Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μισθοί - ψίχουλα η άλλη όψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας

«Ανθρακες» θα αποδειχθούν για τους εργαζόμενους οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης πως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έρθουν μειώσεις στις τιμές κατά 15%. Αλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια και παρά τα κατά καιρούς «μέτρα», τα βασικά είδη κατανάλωσης συνέχισαν να τραβάνε την ανηφόρα, με το λαϊκό εισόδημα να ρημάζεται για τα κέρδη των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των ομίλων στα σούπερ μάρκετ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, αυξήσεις τιμών παρατηρούνται στο σύνολο σχεδόν των βασικών κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ). Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβρη του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ο ΓΔΤΚ παρουσίασε ρυθμό αύξησης ως εξής: Μεταφορές 21,1%, Στέγαση 20,3%, Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες 16,1%, Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια 15,2%, Ενδυση και υπόδηση 11,6%.

Ειδικά για την ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, που αφορά όλους τους εργαζόμενους, την τριετία που μεσολάβησε Δεκέμβρης 2020 - Δεκέμβρης 2023, ο πληθωρισμός έφτασε το 31,2%! Ενώ, στην κατηγορία Στέγαση, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών το ίδιο διάστημα εμφάνισε η υποκατηγορία ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα (39,1%) και τα ενοίκια (8,3%).

Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν φτάνουν να βγάλουν τον μήνα, όταν στον αντίποδα η έρευνα του ΣΕΒ για το 2023 δείχνει πως μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της μέσα στο έτος, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απαντούν κατά 53% ότι η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεών τους είναι καλή, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το 2017.

Και όλα αυτά όταν δύο στους τρεις πολίτες (66,6%) θεωρούν πως μόνο η αύξηση μισθών και συντάξεων μπορεί να αποτελέσουν το μέσο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Και πώς απαντά η κυβέρνηση; Στα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους επιχείρησε να τους κλείσει το στόμα με αναπροσαρμογή των συντάξεων μόλις στο 3% για το 2024 και μάλιστα στους 773.000, απ' αυτούς δεν έδωσε ούτε αυτά τα λίγα ψίχουλα, επειδή έχουν ακόμα την «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις τους..!

Οσο για τους μισθωτούς, διατηρώντας το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο των μνημονιακών νόμων παραμένει το πλέγμα που ουσιαστικά απαγορεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ετσι φτάσαμε στα τέλη του 2023, τουλάχιστον 3 στους 10 εργαζόμενους να έχουν μεικτό μισθό κάτω από 800 ευρώ, δηλαδή λιγότερο ή γύρω από τον κατώτατο μισθό, που ανέρχεται στα 780 ευρώ μεικτά.

Οπως δείχνουν λοιπόν τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», στα τέλη του 2023 από τους 2.296.845 εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ, οι 700.712 μισθωτοί (30,9% του συνόλου) λάμβαναν μισθό κάτω από 800 ευρώ μεικτά. Από τα ποσά αυτά μάλιστα θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα ποσοστό περίπου 15% που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Επίσης, 284.134 εργαζόμενοι (το 12,37%) είχαν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ μεικτά!

Χαρακτηριστικό της γενικής συμπίεσης του εργατικού εισοδήματος είναι επίσης το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους πάνω από τους μισούς μισθωτούς, το 53,67% του συνόλου είχαν μηνιαίο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 850 ευρώ καθαρά! Και μόλις 1 στους 10 εργαζόμενους (9,8% του συνόλου) είχε μεικτό μισθό πάνω από 2.000 ευρώ.

Για όσους από τους μισθωτούς αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, και εδώ η κυβέρνηση κινείται σταθερά πάνω στις ράγες της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να καθορίσει τον νέο κατώτερο μισθό μέχρι το τέλος του Μάρτη, δηλαδή να θέσει για μια ακόμα φορά σε λειτουργία τη διαδικασία που έχει επιβληθεί με τον γνωστό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που απαγορεύει τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό, τον οποίο καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, πάντα με βάση τους σιδερένιους κανόνες της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, οι «διαρροές» από την κυβέρνηση για το ύψος της «αύξησης» στον κατώτατο μισθό (λίγο πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό) δείχνουν ότι θα πρόκειται για «παρηγοριά στον άρρωστο», σε συνθήκες που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα συνεχίζουν να τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ