Παρασκευή 27 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζει το παζάρι για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Από τις συναντήσεις των αντιπροσώπων Φινλανδίας και Σουηδίας στην Τουρκία

Turkish Presidency

Από τις συναντήσεις των αντιπροσώπων Φινλανδίας και Σουηδίας στην Τουρκία
Μέσα στα συνολικότερα παζάρια για την ενίσχυση της θέσης της τουρκικής αστικής τάξης, η Αγκυρα συνεχίζει το παζάρι και για νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στις προχτεσινές επαφές που είχαν στην Τουρκία εκπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που ζητούν να μπουν στο ΝΑΤΟ αλλά συναντούν τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε: «Είπαμε ξεκάθαρα στους συνομιλητές μας ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα και μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Μετά από μια συνάντηση 5 ωρών ο Καλίν είπε ότι «θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους στα αιτήματά μας», αναφερόμενος σε «μια θετική στάση» που παρατήρησε η χώρα του όσον αφορά το αίτημά της για άρση περιορισμών σε εξαγωγές όπλων που είχαν επιβληθεί στην Αγκυρα τα τελευταία χρόνια.

Χτες, το ίδιο θέμα ήταν από αυτά που απασχόλησαν συνομιλία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, και του Γάλλου ομολόγου του, Εμ. Μακρόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η επιλογή προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας και εξέφρασε την επιθυμία να λυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν επέμεινε ότι οι επαφές των δύο χωρών με δυνάμεις του ΡΚΚ εναντιώνονται στο «συμμαχικό πνεύμα του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως στελέχη του ΡΚΚ έδωσαν συνέντευξη στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV SVT, όπως και ότι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν όπλα σουηδικής κατασκευής σε πρόσφατη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Σήμερα, θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη η 10η συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ρουμανίας - Πολωνίας, όπου «θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η μετέπειτα Στρατηγική Αντίληψη και το μέλλον της τριμερούς διαδικασίας και θα συζητηθούν οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις».

Αλβανία: Αναβαθμίζει ναυτική βάση ως «πρόσθετη αξία» στο ΝΑΤΟ

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης της Αλβανίας να στηρίξει ενεργά την υλοποίηση του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού έναντι Ρωσίας και Κίνας ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντι Ράμα, που δήλωσε ότι επιταχύνεται η ανακαίνιση της ναυτικής βάσης στο Πασαλιμάν, 180 χλμ. νότια των Τιράνων.

«Σε αυτές τις επικίνδυνες εποχές, πιστεύω ότι πρέπει να εξεταστεί το να έχει το ΝΑΤΟ μια ναυτική βάση στην Αλβανία», δήλωσε, αναδεικνύοντας ότι φουντώνουν τα παζάρια για την αναβάθμιση της στρατιωτικής μηχανής της λυκοσυμμαχίας σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Ράμα δήλωσε ότι η συγκεκριμένη βάση μπορεί να αποτελέσει «προστιθέμενη αξία» για το ΝΑΤΟ και ότι έχουν ήδη ετοιμαστεί σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της.

Στο μεταξύ, την Τρίτη έγινε η ετήσια συνάντηση του Διαλόγου Οικονομικής Πολιτικής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων - Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας ότι Αγκυρα και Βρυξέλλες επιδιώκουν συντονισμό και σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή.

Μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως ο διάλογος για την οικονομική πολιτική έχει υψηλή σημασία με δεδομένο το κοινό ενδιαφέρον για τον καθορισμό κατάλληλων απαντήσεων στους πρόσφατους δυσμενείς κραδασμούς». Ακόμα, «έδωσαν έμφαση στην ισχυρή κοινή θέση ΕΕ, Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ που εξέφρασαν τη λύπη τους με τον εντονότερο τρόπο ως προς τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενάντια στην Ουκρανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ