ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
Αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης από τη Δυτική Ελλάδα

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και ότι οι ανάγκες εργαζομένων, λαού και νεολαίας δεν χωρούν στους στενούς «κορσέδες» της ΕΕ, κυβερνήσεων και κομμάτων της έστειλαν χτες χιλιάδες απεργών και διαδηλωτών σε όλους τους νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στο Αγρίνιο, μαζικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι στις κατασκευές (όπου στα έργα η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική σε όλο τον νομό), στις ιχθυοκαλλιέργειες, όπως επίσης οι σχολικές καθαρίστριες και τροχονόμοι με τα γιλέκα τους, που απαίτησαν μόνιμη, σταθερή δουλειά, αλλά και μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενη νεολαία. Τη δική τους παρουσία είχαν οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι, έχοντας στην κεφαλή της πορείας τρακτέρ, ενώ ακούστηκαν δυνατά τα αιτήματα για ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που ενώθηκαν με τα συνθήματα για τα Τέμπη και την απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στον νομό, απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο, με πρωτοβουλία συνδικάτων και τη συμμετοχή λαϊκών στρωμάτων και νεολαίας.

Δύο μαχητικές συγκεντρώσεις, σε Αμαλιάδα νωρίς το πρωί και Πύργο αργότερα, πραγματοποιήθηκαν στην Ηλεία. Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων και στις δύο πόλεις, ενώ στον Πύργο έγινε και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή, εκτός των εργατοϋπαλλήλων, μαθητών και αγροτών, που έφτασαν ως το κτίριο του ΟΣΕ καταθέτοντας συμβολικά λουλούδια, στη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη.

Με πλήθος εργαζομένων, νεολαίας αλλά και αγροτών ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Αίγιο, που οργάνωσαν εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, όπως και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», φώναζαν οι μαθητές, ενώ με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, με καπνογόνα και συνθήματα, μαζική παρουσία είχαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία ενώθηκαν με τους απεργούς εργαζόμενους και τη μαθητική νεολαία.


Με παλμό και μαχητικότητα στην Πελοπόννησο

Μεγάλο πλήθος διαδηλώνει στην Καλαμάτα
Μεγάλο πλήθος διαδηλώνει στην Καλαμάτα
Μαζικές, με παλμό και μαχητικότητα ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Πελοποννήσου.

Μία από τις πιο μεγάλες ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Καλαμάτα. Μαζική συμμετοχή με τα τρακτέρ τους είχαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έφτασαν στην πόλη από το μπλόκο τους στη Μεσσήνη, πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Περιφερειακή Ενότητα. Στους δρόμους βρέθηκαν φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι, ενώ και επαγγελματίες κράτησαν κλειστά τα καταστήματά τους.

Μαχητική συγκέντρωση, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων και των Συνταξιουχικών Σωματείων, πραγματοποιήθηκε και στην Κυπαρισσία.

Μέχρι και καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων από διάφορους χώρους δουλειάς στην Κορινθία, ενώ ακολούθησε μαχητική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Τον τόνο έδωσαν εργαζόμενοι μιας σειράς κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μαζί τους βρέθηκαν νεολαίοι αλλά και συνταξιούχοι, πραγματοποιώντας πορεία προς τον σταθμό του ΟΣΕ, όπου έγινε συμβολική διαμαρτυρία για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά και στο Αργος, στην απεργία και στη συγκέντρωση που οργάνωσαν εργατικά συνδικάτα. Τη δική τους δυναμική παρουσία είχαν μαθητές από το Γυμνάσιο της Αγίας Τριάδας, φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου και αγρότες, σε συνέχεια και των προηγούμενων κινητοποιήσεών τους. Επίσης έδωσαν το «παρών» επαγγελματίες της πόλης.

ΣΠΑΡΤΗ
ΣΠΑΡΤΗ
Στη Λακωνία πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στη Σπάρτη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου του νομού και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ μαχητική παρουσία είχαν εργαζόμενοι από χώρους του δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές αλλά και αγρότες, πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία με τα αγροτικά τους οχήματα. Ακολούθησε συμβολικός αποκλεισμός του ΕΦΚΑ Λακωνίας από τους συγκεντρωμένους.

Απεργιακή συγκέντρωση με αιτήματα άμεση ενίσχυση με προσωπικό και δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Μολάων, έξω από το ίδρυμα. Τέλος, συγκέντρωση έγινε και στην Τρίπολη.


Στα νησιά του Ιονίου

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Κέρκυρα και Λευκάδα από τα Εργατικά Κέντρα. Στην Κέρκυρα, την απεργιακή συγκέντρωση σημάδεψε η παρουσία χιλιάδων μαθητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών, με ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα να βάζουν λουκέτο. Παράλληλα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έδωσαν «χρώμα» στην πορεία, που κατέληξε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στη Λευκάδα η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγίου Μηνά, ενώ έντονη ήταν η παρουσία εκπαιδευτικών και εργαζομένων από τους ΟΤΑ και το Νοσοκομείο του νησιού. Ακολούθησε πορεία κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου, με κατάληξη το διοικητήριο της Περιφέρειας, όπου αναρτήθηκε γιγαντοπανό που ανέγραφε «Τα κέρδη τους - οι ζωές μας».

Με μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και στη Ζάκυνθο. Ξεχώρισαν με την παρουσία τους εκατοντάδες μαθητές από διάφορα σχολεία, που έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί από το έγκλημα στα Τέμπη, σε συνδυασμό με τον αγώνα απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συμμετοχή είχαν επίσης δάσκαλοι, καθηγητές και εργαζόμενοι από διάφορους άλλους κλάδους, ενώ κλειστά κράτησαν τα καταστήματά τους έμποροι και φαρμακοποιοί.

Μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Κεφαλονιά. Η κεντρική πλατεία του Αργοστολίου έγινε «σημείο αναφορές» στο νησί. Και σ' αυτήν την απεργιακή συγκέντρωση ξεχώρισε η συμμετοχή της νεολαίας, ιδιαίτερα των μαθητών, ενώ το δικό τους «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι μιας σειράς κλάδων, εκπαιδευτικοί και αγρότες.

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Βαθύ της Ιθάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ