Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ανησυχία» ΗΠΑ για ισραηλινά σχέδια χερσαίας εισβολής στον Λίβανο

Την «ανησυχία» της για μία εξαπόλυση ισραηλινής χερσαίας εισβολής μέσα στον Λίβανο στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού «διαρρέει» η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εν μέσω της κλιμάκωσης των ισραηλινών βομβαρδισμών όλο και πιο βαθιά στον Λίβανο και των εντεινόμενων εχθροπραξιών του ισραηλινού στρατού με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» για την ενεργοποίηση τέτοιων ισραηλινών σχεδίων, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την απομάκρυνση της Χεζμπλοκάχ από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

«Λειτουργούμε με την υπόθεση ότι μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση θα γίνει τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο CNN ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Οχι απαραίτητα άμεσα τις επόμενες βδομάδες, αλλά ίσως αργότερα αυτή την άνοιξη. Μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση είναι μια ξεχωριστή πιθανότητα».

«Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι (σ.σ. τα σχέδια για χερσαία εισβολή στον Λίβανο) είναι περισσότερο μια προσπάθεια δημιουργίας μιας απειλής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν» στις διαπραγματεύσεις, ενώ «άλλοι μιλούν για αυτά περισσότερο ως στρατιωτική ανάγκη που πρόκειται να συμβεί», σημειώνει Αμερικανός αξιωματούχος ασφαλείας που επικαλείται το CNN.

Αλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν λέει ότι υπάρχουν στοιχεία στην κυβέρνηση και τον στρατό του Ισραήλ, τα οποία μάλιστα ενισχύονται, που τάσσονται υπέρ μιας εισβολής στον Λίβανο. Ο ίδιος προσθέτει ότι οποιαδήποτε τέτοια εισβολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «πολύ σημαντική κλιμάκωση, της οποίας δεν γνωρίζουμε καν τις διαστάσεις».

Σε δήλωσή της στο CNN, η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αναφέρει ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο προπολεμικό στάτους κβο, με το οποίο η Χεζμπολάχ αποτελεί μια άμεση στρατιωτική απειλή στην ασφάλειά του στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου».

Σε ένα τέτοιο φόντο, εντείνονται καθημερινά τα ισραηλινά χτυπήματα εντός του Λιβάνου.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 2 αμάχους στον νότιο Λίβανο προχτές βράδυ. «Εχθρικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στις κοινότητες Σιντίκιν και Κάφρα, σκοτώνοντας δυο κατοίκους στην Κάφρα και τραυματίζοντας άλλους 14», σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι 8 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ, οι περισσότερες εκ των οποίων στο κιμπούτς Ελον.

Τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες εχθροπραξιών, τουλάχιστον 286 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και τουλάχιστον 44 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται περίπου 24 μαχητές παλαιστινιακών παρατάξεων.

Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 16 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 στρατιώτες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Ερυθρά Θάλασσα: Παραλίγο κατάρριψη αμερικανικού drone από γερμανική φρεγάτα

Την ίδια ώρα, στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένα περιστατικό χαρακτηριστικό για τη μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και για τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η συγκέντρωση σε μια εμπόλεμη περιοχή, η γερμανική φρεγάτα «Hessen», που συμμετέχει στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides», παραλίγο να καταρρίψει ένα αμερικανικό drone νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η φρεγάτα εκτόξευσε δύο πυραύλους σε ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Reaper» των ΗΠΑ, αφού οι προσπάθειες αναγνώρισής του ήταν ανεπιτυχείς. Οι πύραυλοι δεν βρήκαν στόχο λόγω «τεχνικού ελαττώματος», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι υπήρξε ένα περιστατικό που αφορούσε τη φρεγάτα και ένα drone από ένα «φιλικό έθνος», αλλά δεν κατονόμασε τη χώρα.

«Η υπόθεση επιλύθηκε όταν αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο για ένα εχθρικό drone, κάτι που έγινε σαφές μόνο εκ των υστέρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μ. Στέμπφλ.

Υπενθυμίζεται ότι στην εμπόλεμη αυτή ζώνη κατευθύνεται και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή της ΕΕ...

Οι Χούθι της Υεμένης από την πλευρά τους, οι οποίοι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα παρά το μπαράζ των αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων εναντίον τους, προειδοποιούν ότι θα πραγματοποιήσουν «στρατιωτικές εκπλήξεις» στις επιχειρήσεις τους στην περιοχή, όπως δήλωσε ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούθι, σε τηλεοπτική ομιλία του την Πέμπτη.

Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Συρία

Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Συρία.

Σύμφωνα με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έθεσε χτες στο στόχαστρο όχημα της Χεζμπολάχ στη δυτική Συρία, στην επαρχία Χομς.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία, «ισραηλινά πλήγματα έθεσαν επίσης στο στόχαστρο τη νοτιοδυτική Δαμασκό».

Δημοσιογράφος του AFP στη συριακή πρωτεύουσα άκουσε μακρινές εκρήξεις.

Το Ισραήλ είχε εξαπολύσει και προχτές βράδυ πλήγματα εναντίον στόχων κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Αμυνας. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα οι περισσότεροι ισραηλινοί πύραυλοι.

Σύμφωνα με το φιλοϊρανικό, λιβανέζικο κανάλι «Al Mayadeen», ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη στη συνοικία Σαγέντα Ζαϊνάμπ της συριακής πρωτεύουσας.

Οπως ανέφερε το Παρατηρητήριο, στο στόχαστρο είχαν τεθεί θέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, και δύο μαχητές σκοτώθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ