Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΕΝΔΟΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Η Ρωσία αντιδρά στις προσπάθειες των ΗΠΑ «να μονοπωλήσουν τη διαμεσολάβηση»

Στη ρωσική πρωτεύουσα μεταφέρθηκε χτες σημαντικό μέρος των παζαριών για την επόμενη μέρα στο Παλαιστινιακό και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, καθώς ξεκίνησε στη Μόσχα συνάντηση διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων, λίγα 24ωρα αφού η παραίτηση της κυβέρνησης Σταγέχ αναζωπύρωσε τις διεργασίες γύρω από τη «μεταρρύθμιση» της Παλαιστινιακής Αρχής και ενώ μαίνονται πολύπλευρες διαπραγματεύσεις και για τους όρους μιας νέας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς.

Υποδεχόμενος τις παλαιστινιακές οργανώσεις (εκπροσώπους των Φατάχ, Χαμάς και άλλων), ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ευχήθηκε «στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς επιτυχία στον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου», εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό «θα αντανακλά την τάση υπέρβασης των διαφορών και θα περιλαμβάνει ανθρώπους που εκπροσωπούν τα συμφέροντα ολόκληρου του Παλαιστινιακού λαού, όλων των συστατικών του μερών». Δήλωσε επίσης ότι στελέχη του ρωσικού ΥΠΕΞ και όλων των επιτελείων του «είναι στη διάθεσή σας» και συνέστησε συζήτηση «με υπεύθυνο τρόπο».

Οπως είπε, η κατάσταση που σήμερα έχει διαμορφωθεί στη Γάζα «από πολλές απόψεις ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς στασιμότητας στη διαδικασία διευθέτησης της Μέσης Ανατολής, που προκλήθηκε από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μονοπωλήσουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, να σταματήσουν τη δραστηριότητα του κουαρτέτου των διεθνών διαμεσολαβητών (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) και να προωθήσουν την πολιτική που κρίνουν απαραίτητη για τις ίδιες».

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία και μια σειρά αραβικές χώρες, μεταξύ τους η Αίγυπτος και η Αλγερία, «προσπαθούσαν να παράσχουν σε όλους τους Παλαιστίνιους την ευκαιρία να συναντηθούν, να άρουν τυχόν παρεξηγήσεις και να αποκαταστήσουν την ενότητα», κρίνοντας ότι «αυτό το έργο είναι σημαντικό» και καλώντας «σε κοινές λύσεις για την αποκατάσταση της ενότητας στην πλατφόρμα της PLO», δηλαδή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε επίσης ανάμεσα σε άλλα πως «η στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Οχθη δεν είναι λιγότερο σοβαρή και σκληρή απ' ό,τι στη Γάζα».

«Αβεβαιότητα» για τα αποτελέσματα

Στο μεταξύ η ανταποκρίτρια του «Al Jazeera» από τη Μόσχα μετέδωσε ότι υπάρχει μεγάλη «αβεβαιότητα» για τη συνάντηση και ότι αναμενόταν να διαρκέσει τρεις μέρες, προκειμένου να αναπτύξουν οι διάφορες πλευρές μια «ενοποιημένη στρατηγική».

Ο δε Μουσταφά Μπαργκούτι, γενικός γραμματέας του κόμματος «Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία» (αυτοπροσδιορίζεται ως «τρίτος πόλος» μεταξύ Φατάχ και Χαμάς), σε δηλώσεις του από τη ρωσική πρωτεύουσα υποστήριξε ότι «δεν έχω δει ποτέ την ατμόσφαιρα τόσο κοντά στην ενότητα όσο είναι σήμερα. Οι άνθρωποι αισθάνονται την ευθύνη μετά από όλες αυτές τις σφαγές τις οποίες έχει υποστεί ο λαός μας». Είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία μελλοντικής κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης, η οποία «θα αφιερώσει την προσοχή της και το έργο της κυρίως στο να ανακουφίσει αυτόν τον τρομερό πόνο στη Γάζα» και να αποτρέψει «τις ισραηλινές προσπάθειες να επιβάλει εθνοκάθαρση στον λαό της Γάζας».

Οσον αφορά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, το ισραηλινό κανάλι «i24 News» μετέδωσε ότι η «Χαμάς» επιμένει στην απελευθέρωση του Παλαιστίνιου κρατούμενου Μαρουάν Μπαργκούτι, ηγετικού στελέχους της Φατάχ, ο οποίος είχε διακριθεί στην 1η και στη 2η Ιντιφάντα και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για φόνους.

Συνομιλία Χανίγια - Κινέζου απεσταλμένου

Ενδιαφέρον είχε ανακοίνωση της Χαμάς σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, είχε συνάντηση με τον Κινέζο απεσταλμένο Κάο Σιαολίν, συζητώντας μαζί του τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και «τρόπους για να σταματήσει ο πόλεμος» και να παραδοθεί επείγουσα βοήθεια εν μέσω «επιβεβλημένης πείνας» στο βόρειο τμήμα της λωρίδας. Ο Χανίγια τόνισε επίσης την ανάγκη να τερματιστούν «η επιθετικότητα και οι σφαγές» κατά της Γάζας και επαίνεσε τον ρόλο της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη.

Ολα αυτά ενώ χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας το νέο μακελειό των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος Παλαιστινίων που αναζητούσαν κάτι να φάνε (βλ. σχετικό θέμα), είπε ότι αν και παραμένει αισιόδοξος για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η επίτευξή της μέχρι τη Δευτέρα είναι απίθανη.

Από τη μεριά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είπε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη να εργαστεί πλάι στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας (...) για να αποτραπεί η εξάπλωση της σύρραξης στην περιοχή και προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες διαρκούς ειρήνης στην Εγγύς Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ