Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
G7
Αντιπαραθέσεις για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Βαθιά διχασμένοι παραμένουν οι αξιωματούχοι του G7 για το θέμα των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, την ώρα που καθίσταται όλο και δυσκολότερη η οικονομική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρ. Λεμέρ αμφισβήτησε δημόσια την άποψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Γέλεν, ότι είναι νόμιμο να αξιοποιηθούν τα αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμεύσει χώρες της Δύσης.

Μιλώντας μετά από μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7, ο Λεμέρ τόνισε ότι η Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει επαρκή βάση για να προχωρήσει η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και απαιτείται περαιτέρω διαβούλευση.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως από το διεθνές δίκαιο και ότι απαιτείται η υποστήριξη όλων των μελών της Ομάδας των 20 (G20) - πράγμα αδύνατον καθώς εκεί συμμετέχει η Ρωσία, αλλά και κράτη που έχουν επικρίνει τις ΗΠΑ για τη στάση τους, όπως η Κίνα κ.ά. Η Ρωσία έχει απειλήσει με ισχυρά αντίποινα εάν η Δύση προχωρήσει στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της στο εξωτερικό.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχει «ένα ισχυρό διεθνές δίκαιο, οικονομική και ηθική υπόθεση» για την αξιοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, είτε με την πλήρη κατάσχεσή τους είτε με τη χρήση τους ως εγγύηση, και πρόσθεσε ότι η «θεωρία των αντιμέτρων» δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Γέλεν υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δράσης για να βοηθηθεί η Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο μετά από δύο χρόνια πολέμου.

Ο Λεμέρ, ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη θεωρία των αντιμέτρων, δήλωσε ότι «αυτή η νομική βάση δεν είναι επαρκής» και υπογράμμισε την έλλειψη διεθνούς δικαίου και της ευρείας διεθνούς συναίνεσης.

Υποστήριξε ότι η ΕΕ, χρησιμοποιώντας τα απρόσμενα κέρδη από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, έχει κάνει ήδη ένα σημαντικό βήμα, άποψη με την οποία συνηγόρησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ.

Ο Καναδάς από την πλευρά του συμφωνεί ότι είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η δήμευση των «παγωμένων» ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Κρ. Φρίλαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ