ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ιδιωτικοποιείται το Ακτινολογικό αντί να προσληφθούν μόνιμοι ακτινοδιαγνώστες

Να μην προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού απαιτεί η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών

Να μην προχωρήσει η παραχώρηση του Ακτινολογικού σε ιδιώτες, να μην επεκταθεί και μονιμοποιηθεί η εργασία των γιατρών με «μπλοκάκι» και να προσληφθούν άμεσα οι γιατροί για όλες τις κενές θέσεις, με διπλασιασμό μισθών και αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, ζητά η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ).

Συγκεκριμένα, η Ενωση, υπενθυμίζοντας ότι παρότι εδώ και δύο χρόνια προειδοποιούσαν για την επικινδυνότητα λειτουργίας του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Καρδίτσας χωρίς τον απαραίτητο αριθμό γιατρών ακτινοδιαγνωστών, απαιτώντας την πρόσληψη γιατρών, τώρα έρχεται η διοίκηση του νοσοκομείου και προωθώντας τα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας προχωρά σε προκήρυξη διαγωνισμού με στόχο τη σύναψη σύμβασης με ιδιώτη γιατρό για την κάλυψη του ακτινολογικού για 12 μήνες.

«Υλοποιείται, δηλαδή, αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ, ότι οι υπηρεσίες των εργαστηρίων στα νοσοκομεία θα παραχωρούνται σε ιδιώτες, οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται τις υποδομές του δημόσιου νοσοκομείου για τα κέρδη τους», επισημαίνει η Ενωση εκφράζοντας την αντίθεσή της.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της για το θέμα, «είναι προκλητικό το γεγονός ότι η τελευταία διακήρυξη για διαγωνισμό αφορά σύμβαση με ιδιώτη γιατρό για 12 μήνες, με καθημερινό πρωινό ωράριο με μόλις τρεις ώρες φυσική παρουσία την ημέρα, για μόλις 5 έως 8 εξωτερικούς ασθενείς και επτά εικοσιτετράωρα εξ αποστάσεως κάλυψη των εφημεριών. Το κόστος για το νοσοκομείο θα είναι 140.000 ευρώ! Είναι σκανδαλώδης πρόκληση, γιατί με αυτό το ποσό χρημάτων θα μπορούσαν να καλυφθούν και οι 4 κενές οργανικές θέσεις με διπλασιασμό του μισθού, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες, όπως διεκδικούμε, και θα αποτελούσε το πραγματικό κίνητρο για να έρθουν γιατροί και να καλυφθούν ολοκληρωμένα οι ανάγκες για ασφαλή λειτουργία του Ακτινολογικού και των ασθενών για την υγεία τους».

Η Ενωση, που συμμετείχε και στην προχτεσινή απεργία, διεκδικεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με μία προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αλλά και αυξήσεις στις αποδοχές, με διπλασιασμό των μισθών, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Επίσης, συνολικά να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία με μηδενισμό της συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες και νοσηλείες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παρηγοριά στον άρρωστο» η προκήρυξη 704 θέσεων γιατρών όταν λείπουν πάνω από 6.500

Μόλις 704 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ προκήρυξε χθες η κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να ισχυρίζεται ότι αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων» και να επαναλαμβάνει ότι «το 2024 θα γίνουν συνολικά 6.500 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού».

Να σημειωθεί ότι ακόμα κι αυτές οι θέσεις έρχονται να καλύψουν ένα ελάχιστο μέρος των ελλείψεων, καθώς μόνο στους γιατρούς τα κενά ξεπερνούν τις 6.500 και στο νοσηλευτικό - βοηθητικό προσωπικό τις 30.000. Είναι πρόκληση λοιπόν η κυβέρνηση να κάνει λόγο για ενίσχυση, όταν επιβαρύνει με πρόσθετες πληρωμές τον λαό, προχωρά τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, ιδιωτικοποιεί τις διαγνώσεις στο ΓΝ Νίκαιας (όπου προκηρύσσονται μόλις μία θέση ακτινολόγου με εμπειρία στον τομογράφο και άλλη μία για τον υπέρηχο). Και σ' αυτήν την προκήρυξη άλλωστε η κυβέρνηση προκηρύσσει μονές θέσεις, που σημαίνει δυσμενείς εργασιακές συνθήκες, με εντατικοποίηση, διπλοβάρδιες κ.λπ., αποτρέποντας τους υποψηφίους.

Αντιδρούν στις μετακινήσεις οι εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή, στις 9 π.μ., στην έδρα της 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, αντιδρώντας στην απόφαση για μετακίνηση νοσηλευτών χειρουργείων και αναισθησιολόγου στο «Ιπποκράτειο».

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, με απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, δύο νοσηλευτές χειρουργείων του ΑΧΕΠΑ και ένας αναισθησιολόγος θα μετακινούνται κάθε Τρίτη, αρχής γενομένης από 5/3, στο «Ιπποκράτειο Νοσοκομείο», προκειμένου να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού των εκεί χειρουργείων. Επίσης πάλι με απόφαση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, δύο νοσηλευτές χειρουργείων του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» θα μετακινούνται κάθε Παρασκευή στο «Ιπποκράτειο».

Επίσης σημειώνει ότι η Διοίκηση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει έχει αποστείλει σειρά εγγράφων προς τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, ενώ ως αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων στο νοσοκομείο λειτουργούν οι μισές αίθουσες χειρουργείων.

Το Σωματείο καταγγέλλει τις ενέργειες του διοικητή της ΥΠΕ, οι οποίες, όπως αναφέρει, «τοποθετούν το πρόβλημα κάτω από το "χαλί" προσωρινά» και απαιτεί εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Συγκέντρωση για το Κέντρο Υγείας Ψαχνών

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, την Κυριακή 3 Μάρτη, στις 11 π.μ., καλεί η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών ΚΥ Ψαχνών και Περιφερειακών Ιατρείων.

Οι υγειονομικοί απαιτούν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση και αντικατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού, επάρκεια υλικών, αλλά και να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών.

«Σε όσους επισκέπτονται το ΚΥ Ψαχνών είναι φανερή η διαδικασία υποβάθμισής του. Ελλείψεις υλικών, αναλώσιμων, απαξίωση τεχνολογικού εξοπλισμού, μη αντικατάσταση του συνταξιοδοτούμενου προσωπικού. Αυτόν τον καιρό παίζεται το τελευταίο επεισόδιο: Αποφασίστηκε να μετακινείται κάθε μήνα ένας γενικός γιατρός στη Σκύρο επ' αόριστο», τονίζει χαρακτηριστικά στο κάλεσμά της προς τον λαό της περιοχής η Επιτροπή Αγώνα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας.

  • Ερώτηση στη Βουλή «για την επικίνδυνη κατάσταση στο ΚΥ Ψαχνών Ευβοίας, που επιδεινώνεται μετά και τη μετακίνηση Ιατρών από το ΚΥ προς άλλες δομές Υγείας», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.
ΣΕΑΑΝ - ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Εξακολουθεί η υπομετάγγιση με κινδύνους ζωής για τα παιδιά

Μια ακόμα πρωτοβουλία για να ακουστεί η «κραυγή αγωνίας», με έκτακτη συνέντευξη Τύπου

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα προχωρήσουν την Τετάρτη 6 Μάρτη (1 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ) η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Παίδων «Αγία Σοφία».

Οπως τονίζουν οι φορείς για μια ακόμα φορά, «η υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, την ίδια τους τη ζωή».

Σημειώνουν ότι εδώ και κάμποσους μήνες η υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» παίρνει μόνιμα επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Και «παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας και τις κινητοποιήσεις δεν είδαμε κανένα μέτρο να λαμβάνεται παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της διοίκησης και του υπουργείου. Η επιμονή του προβλήματος φαίνεται πλέον ότι έχει να κάνει με αυτή καθαυτή την κατάσταση του νοσοκομείου και του συστήματος Υγείας, την υποχρηματοδότηση, τη μείωση προσωπικού».

Υπενθυμίζεται ότι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, παρακολουθούνται και μεταγγίζονται 800 παιδιά και ενήλικες με μεσογειακή αναιμία.

«Η ζωή των παιδιών μας, των ανθρώπων μας, η ζωή μας δεν είναι αναλώσιμα, δεν δεχόμαστε να τη βγάλουν σε κανένα χρηματιστήριο», τονίζουν οι φορείς που καλούν στη συνέντευξη Τύπου.

18 νεκροί με Covid και 9 από γρίπη

Δεκαοχτώ άνθρωποι με Covid έχασαν τη ζωή τους τη βδομάδα 19 - 25 Φλεβάρη, ενώ 30 είναι διασωληνωμένοι. Εγιναν 298 νέες εισαγωγές, καταγράφοντας μείωση κατά 31% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 βδομάδες. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού στις 6 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 9 νεκροί από γρίπη και 7 νέα σοβαρά κρούσματα από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη 58 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ