Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προχωρούν οι επαφές για τα F-16 αλλά και τα Eurofighter

Γοργά τρέχουν οι επαφές μεταξύ Αγκυρας και Δυτικών συμμάχων για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής της μηχανής, όπως άλλωστε ιεραρχεί ψηλά το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Χτες, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας διέρρεαν ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τα «σχέδια επιστολών προσφοράς και αποδοχής» που απέστειλαν οι ΗΠΑ σχετικά με το τουρκικό αίτημα για αγορά νέων F-16 (τύπου Block-70) αλλά και για εκσυγχρονισμό F-16 που ήδη έχει η χώρα. Συγκεκριμένα, η Αγκυρα θέλει να αγοράσει 40 νέα τέτοια αεροσκάφη και να εκσυγχρονίσει άλλα 79 που έχει. Τα σχετικά σχέδια περιλαμβάνουν κάθε λεπτομέρεια, περιλαμβανομένων των πυρομαχικών, υλικών και όλου του εξοπλισμού που απαιτούνται, ενώ έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες εξετάσεις και αξιολογήσεις, σύμφωνα πάντα με την Αγκυρα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Τουρκίας σύντομα θα συναντηθούν για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη αξιολόγηση. Το δίκτυο «TRT Haber» μετέδωσε ότι «όταν επιτευχθεί η τελική συμφωνία, θα αποκαλυφθεί το συνολικό κόστος της» αλλά και ότι «η πρότασή μας για τις δραστηριότητες παραγωγής και εκσυγχρονισμού που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία έχει μεταφερθεί στις αμερικανικές αρχές».

Την ίδια στιγμή, γοργά «τρέχουν» και τα παζάρια για τη προμήθεια «Eurofighter», που κατασκευάζει κοινοπραξία γερμανικών, βρετανικών, ιταλικών και ισπανικών κεφαλαίων, με μετόχους τις εταιρείες «Airbus», «BAE Systems» και «Leonardo».

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο και της επίσημης συνάντησης που είχε προχτές στο Λονδίνο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, με τον εκεί ομόλογό του, Γκραντ Σαπς. Επίσημη τουρκική ανακοίνωση ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας», ενώ για το θέμα των «Eurofighters» εκτιμάται ότι η θετική στάση του Λονδίνου θα συμβάλει να καμφθούν επιφυλάξεις που ως τώρα υπήρχαν, π.χ. από το Βερολίνο. Συγκεκριμένα, η Αγκυρα αναφέρει ότι «αναμένεται η θετική προσέγγιση της Γερμανίας, μιας από τις χώρες της κοινοπραξίας του "Eurofighter", για το θέμα αυτό. Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται με τους εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου και των κατασκευαστικών εταιρειών».

Για το θέμα, ο Γκιουλέρ έχει δηλώσει ότι «όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση να ληφθούν επιλογές και αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) και την κοινή προοπτική ασφάλειας», υποστηρίζοντας ότι το «Eurofighter» «είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και η καλύτερη εναλλακτική λύση» στα F-35, για την προμήθεια των οποίων υπήρχαν ακόμα αρκετές αμερικανικές αντιρρήσεις.

Σημειωτέον, μετά το Λονδίνο, ο Γκιουλέρ είχε προγραμματίσει επίσημες επαφές στο Σαράγεβο, μετά από πρόσκληση του Zukan Helez, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Αμυνας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ