στα βήματα της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ στον «Στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας», υπέγραψε, σημειώνοντας πως μέσα από αυτή «ενισχύεται ο μοναδικός και απαραίτητος ρόλος που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ μέσω της στρατιωτικής τους παρουσίας».

Απαριθμώντας τις πολυάριθμες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αμερικανοΝΑΤΟικές, τους τελευταίους 14 μήνες, στάθηκε στη σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, όπου πρόσφατα είχε δέσει το γιγαντιαίο μεταγωγικό «ARC ENDURANCE», όπως και της αξιοποίησης του Στεφανοβίκειου, τις κοινές περιπολίες ελληνικών «F-16» με τα βομβαρδιστικά «B-52» των ΗΠΑ πάνω από τη Β. Μακεδονία, όπως και την άφιξη τόσο του υποβρυχίου «USS FLORIDA» όσο και της πλωτής ναυτικής πλατφόρμας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Hershel "Woody" Williams» στη Σούδα.

Ειδική μνεία έκανε και στα εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχουν», με την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου «Romeo» τα οποία «θα δώσουν τεράστιες δυνατότητες ναυτικής παρακολούθησης στην Ελλάδα». Διαπίστωσε, άλλωστε, ότι πρόθεση τόσο του Κυρ. Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, είναι η ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας με τη ναυπήγηση τορπιλακάτων και την ενδεχόμενη απόκτηση νέων φρεγατών. Αναδεικνύοντας μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται οι όποιοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αποκτά η Ελλάδα στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, σχολίασε πως «ο τρόπος που οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους τους στην περιοχή αποτελεί μοντέλο επιμερισμού των βαρών» στη συνολικότερη «προβολή σκληρής ισχύος» που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ