ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ανησυχία» ΗΠΑ για ισραηλινά σχέδια χερσαίας εισβολής στον Λίβανο

Την «ανησυχία» της για μία εξαπόλυση ισραηλινής χερσαίας εισβολής μέσα στον Λίβανο στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού «διαρρέει» η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εν μέσω της κλιμάκωσης των ισραηλινών βομβαρδισμών όλο και πιο βαθιά στον Λίβανο και των εντεινόμενων εχθροπραξιών του ισραηλινού στρατού με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» για την ενεργοποίηση τέτοιων ισραηλινών σχεδίων, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την απομάκρυνση της Χεζμπλοκάχ από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

«Λειτουργούμε με την υπόθεση ότι μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση θα γίνει τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο CNN ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Οχι απαραίτητα άμεσα τις επόμενες βδομάδες, αλλά ίσως αργότερα αυτή την άνοιξη. Μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση είναι μια ξεχωριστή πιθανότητα».

«Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι (σ.σ. τα σχέδια για χερσαία εισβολή στον Λίβανο) είναι περισσότερο μια προσπάθεια δημιουργίας μιας απειλής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν» στις διαπραγματεύσεις, ενώ «άλλοι μιλούν για αυτά περισσότερο ως στρατιωτική ανάγκη που πρόκειται να συμβεί», σημειώνει Αμερικανός αξιωματούχος ασφαλείας που επικαλείται το CNN.

Αλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν λέει ότι υπάρχουν στοιχεία στην κυβέρνηση και τον στρατό του Ισραήλ, τα οποία μάλιστα ενισχύονται, που τάσσονται υπέρ μιας εισβολής στον Λίβανο. Ο ίδιος προσθέτει ότι οποιαδήποτε τέτοια εισβολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «πολύ σημαντική κλιμάκωση, της οποίας δεν γνωρίζουμε καν τις διαστάσεις».

Σε δήλωσή της στο CNN, η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αναφέρει ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο προπολεμικό στάτους κβο, με το οποίο η Χεζμπολάχ αποτελεί μια άμεση στρατιωτική απειλή στην ασφάλειά του στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου».

Σε ένα τέτοιο φόντο, εντείνονται καθημερινά τα ισραηλινά χτυπήματα εντός του Λιβάνου.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 2 αμάχους στον νότιο Λίβανο προχτές βράδυ. «Εχθρικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στις κοινότητες Σιντίκιν και Κάφρα, σκοτώνοντας δυο κατοίκους στην Κάφρα και τραυματίζοντας άλλους 14», σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι 8 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ, οι περισσότερες εκ των οποίων στο κιμπούτς Ελον.

Τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες εχθροπραξιών, τουλάχιστον 286 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και τουλάχιστον 44 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται περίπου 24 μαχητές παλαιστινιακών παρατάξεων.

Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 16 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 στρατιώτες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Ερυθρά Θάλασσα: Παραλίγο κατάρριψη αμερικανικού drone από γερμανική φρεγάτα

Την ίδια ώρα, στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένα περιστατικό χαρακτηριστικό για τη μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και για τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η συγκέντρωση σε μια εμπόλεμη περιοχή, η γερμανική φρεγάτα «Hessen», που συμμετέχει στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides», παραλίγο να καταρρίψει ένα αμερικανικό drone νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η φρεγάτα εκτόξευσε δύο πυραύλους σε ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Reaper» των ΗΠΑ, αφού οι προσπάθειες αναγνώρισής του ήταν ανεπιτυχείς. Οι πύραυλοι δεν βρήκαν στόχο λόγω «τεχνικού ελαττώματος», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι υπήρξε ένα περιστατικό που αφορούσε τη φρεγάτα και ένα drone από ένα «φιλικό έθνος», αλλά δεν κατονόμασε τη χώρα.

«Η υπόθεση επιλύθηκε όταν αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο για ένα εχθρικό drone, κάτι που έγινε σαφές μόνο εκ των υστέρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μ. Στέμπφλ.

Υπενθυμίζεται ότι στην εμπόλεμη αυτή ζώνη κατευθύνεται και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή της ΕΕ...

Οι Χούθι της Υεμένης από την πλευρά τους, οι οποίοι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα παρά το μπαράζ των αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων εναντίον τους, προειδοποιούν ότι θα πραγματοποιήσουν «στρατιωτικές εκπλήξεις» στις επιχειρήσεις τους στην περιοχή, όπως δήλωσε ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούθι, σε τηλεοπτική ομιλία του την Πέμπτη.

Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Συρία

Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Συρία.

Σύμφωνα με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έθεσε χτες στο στόχαστρο όχημα της Χεζμπολάχ στη δυτική Συρία, στην επαρχία Χομς.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία, «ισραηλινά πλήγματα έθεσαν επίσης στο στόχαστρο τη νοτιοδυτική Δαμασκό».

Δημοσιογράφος του AFP στη συριακή πρωτεύουσα άκουσε μακρινές εκρήξεις.

Το Ισραήλ είχε εξαπολύσει και προχτές βράδυ πλήγματα εναντίον στόχων κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Αμυνας. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα οι περισσότεροι ισραηλινοί πύραυλοι.

Σύμφωνα με το φιλοϊρανικό, λιβανέζικο κανάλι «Al Mayadeen», ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη στη συνοικία Σαγέντα Ζαϊνάμπ της συριακής πρωτεύουσας.

Οπως ανέφερε το Παρατηρητήριο, στο στόχαστρο είχαν τεθεί θέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, και δύο μαχητές σκοτώθηκαν.

ΕΝΔΟΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Η Ρωσία αντιδρά στις προσπάθειες των ΗΠΑ «να μονοπωλήσουν τη διαμεσολάβηση»

Στη ρωσική πρωτεύουσα μεταφέρθηκε χτες σημαντικό μέρος των παζαριών για την επόμενη μέρα στο Παλαιστινιακό και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, καθώς ξεκίνησε στη Μόσχα συνάντηση διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων, λίγα 24ωρα αφού η παραίτηση της κυβέρνησης Σταγέχ αναζωπύρωσε τις διεργασίες γύρω από τη «μεταρρύθμιση» της Παλαιστινιακής Αρχής και ενώ μαίνονται πολύπλευρες διαπραγματεύσεις και για τους όρους μιας νέας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς.

Υποδεχόμενος τις παλαιστινιακές οργανώσεις (εκπροσώπους των Φατάχ, Χαμάς και άλλων), ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ευχήθηκε «στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς επιτυχία στον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου», εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό «θα αντανακλά την τάση υπέρβασης των διαφορών και θα περιλαμβάνει ανθρώπους που εκπροσωπούν τα συμφέροντα ολόκληρου του Παλαιστινιακού λαού, όλων των συστατικών του μερών». Δήλωσε επίσης ότι στελέχη του ρωσικού ΥΠΕΞ και όλων των επιτελείων του «είναι στη διάθεσή σας» και συνέστησε συζήτηση «με υπεύθυνο τρόπο».

Οπως είπε, η κατάσταση που σήμερα έχει διαμορφωθεί στη Γάζα «από πολλές απόψεις ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς στασιμότητας στη διαδικασία διευθέτησης της Μέσης Ανατολής, που προκλήθηκε από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μονοπωλήσουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, να σταματήσουν τη δραστηριότητα του κουαρτέτου των διεθνών διαμεσολαβητών (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) και να προωθήσουν την πολιτική που κρίνουν απαραίτητη για τις ίδιες».

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία και μια σειρά αραβικές χώρες, μεταξύ τους η Αίγυπτος και η Αλγερία, «προσπαθούσαν να παράσχουν σε όλους τους Παλαιστίνιους την ευκαιρία να συναντηθούν, να άρουν τυχόν παρεξηγήσεις και να αποκαταστήσουν την ενότητα», κρίνοντας ότι «αυτό το έργο είναι σημαντικό» και καλώντας «σε κοινές λύσεις για την αποκατάσταση της ενότητας στην πλατφόρμα της PLO», δηλαδή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε επίσης ανάμεσα σε άλλα πως «η στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Οχθη δεν είναι λιγότερο σοβαρή και σκληρή απ' ό,τι στη Γάζα».

«Αβεβαιότητα» για τα αποτελέσματα

Στο μεταξύ η ανταποκρίτρια του «Al Jazeera» από τη Μόσχα μετέδωσε ότι υπάρχει μεγάλη «αβεβαιότητα» για τη συνάντηση και ότι αναμενόταν να διαρκέσει τρεις μέρες, προκειμένου να αναπτύξουν οι διάφορες πλευρές μια «ενοποιημένη στρατηγική».

Ο δε Μουσταφά Μπαργκούτι, γενικός γραμματέας του κόμματος «Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία» (αυτοπροσδιορίζεται ως «τρίτος πόλος» μεταξύ Φατάχ και Χαμάς), σε δηλώσεις του από τη ρωσική πρωτεύουσα υποστήριξε ότι «δεν έχω δει ποτέ την ατμόσφαιρα τόσο κοντά στην ενότητα όσο είναι σήμερα. Οι άνθρωποι αισθάνονται την ευθύνη μετά από όλες αυτές τις σφαγές τις οποίες έχει υποστεί ο λαός μας». Είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία μελλοντικής κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης, η οποία «θα αφιερώσει την προσοχή της και το έργο της κυρίως στο να ανακουφίσει αυτόν τον τρομερό πόνο στη Γάζα» και να αποτρέψει «τις ισραηλινές προσπάθειες να επιβάλει εθνοκάθαρση στον λαό της Γάζας».

Οσον αφορά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, το ισραηλινό κανάλι «i24 News» μετέδωσε ότι η «Χαμάς» επιμένει στην απελευθέρωση του Παλαιστίνιου κρατούμενου Μαρουάν Μπαργκούτι, ηγετικού στελέχους της Φατάχ, ο οποίος είχε διακριθεί στην 1η και στη 2η Ιντιφάντα και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για φόνους.

Συνομιλία Χανίγια - Κινέζου απεσταλμένου

Ενδιαφέρον είχε ανακοίνωση της Χαμάς σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, είχε συνάντηση με τον Κινέζο απεσταλμένο Κάο Σιαολίν, συζητώντας μαζί του τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και «τρόπους για να σταματήσει ο πόλεμος» και να παραδοθεί επείγουσα βοήθεια εν μέσω «επιβεβλημένης πείνας» στο βόρειο τμήμα της λωρίδας. Ο Χανίγια τόνισε επίσης την ανάγκη να τερματιστούν «η επιθετικότητα και οι σφαγές» κατά της Γάζας και επαίνεσε τον ρόλο της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη.

Ολα αυτά ενώ χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας το νέο μακελειό των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος Παλαιστινίων που αναζητούσαν κάτι να φάνε (βλ. σχετικό θέμα), είπε ότι αν και παραμένει αισιόδοξος για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η επίτευξή της μέχρι τη Δευτέρα είναι απίθανη.

Από τη μεριά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είπε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη να εργαστεί πλάι στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας (...) για να αποτραπεί η εξάπλωση της σύρραξης στην περιοχή και προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες διαρκούς ειρήνης στην Εγγύς Ανατολή».

Κλιμάκωση της κατοχικής αγριότητας και στη Δυτική Οχθη

Νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών έπεσε χτες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, στην είσοδο της πόλης Beit Awwa, νοτιοδυτικά της Χεβρώνας, ένας νεαρός Παλαιστίνιος, που σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA δέχτηκε την επίθεση των κατοχικών δυνάμεων μαζί με τα άλλα δύο του αδέλφια...

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος παρέλαβε μία σορό και 2 τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας δεχτεί σφαίρες σε κοιλιά, στήθος και άκρα. Ο ανταποκριτής του WAFA μετέδωσε πως τα 3 αδέλφια πριν γίνουν στόχος των κατοχικών δυνάμεων μάζευαν χόρτα στην είσοδο της πόλης...

Ισραηλινοί στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση και εναντίον νεαρού Παλαιστίνιου κοντά στο χωριό Αλ-Λουμπαν εσ-Σαρκίγια, νότια της Ναμπλούς, στην είσοδο του εποικισμού Ελι. Παλαιστινιακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο νεαρός εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτος αφού πυροβολήθηκε, χωρίς καμία ιατρική βοήθεια, μέχρι που ξεψύχησε.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο νεαρός είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως επίθεση με πυροβολισμούς, σκοτώνοντας δύο εποίκους.

Στο μεταξύ, το τμήμα Πολιτικής Διοίκησης που υπάγεται στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι κατάσχονται μεγάλες εκτάσεις γης που ανήκουν σε Παλαιστίνιους, συνολικής έκτασης περίπου 652 στρεμμάτων, και στο εξής θα χαρακτηριστούν μέρος του εποικισμού Μααλε Αντουμιμ, ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Η δε ισραηλινή οργάνωση «Peace Now» κατήγγειλε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε άλλο ένα μεγάλο κομμάτι γης στην περιοχή Abu Dis and el-Azariya στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη ως «κρατική γη», μια συνηθισμένη πρακτική για την αρπαγή γης από τους Παλαιστίνιους και την απόδοσή της στη συνέχεια σε εβραϊκούς εποικισμούς.

Το 99,76% της «κρατικής γης» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη πήγε σε εβραϊκούς εποικισμούς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ