Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Σειρά παίρνει η Πολεμική Αεροπορία

Σε άσκηση στην Ινδία, υλοποιώντας κατά γράμμα δεσμεύσεις στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδίων

Τα επόμενα στάδια της εμπλοκής στον Ινδο-Ειρηνικό εξετάζει η κυβέρνηση, μετά και την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, προασπίζοντας συμφέροντα του κεφαλαίου και υπηρετώντας ευρωατλαντικά σχέδια σε μια ζώνη όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του ΝΑΤΟ με την Κίνα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Θυμίζουμε ότι η φρεγάτα απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας για το «στόμα του λύκου», συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάστηκε ποτέ από την ΕΕ, την «EURONAVFOR Aspides», με πρόσχημα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Στην πράξη ο ευρωατλαντικός άξονας, με πρόσχημα τη δράση των Χούθι ή όποιων άλλων δυνάμεων στην περιοχή, απλώνει πολεμικά του μέσα στον «Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού». Αλλωστε, ήδη από πέρυσι τον Αύγουστο ο Ελληνας πρωθυπουργός, αρθρογραφώντας στους «Times of India», διαβεβαίωνε ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοιχτές και χωρίς αποκλεισμούς».

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, σύμφωνα και με δημοσίευμα του «Onalert.gr», τη σκυτάλη παίρνει πλέον η Πολεμική Αεροπορία, που ετοιμάζεται να στείλει μαχητικά της 3.000 μίλια μακριά από την Ελλάδα, ακριβώς μέχρι την Ινδία, ώστε να συμμετάσχουν στην πολυεθνική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Tarang Shakti 2024» («Κύμα Δύναμης»). Αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 52 χώρες, είτε με αεροπορικά μέσα είτε με παρατηρητές, μεταξύ των οποίων ηγετικές δυνάμεις της ευρωατλαντικής πολεμικής μηχανής, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Η άσκηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Αύγουστο στην αεροπορική βάση Τζοντχπούρ στην επαρχία Ρατζαστάν στη βορειοδυτική Ινδία, σχετικά κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ανταγωνιστή της Ινδίας σε μια σειρά μέτωπα.

Αλλωστε οι ίδιοι οι κυβερνώντες μιλούν ανοιχτά για τους κινδύνους, παρουσιάζοντάς τους ως αναγκαίο «ρίσκο» έναντι των υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ και των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, ξεπροβοδίζοντας τη Δευτέρα το πλήρωμα της φρεγάτας, παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν έχει επιδεινωθεί. Επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από πυραύλους, από drones, αποτελούν απειλή κατά της σταθερότητας, της ασφάλειας, αλλά και της παγκόσμιας και ειδικά της ελληνικής οικονομίας», εξ ου και «η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους».

Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, στις δοκιμές του πλοίου τις προηγούμενες βδομάδες, πριν αναχωρήσει για την εμπόλεμη ζώνη, δοκιμάστηκαν σενάρια όπως με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να κάνουν διαδοχικές εικονικές προσβολές προς το πλοίο, προσομοιώνοντας επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων αλλά και μη επανδρωμένων drones. Δοκιμάστηκαν επίσης σενάρια προσομοίωσης για «ασύμμετρες απειλές» από μικρά ταχύπλοα, με τη συνδρομή σκαφών ανορθόδοξου πολέμου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, και τέλος ο οπλισμός του πλοίου με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής «Καράβια».

Αποστολές και στην Ουκρανία

Στο μεταξύ συνεχίζεται η εμπλοκή στο Ουκρανικό, με σταθερή ροή όπλων και πολεμοφοδίων από την Ελλάδα προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

Χαρακτηριστικά, στον απόηχο της παρουσίας Μητσοτάκη τη Δευτέρα στη Διάσκεψη στο Παρίσι υπό τον Μακρόν, για τη στήριξη της Ουκρανίας, μάζωξη όπου ακούστηκαν σχέδια ακόμα και για αποστολή ευρωατλαντικών στρατευμάτων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με πληροφορίες σε συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων χθες στη Βουλή η κυβέρνηση εισηγήθηκε την πώληση στην Τσεχία 32 οβιδοβόλων των 105 χιλιοστών, έναντι 2 εκατ. ευρώ.

Τα οβιδοβόλα αυτά χρησιμοποιούνται σε αποστολές Αμέσου Υποστηρίξεως - Ενισχύσεως. Για την παραχώρησή τους αρμόδιες πηγές επικαλούνται τις «διεθνείς εξελίξεις», βασικά το γεγονός ότι στο πλαίσιο τυποποίησης εντός ΝΑΤΟ έχουν καθιερώσει και προκρίνουν το διαμέτρημα των 155 χιλιοστών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι για την ελληνική Αμυνα και Αποτροπή δεν είναι επιχειρησιακά, κάθε άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, η Τσεχία πρόκειται κατόπιν να τα παραχωρήσει στην Ουκρανία. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού και της πρεμούρας της κυβέρνησης, συνολικά της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, εφοδιοπομπές με πυρομαχικά του ελληνικού στρατού έφυγαν από αποθήκες του σε Δράμα, Γιάννενα και Κόρινθο, υλοποιώντας ακριβώς διακρατική συμφωνία με την Τσεχία για πώληση συνολικά 30.000 φυσιγγίων πυροβολικού διαμετρήματος 105 χιλιοστών, τα οποία παραδίδονται κατόπιν από τους Τσέχους στους Ουκρανούς.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης άρχισαν και πάλι να δένουν μεταγωγικά με ΝΑΤΟικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τη Δευτέρα έφτασε στο ακριτικό λιμάνι το οχηματαγωγό «Capucine» και ξεφόρτωσε στρατιωτικά οχήματα του ιταλικού στρατού, τα οποία την ίδια μέρα φορτώθηκαν σε ελληνικά φορτηγά και κατευθύνθηκαν στα σύνορα με την Βουλγαρία. Το «Capucine» έφτασε στην Ελλάδα από την Ορτόνα της Ιταλίας και επιστρέφει αυτές τις μέρες στο λιμάνι του Σαλέρνο.

Το επόμενο διάστημα, στην αποκαλούμενη «Σούδα του Βορρά» αναμένεται να αυξηθεί η κινητικότητα αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων, καθώς ήδη το «γνώριμο» στην Αλεξανδρούπολη θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό «ARC Endurance» προγραμματίζεται να καταφτάσει εκεί στις 14 Μάρτη, έχοντας φορτώσει οχήματα και άλλο πολεμικό εξοπλισμό από το στρατιωτικό λιμάνι του Μπόμοντ, στο Τέξας των ΗΠΑ, έδρα του 842ου Τάγματος Μεταφορών του αμερικανικού στρατού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΥΣΕΑ σήμερα για τη Μέση Ανατολή (2024-10-02 00:00:00.0)
Στέλνει στην Ουκρανία βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο! (2024-04-03 00:00:00.0)
Σε Αιγαίο, Ερυθρά και Μαύρη Θάλασσα «απογειώνει» εμπλοκή και κινδύνους (2024-03-16 00:00:00.0)
«Απογειώνει» την εμπλοκή και τους κινδύνους για τον λαό (2024-03-13 00:00:00.0)
Με επίκεντρο τα σχέδια για τον ευρωατλαντικό διάδρομο «που αλλάζει το παιχνίδι» (2024-02-22 00:00:00.0)
Στέλνει στην Ουκρανία και βλήματα πυροβολικού (2022-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ