ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Με υψηλές βλέψεις στη Γλασκόβη

Με τον Μ. Τεντόγλου να αποτελεί το ...βαρύ χαρτί και πίστη για διακρίσεις η ελληνική ομάδα μετέχει στη διοργάνωση που αρχίζει σήμερα

Με τις προσδοκίες για διακρίσεις να είναι διάχυτες, τα μέλη της ελληνικής αποστολής στον στίβο βρίσκονται μπροστά στο πρώτο σημαντικό ραντεβού για τη νέα χρονιά, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη από 1 έως 4 Μάρτη. Η Ελλάδα θα μετάσχει στη διοργάνωση με 9μελή αποστολή, απαρτιζόμενη από 5 αθλητές και 4 αθλήτριες.

Για την υπεράσπιση του τίτλου ο Μ. Τεντόγλου

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους και κάτοχος όλων των τίτλων στο άθλημα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, τα τελευταία χρόνια, Μίλτος Τεντόγλου είναι αυτός που συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών φιλοδοξιών για μια ακόμη χρυσή επιτυχία. Η συμμετοχή του αθλητή του Γιώργου Πομάσκι στη διοργάνωση της Γλασκόβης σηματοδοτεί και την προσπάθειά του για την υπεράσπιση των κεκτημένων στο άθλημα σε παγκόσμιου επιπέδου διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοιχτού - Κλειστού Στίβου) μετά την εδραίωσή του στην κορυφή του αγωνίσματος. Ο Ελληνας πρωταθλητής ταξίδεψε στην πόλη της Σκοτίας με καλύτερη φετινή επίδοση στα 8,26 μ. που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη από τους αθλητές που θα μετάσχουν στον τελικό του Σαββάτου, πίσω από τα 8,34 μ. του νεαρού Ιταλού Ματίας Φουρλάντι. Ο Ιταλός καθώς και οι Τζαμαϊκανοί Μακ Λάουντ και Γκέιλ λογίζονται αρχικά ως βασικοί αντίπαλοι του Τεντόγλου στη μάχη για την πρωτιά.

Βλέπουν... ψηλά Κ. Στεφανίδη και Εμ. Καραλής

Από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Γλασκόβη

Eurokinissi

Από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Γλασκόβη
Οσον αφορά τις υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές, με ...υψηλές βλέψεις στο αγώνισμα του επί κοντώ θα εμφανιστούν στη Γλασκόβη οι Κατερίνα Στεφανίδη και Εμμανουήλ Καραλής, παρά τον δύσκολο συναγωνισμό που αναμένεται, σε άνδρες και γυναίκες. Η Κ. Στεφανίδη θα δώσει το «παρών» για τρίτη φορά σε Παγκόσμιο Κλειστού έχοντας ως εφαλτήριο για την προσπάθειά της στη Γλασκόβη τη διπλή χάλκινη διάκριση στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της, το 2016 και το 2018. Από την πλευρά του, ο Εμ. Καραλής επιστρέφει στη διοργάνωση μετά τη συμμετοχή στο Μπέρμιγχαμ, το 2018, όταν και κατέλαβε την 5η θέση στο αγώνισμα αν και μόλις 19 ετών. Πλέον πιο έμπειρος και δείχνοντας σε καλή κατάσταση το προηγούμενο διάστημα ο Καραλής δικαιούται να βλέπει σε κάτι περισσότερο. Ξεχωριστή βαρύτητα στην ελληνική αποστολή έχει η συμμετοχή του Κώστα Δουβαλίδη, που αποτελώντας το πλέον έμπειρο μέλος της αποστολής, στα 37 του, θα δώσει το «παρών» για 6η φορά κάνοντας ρεκόρ συμμετοχών για Ελληνα αθλητή/τρια. Με προσδοκίες διάκρισης θα μετάσχει στο ύψος και η Τ. Γκούσιν που θα κάνει το ντεμπούτο της στη διοργάνωση. Πρεμιέρα στη διοργάνωση θα κάνει και η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 60 μ. αποτελώντας το μικρότερο μέλος της ελληνικής ομάδας. Η νεαρή αθλήτρια έχει ως εφαλτήριο την επιτυχία στο Παγκόσμιο Στίβου της Βουδαπέστης τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε φθάσει μέχρι τα ημιτελικά των 200 μ.

ΓΗΠΕΔΑ
Αθλητές και φίλαθλοι απαίτησαν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη

Απο τις αντιδράσεις στα γήπεδα της χώρας για το έγκλημα στα Τέμπη
Απο τις αντιδράσεις στα γήπεδα της χώρας για το έγκλημα στα Τέμπη
Το δικό του μήνυμα ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη στέλνει ο κόσμος του αθλητισμού. Μέσα από πανό που αναρτήθηκαν συμβολικά σε γήπεδα όλης της χώρας, διατρανώνεται η θέληση του λαού για δικαιοσύνη στα θύματα του εγκλήματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εξέδρες «μιλάνε» για θέματα που αφορούν τον λαό, αφού το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις και για τη σφαγή στη Γάζα.

Ολες τις προηγούμενες μέρες αναρτήθηκαν πανό για την τραγωδία των Τεμπών και ακούστηκαν σχετικά συνθήματα σε όλα τα γήπεδα όπου έγιναν αγώνες διαφόρων σπορ (ποδόσφαιρο, χάντμπολ, βόλεϊ κ.ο.κ.). Μάλιστα, εκτός από τους φιλάθλους εκδηλώθηκαν σε μια σειρά περιπτώσεις και αντιδράσεις από αθλητές ομάδων, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες.

Ειδικά στα γήπεδα της Super League, όπου τη μέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη διεξαγόταν η 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος, δεν υπήρξε εξέδρα φιλάθλων που να μη στείλει το δικό της μήνυμα. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Στο γήπεδο των Σερρών, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, οι φίλοι του Πανσερραϊκού από το «Che Guevara Club» ανάρτησαν πανό στο οποίο αναγραφόταν «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. 57 νεκροί ζητούν δικαίωση». Ομοίως, στις εξέδρες του Αγρινίου και κατά τη διάρκεια του ματς Παναιτωλικός - Ολυμπιακός, φίλοι των γηπεδούχων άφησαν προς τον ουρανό δεκάδες μαύρα μπαλόνια, ενώ μέσα από πανό τους δήλωσαν: «Ενας χρόνος συγκάλυψη και διαπλοκή - Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί». Στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και στον αγώνα ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα, τέλος, ο σύνδεσμος των γηπεδούχων «Πειρατές» μέσα από πανό καλούσε σε «Αντίσταση στη λήθη - 28/2/2023».

ΕUROLEAGUE
Επιστροφή με δύσκολα για τον Ολυμπιακό

Στο Κάουνας κόντρα στη Ζαλγκίρις δοκιμάζονται οι «ερυθρόλευκοι»

Με τον αέρα της πρόσφατης κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά και καλούμενος να βρει λύσεις σε αρκετά προβλήματα, ο Ολυμπιακός μετά την 20ήμερη διακοπή επιστρέφει στις υποχρεώσεις του για τη Euroleague, αντιμετωπίζοντας απόψε στο Κάουνας τη Ζαλγκίρις για την 27η αγωνιστική (20.00 - Novasports Prime).

Με πρώτο στόχο να διατηρηθούν εντός της πρώτης εξάδας της βαθμολογίας, που δίνει απευθείας πρόκριση στα πλέι οφ, οι «ερυθρόλευκοι», που είναι ισόβαθμοι με τη Φενερμπαχτσέ στην 6η θέση με απολογισμό 15-11, επιδιώκουν το θετικό αποτέλεσμα στο Κάουνας, αποβλέποντας και ψηλότερα, βλ. τετράδα και πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Η νίκη όμως αποτελεί μονόδρομο και για τη Ζαλγκίρις (13η με 11-15), η οποία πριν τη διακοπή είδε να αναπτερώνονται οι ελπίδες της για είσοδο στη δωδεκάδα και συμμετοχή στα πλέι ιν (θέσεις 7-12) που θα κρίνουν τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια για την οκτάδα.

Ωστόσο, πέραν της αντιπάλου ο Ολυμπιακός καλείται να ξεπεράσει και το δικό του πρόβλημα των σημαντικών απουσιών, αφού έχουν τεθεί νοκ άουτ από τον αποψινό αγώνα οι τραυματίες Λαρεντζάκης, Γουίλιαμς - Γκος και Μήτρου - Λονγκ. Από τη Ζαλγκίρις θα απουσιάσει ο Γκιεντράιτις, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Μπιρουτίς.

Οι ελληνικές συμμετοχές
Σήμερα Παρασκευή

15.10 προκριματικά 60 μ. (Α) Νυφαντόπουλος

21.41 ύψος (Γ) τελικός Γκούσιν

Αύριο Σάββατο

12.00 μήκος (Α) τελικός Τεντόγλου

12.10 60 μ. εμπ. (Α) προκριματικά Δουβαλίδης

13.20 60 μ. (Γ) προκριματικά Εμμανουηλίδου

21.05 επί κοντώ (Γ) τελικός Στεφανίδη

21.40 τριπλούν (Α) τελικός Τσιάμης

Κυριακή 3/3

12.25 60 μ. εμπ. (Γ) προκριματικά Πεσιρίδου

21.00 επί κοντώ (Α) τελικός Καραλής

  • Η TV: Το απογευματινό πρόγραμμα των αγώνων και τις τρεις μέρες θα καλυφθεί από την ΕΡΤ3 (21.00 - 00.00). Αύριο Σάββατο 2/3 και την Κυριακή 3/3 θα καλυφθεί και το πρωινό πρόγραμμα (12.00 - 15.00).
Η αποστολή

Ανδρες

60 μ.: Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος). 60 μ. εμπόδια: Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος). Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής (ΟΣΦΠ). Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς). Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ).

Γυναίκες

60 μ.: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας). 60 μ. εμπόδια: Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΓΣ Ηλιούπολης). Υψος: Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς). Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης).

SUPER LEAGUE
Ανακατατάξεις από την απόφαση του CAS

Το Αθλητικό Δικαστήριο διατήρησε τον μηδενισμό του Ολυμπιακού στο διακοπέν ντέρμπι με τον ΠΑΟ, αλλά του επιστρέφει τον βαθμό που του είχε αφαιρεθεί

Την κατακύρωση του αγώνα υπέρ του Παναθηναϊκού, αλλά και την επιστροφή του ενός βαθμού που είχε αφαιρεθεί από τον Ολυμπιακό, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Δικαστήριο σχετικά με την τύχη του ντέρμπι «αιωνίων» στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», που είχε διακοπεί λόγω τραυματισμού στο αυτί του παίκτη των «πρασίνων» Χουάνκαρ από ρίψη κροτίδας ενώ οι δυο ομάδες ήταν ισόπαλες 1-1. Θυμίζουμε ότι στο CAS είχε προσφύγει η ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά την τιμωρία που της επιβλήθηκε από τα ελληνικά πειθαρχικά όργανα (πρωτόδικα και στην Επιτροπή Εφέσεων) και με την οποία ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού με σκορ 3-0, ενώ ο Ολυμπιακός, που θεωρήθηκε υπαίτιος, τιμωρήθηκε με αφαίρεση ενός βαθμού και με χρηματικό πρόστιμο.

Μετά από πολύμηνη αναμονή το CAS εξέτασε την προσφυγή των «ερυθρολεύκων» την Τρίτη και με την απόφασή του διατήρησε μεν σε ισχύ τον μηδενισμό του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο ματς, επιστρέφοντάς του όμως τον αφαιρεθέντα βαθμό.

Η απόφαση του του CAS φέρνει βαθμολογικές ανακατατάξεις μεταξύ των διεκδικητών του φετινού τίτλου της Super League. Ο Ολυμπιακός παραμένει μεν στην 4η θέση αλλά φτάνει στους 54 βαθμούς, μειώνοντας στο -4 την απόσταση από την πρωτοπόρο ΑΕΚ (58β) και στο -3 από τον 2ο ΠΑΟΚ (57), ενώ πλησιάζει στη μία «ανάσα» (-1) τον 3ο Παναθηναϊκό (55). Η επικύρωση της βαθμολογίας αναμένεται να γίνει από τη Super League την προσεχή Δευτέρα, μετά το φινάλε της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος με την 26η αγωνιστική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ