Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μήνυμα του Πούτιν για πυρηνική σύγκρουση αν κράτη του ΝΑΤΟ στείλουν στρατεύματα

Ανησυχητικές εξελίξεις γύρω από την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία

Νέοι άνθρωποι που πέφτουν νεκροί στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία φτάνουν στην πατρίδα τους σε φέρετρα

Copyright 2020 The Associated

Νέοι άνθρωποι που πέφτουν νεκροί στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία φτάνουν στην πατρίδα τους σε φέρετρα
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις χώρες του ΝΑΤΟ να μη διανοηθούν καν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία έστειλε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να εμπλακούν σε πυρηνική σύγκρουση.

Κατά την ετήσια Ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, παρουσία βουλευτών, κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι όποιος προσπαθήσει να εισβάλει στη Ρωσία θα αντιμετωπίσει σκληρότερες συνέπειες απ' ό,τι κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η χώρα του διαθέτει πλέον όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε εχθρικά εδάφη.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, είπε: «Ετοιμάζονται να χτυπήσουν το έδαφός μας και να χρησιμοποιήσουν τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές δυνάμεις τους».

Μάλιστα, χθες ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι μίλησε για αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία αρκετά σκόπιμα, υποστηρίζοντας πως «ζύγισε» τα λόγια του και «τα σκέφτηκε καλά».

«Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι έχουμε και όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφός τους, και ότι όλα αυτά που εφευρίσκουν τώρα, αυτά με τα οποία τρομάζουν όλο τον κόσμο, όλα αυτά απειλούν πραγματικά μια σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων και κατά τη συνέπεια την καταστροφή του πολιτισμού», είπε ο Πούτιν.

Συνεχίζοντας επαίνεσε το εξαιρετικά εκσυγχρονισμένο, όπως είπε, πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε για πολλοστή φορά τη «Δύση» ότι προσπαθεί να αποδυναμώσει τη Ρωσία και συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες των «δυτικών» χωρών δεν συνειδητοποιούν πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η ανάμειξή τους στις «εσωτερικές υποθέσεις» της Ρωσίας.

Είπε ακόμα ο Πούτιν ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στον νότο, μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ώστε να είναι σε θέση «να προστατεύσει τα σύνορά της», καθώς το ΝΑΤΟ «εντείνει την επιθετικότητά του».

Υπογράμμισε επίσης ότι όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2018, για την ενίσχυση και εξέλιξη της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας, έχουν εκπληρωθεί. Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal σε «κρίσιμους στόχους» στην Ουκρανία, ενώ οι δοκιμές του πυραύλου Κρουζ Burevestnik και του συστήματος Poseidon βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Σε άλλο σημείο κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Ρωσία, η οποία - πρόσθεσε - θα επιδιώξει να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με τις αραβικές χώρες και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας και μέσα από σχετική διαφήμιση προσκαλεί ξένες εταιρείες και χώρες να τη χρησιμοποιήσουν, λέγοντας ότι «36 εκατ. μετρικοί τόνοι αγαθών πέρασαν κατά μήκος της πέρυσι». Σχεδιάζονται επίσης η αύξηση της διακίνησης φορτίου στα λιμάνια της βόρειας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του κόμβου του Μουρμάνσκ, η παροχή πλοήγησης όλο τον χρόνο κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής και η επέκταση του ρωσικού Στόλου της Αρκτικής.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας

Για τον κίνδυνο «καταστροφικής εξωτερικής παρέμβασης» στην Υπερδνειστερία, τη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας, γειτονικής χώρας της Ουκρανίας, προειδοποίησε το ουκρανικό ΥΠΕΞ, μετά το αίτημα του Τιρασπόλ για «προστασία» από τη Μόσχα.

Απηύθυνε έκκληση για «ειρηνική επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών θεμάτων» μεταξύ των αρχών της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας, «χωρίς καμία καταστροφική εξωτερική παρέμβαση», προσθέτοντας πως «κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εμποδίσουμε κάθε απόπειρα της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία ή άλλες χώρες της περιοχής μας».

Η ουκρανική διπλωματία ζήτησε επίσης «την ταχεία αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων» από την Υπερδνειστερία. Η Ρωσία διατηρεί εκεί από τη δεκαετία του '90 μια «ειρηνευτική αποστολή» από 1.500 στρατιώτες.

Οι μη αναγνωρισμένες διεθνώς αρχές της αυτονομιστικής περιοχής ζήτησαν από τη Ρωσία «μέτρα προστασίας» απέναντι στην «αυξημένη πίεση» από το Κισινάου, με φόντο τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στον απόηχο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι έχει ως «προτεραιότητα» την «προστασία» των κατοίκων της Υπερδνειστερίας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και πολλοί Ρώσοι, και πρόσθεσε ότι η Μόσχα «θα εξετάσει προσεκτικά» το αίτημα του Τιρασπόλ.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν τονίζοντας ότι υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας και ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην αποσχισθείσα μολδαβική περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, «δεδομένου του ολοένα και πιο επιθετικού και αποσταθεροποιητικού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη». Κάλεσαν δε το Κισινάου και το Τιρασπόλ να εργαστούν για να βρουν λύσεις.

Αιχμές για βρετανική και γαλλική εμπλοκή στην επιλογή ρωσικών στόχων

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς άφησε σαφή υπονοούμενα ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία εμπλέκονται σε στόχευση σημείων στη Ρωσία από πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Σολτς έχει αρνηθεί επανειλημμένα να παράσχει γερμανικούς πυραύλους Taurus, υπό την ανησυχία ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, κάτι που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι το Βερολίνο «δεν μπορούσε να μιμηθεί» το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία στην αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και στην υποστήριξη της ανάπτυξης του οπλικού συστήματος.

«Κατά την άποψή μου θα ήταν αδικαιολόγητο αν συμμετείχαμε στη στόχευση με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που παρείχε όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς στον ουκρανικό στρατό, στέλνοντας πέρυσι τον Μάη πυραύλους Storm Shadow, ενώ ακολούθησαν η Γαλλία και άλλα κράτη.

«Η χρήση των Storm Shadow και οι διαδικασίες στόχευσης είναι υπόθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι το Λονδίνο και άλλοι «σύμμαχοι» παρέχουν εξοπλισμούς στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την «παράνομη και απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας».

«Δεν είναι μυστικό» ότι «οι Βρετανοί πρακτικά εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση» στην Ουκρανία, σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, με αφορμή άρθρο των «Times» σύμφωνα με το οποίο το βρετανικό υπουργείο Αμυνας βοηθούσε κρυφά την Ουκρανία να αναπτύξει σχέδια μάχης.

Δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο για τις ουκρανικές δυνάμεις

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από το χωριό Ορλίβκα, δυτικά της Αβντιίβκα, όμως η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο παραμένει δύσκολη, δήλωσε χθες ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ολ. Σίρσκι.

Η Ορλίβκα βρίσκεται λιγότερο από 2 χλμ. βορειοδυτικά του Λαστόσκιν, που κατελήφθη πρόσφατα από ρωσικές δυνάμεις.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε αυτήν τη βδομάδα ότι αποσύρθηκε από άλλα δύο χωριά κοντά στην Αβντιίβκα, χάνοντας περισσότερα εδάφη, καθώς η υποστήριξη από τους «δυτικούς συμμάχους» είναι ελλιπής, ενώ καθυστερεί και η έγκριση του στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες σε πολλές περιοχές της γραμμής του μετώπου. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στους τομείς της Αβντιίβκα και της Ζαπορίζια», είπε ο Σίρσκι, προσθέτοντας ότι ρωσικές μονάδες επιτίθενται προσπαθώντας να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα και να καταλάβουν τους οικισμούς Τονένκε, Ορλίβκα, Σεμενίβκα, Μπερντίτσι και Κρασνοχορίβκα.

Πολωνία: Εξετάζει κλείσιμο των συνόρων με την Ουκρανία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία αλλά και από την Ουκρανία, με Πολωνούς αγρότες και μεταφορείς να έχουν κλείσει τα σύνορα, διαμαρτυρόμενοι για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μάλιστα η πολωνική κυβέρνηση συζητά «με την ουκρανική πλευρά το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων και την παύση των εμπορικών συναλλαγών γενικότερα», είπε, τονίζοντας ότι θα είναι μια «επώδυνη λύση και για τις δύο πλευρές».

«Είμαι έτοιμος να λάβω σκληρές αποφάσεις όσον αφορά τα σύνορα με την Ουκρανία, πάντα σε συνεννόηση με το Κίεβο, ώστε να μην υπάρχουν περιττές εντάσεις. Πρέπει όμως να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση», δήλωσε. Χθες επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών.

Ο Τουσκ είπε ότι γεωργικά προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία προκαλούν επίσης στρεβλώσεις στην αγορά, και ανέφερε την απόφαση της Λετονίας να εφαρμόσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων.

Κάλεσε την ΕΕ «να επικεντρωθεί σοβαρά σε καλύτερους κανονισμούς όσον αφορά την εισαγωγή δημητριακών και προϊόντων διατροφής από την Ανατολή», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ποσοστώσεις για τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων οι οποίες έχουν προταθεί μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες και το Κίεβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ