Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ»
Με μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση του βιβλίου

Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Το κόκκινο και το γκρίζο. Φτώχεια και πολιτική στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου», του Κώστα Τζιάρα, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο παρουσίασε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, ενώ επίσης στην εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Τζιάρας, συγγραφέας του βιβλίου και Δρ. του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η «Σύγχρονη Εποχή» και η Τομεακή Οργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στον Πολυχώρο «Ενεκεν», ο οποίος γέμισε από φίλους των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και της Ιστορίας, πανεπιστημιακούς δασκάλους και νέους ερευνητές. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και οι Σωτήρης Αβραμόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης, περιφερειακός και δημοτικός σύμβουλος, αντίστοιχα, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Εργο αναφοράς για την ιστορία των λαϊκών στρωμάτων του τόπου»

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μαργαρίτης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, «έργο επιστημονικό, που έλλογα αναλύει και ερμηνεύει καταστάσεις κοινωνικές, σχέσεις ανθρώπινες. Εργο πολιτικό καθώς μας ανοίγει παράθυρα προς την πολιτική παιδεία η οποία - στον κόσμο που εμείς διεκδικούμε - δεν μπορεί παρά να έχει βοηθό και υπόβαθρο την επιστήμη και τον λόγο. Λόγο με τη διπλή έννοια, του ορθολογισμού και της έκφρασης.

(...) Το βιβλίο του Κώστα Τζιάρα αναβαθμίζει την κοινωνική ιστορία», είπε, και πρόσθεσε: «Συνδιαλέγεται με τη διεθνή και την ελληνική βιβλιογραφία και διασφαλίζει τη θέση του μέσα σε αυτή. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε το έργο ανάμεσα στα κορυφαία ομόλογά του, οπωσδήποτε όμως δεν είναι πλέον δυνατό να μιλήσει κανείς για την ιστορία των λαϊκών στρωμάτων, της κοινωνίας στον τόπο μας χωρίς να αναφερθεί στο βιβλίο αυτό».

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Μαργαρίτης στάθηκε στη σημασία της έκδοσης του βιβλίου από τη «Σύγχρονη Εποχή»: «Η απόφαση να εκδώσει ένα ογκώδες επιστημονικό βιβλίο 550 σελίδων είναι τολμηρή. Ενα βιβλίο μάλιστα ενός νέου ιστορικού που βρίσκεται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του και δεν σχετίζεται με την αγορά των πανεπιστημιακών εγχειριδίων, κατάσταση που εξετάζουν πάντοτε οι εκδότες πριν αναλάβουν το βάρος μιας ανάλογης έκδοσης.

(...) Εχει ως εκ τούτου πολλαπλό, ακαδημαϊκό, επιστημονικό, πολιτικό, σε τελευταία ανάλυση, ενδιαφέρον η ενίσχυση και η στήριξη των νέων αυτών επιστημόνων από τους προοδευτικούς εκδοτικούς οίκους και από όλους όσοι υπηρετούν την ακαδημαϊκή παιδεία, ιδρύματα, φορείς, πολιτικούς χώρους (...) Στο πεδίο αυτό η "Σύγχρονη Εποχή" και άλλοι εκδοτικοί φορείς που συντάσσονται στο ίδιο μέτωπο αξίζουν τη στήριξη και τη συμπαράστασή μας».

Με τη σειρά του, ο Κώστας Τζιάρας αναφέρθηκε στο αρχειακό υλικό και την επεξεργασία του ως διαδικασία σύνθεσης και όχι απλής παράθεσης γεγονότων, ενώ στη συνέχεια στο ύφος και τον τρόπο της αφήγησης του βιβλίου. «Το να γράφουμε περίεργα και περίπλοκα δεν μας κάνει περισσότερο επιστήμονες», είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ιστορική σκέψη και έρευνα να έρχεται σε επαφή με το ευρύ κοινό.

Τέλος, σημείωσε με αφορμή τις εξελίξεις στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πως αυτή η έρευνα δεν θα υπήρχε δυνατότητα να γίνει αν δεν υπήρχε δημόσιο πανεπιστήμιο και είχε επικρατήσει το «πανεπιστήμιο της αγοράς» που εκφυλίζει τις σπουδές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ