ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ετοιμάζονται να τιμήσουν αγωνιστικά το Κιλελέρ

Την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 12 μ., στον τόπο της θυσίας το νέο ραντεβού

Παραμένουν τα τρακτέρ στην είσοδο του Παλαμά
Παραμένουν τα τρακτέρ στην είσοδο του Παλαμά
Με την αγωνιστική ώθηση που τους έδωσαν τα μπλόκα οδεύουν προς την επέτειο του Κιλελέρ την Κυριακή 10 Μάρτη οι Θεσσαλοί αγρότες, που διοργανώνουν συσκέψεις αποτίμησης του μέχρι τώρα αγώνα τους, αλλά και ενόψει της συνάντησης που θα γίνει με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα τη Δευτέρα 11/3, για τα ειδικά προβλήματα της Θεσσαλίας μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων είναι στον χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, την Κυριακή 10/3, στις 12 το μεσημέρι, για να τιμήσουν αγωνιστικά την 114η επέτειο του Κιλελέρ. Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί σε μαζική συμμετοχή «για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο τον λαό μας», όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα το μεσημέρι, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει με φόντο τον περήφανο αγώνα των μπλόκων και του συγκλονιστικού συλλαλητηρίου με εκατοντάδες τρακτέρ στο Σύνταγμα, που συνένωσε την πάλη για την επιβίωση των αγροτών με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, με τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών να γίνονται κτήμα του λαού που παλεύει για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα από το χωράφι στο ράφι. Συνέχεια σε αυτόν τον αγώνα άλλωστε έδωσε και η μεγάλη απεργία με τις μαζικές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη.

Παράλληλα, η συνάντηση της Δευτέρας θα γίνει με φόντο τις υποδομές - ρημαδιό, οι οποίες εξακολουθούν με ευθύνη του κράτους να απειλούν τον λαό της Θεσσαλίας, κάτι που φάνηκε ξανά το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όταν με μια συνηθισμένη βροχή της εποχής ξαναπλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα.

Συσκέψεις προγραμμάτισαν οι αγρότες σε Πλατύκαμπο και Αγιά στη Λάρισα, στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου δεκάδες τρακτέρ παραμένουν στην είσοδο της κωμόπολης, και στα Τρίκαλα, όπου επίσης παραμένουν τρακτέρ στον κόμβο Μεγαλοχωρίου. Στο επίκεντρο είναι η δύναμη του οργανωμένου αγώνα με τις 35 μέρες των τρακτέρ στα μπλόκα, με τις δράσεις σε τοπικές πρωτεύουσες, λιμάνια, τελωνεία και με τα δύο συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα που ανέδειξαν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Επιπλέον, στο επίκεντρο των συσκέψεων είναι και η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που προκαλεί μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις στα κράτη - μέλη. Να μην εφαρμοστεί είναι το αίτημα που ανέδειξαν τα μπλόκα, ενώ η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, «δεν θέλει να θίξει την ουσία της ΚΑΠ της ΕΕ κι ας αποτελεί αυτή την ταφόπλακα για την αγροτιά της χώρας μας».

Συνεχίζουν τον αγώνα και στη βόρεια Εύβοια

Στο μπλόκο τους στην Κήρινθο παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της πολύπαθης βόρειας Εύβοιας, συνεχίζοντας τον αγώνα για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Σήμερα, Τρίτη, στις 12 μ., αντιπροσωπεία του μπλόκου και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να του θέσουν κυρίως αιτήματα που αφορούν την περιοχή.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση θα απαιτήσουν να μπει ένα τέλος στην κοροϊδία του λαού της βόρειας Εύβοιας και να πάρουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν από την καταστροφική φωτιά του 2021, αλλά και από προηγούμενες καταστροφές, όπως η κακοκαιρία «Μήδεια». Διεκδικούν επίσης ζωοτροφές και μελισσοτροφές, επανένταξη τμημάτων της περιοχής στο καθεστώς εξισωτικής αποζημίωσης, μέτρα στήριξης της μελισσοκομίας κ.ά.

Επίσης, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, οι αγρότες της βόρειας Εύβοιας απαιτούν την άμεση έναρξη έργων αγροτικής οδοποιίας, αποστραγγιστικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, καθώς και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των μελισσοκόμων που παλεύουν για την επιβίωσή τους

Χαιρετισμός του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, στο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ στις εργασίες του Πανελλήνιου Μελισσοκομικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την περασμένη Κυριακή, απηύθυνε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ενός συνεδρίου που ανέδειξε για ακόμα μια φορά τα οξυμένα προβλήματα των συγκεκριμένων παραγωγών.

Ο βουλευτής του Κόμματος χαιρέτισε τον συλλογικό αγώνα των μελισσοκόμων, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό τους, και πρόσθεσε:

«Ως Κόμμα ξεσκεπάζουμε το παραπλανητικό κυβερνητικό επιχείρημα ότι "το βαρέλι του κρατικού κορβανά έχει ξυστεί στον πάτο" ή ότι "δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα", αφού αυτά υπάρχουν για τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τα τραπεζικά κέρδη.

Με όλες μας τις δυνάμεις στηρίζουμε το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων σας, όπως για:

-- Μείωση του κόστος παραγωγής με μέτρα όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, εξασφάλιση φθηνών μελισσοτροφών και άλλων πρώτων υλών.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός σας λόγω μειωμένης παραγωγής.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωσή σας.

-- Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ και αλλαγή του κανονισμού του ώστε να καλύπτεται το σύνολο των φυσικών καταστροφών και νόσων.

-- Μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων.

-- Αρση των περιορισμών στη μελισσοκομική δραστηριότητα στα δάση».

Και τόνισε ότι «καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξής σας, παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς δίνονται. Γιατί η δουλειά των κυβερνήσεων είναι να στηρίζουν τους αντιπάλους σας, που είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι τράπεζες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Γι' αυτό κόψανε από εσάς και όλους τους αγρότες την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, τη στιγμή που τη διατηρούν και την αυξάνουν στους εφοπλιστές, στους μεγαλοκλινικάρχες και άλλους.

Γι' αυτό αρνούνται να ικανοποιήσουν όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τα υπόλοιπα αιτήματά σας, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν στις "ελληνοποιήσεις" ή την πρόσβασή σας στα δάση. Γιατί από τις "ελληνοποιήσεις" αυγατίζουν τα κέρδη τους οι εμποροβιομήχανοι, τα σούπερ μάρκετ κ.λπ., ενώ τα δάση η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να τα παραδώσει στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους.

Ο πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών από τον βορρά μέχρι τον νότο και από τη δύση μέχρι την ανατολή έκανε στάχτη κάθε αυταπάτη γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, την "πράσινη μετάβαση" και την "ευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία". Γιατί βασικό μέλημα της ΚΑΠ δεν είναι η επιβίωση του αγρότη, αλλά η εξασφάλιση τζάμπα και βερεσέ της πρώτης ύλης που χρειάζονται τα μεταποιητικά και εμπορικά μονοπώλια σε βάρος των γεωργών, των κτηνοτρόφων, αλλά και των μελισσοκόμων που και αυτοί υπάγονται στις ευρωενωσιακές Οδηγίες και Κατευθύνσεις. Στη συνέχεια τα μονοπώλια αντλούν υπερκέρδη από τις τιμές στα ύψη στη λαϊκή κατανάλωση.

Αυτός ο αγώνας είναι η πραγματική ελπίδα. Γιατί έφερε και φέρνει ορισμένα αποτελέσματα που σας επιτρέπουν να πάρετε ανάσες επιβίωσης. Γιατί αγκαλιάστηκε από όλο τον λαό, καταρρίπτοντας κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να τον συκοφαντήσει και να κινητοποιήσει τον "κοινωνικό αυτοματισμό". Γιατί, πάνω απ' όλα συμβάλλει στο να γίνει καλύτερα κατανοητή η ανάγκη για λαϊκή αντεπίθεση, κοινωνική συμμαχία, οργανωμένο αγώνα, άμεσα για να μπει φρένο σε νέες επιθέσεις, στην πορεία για ριζικές αλλαγές στην οργάνωση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής.

Το ΚΚΕ δεν συνηγορεί σε κανενός είδους αυταπάτες ότι με διαπραγματεύσεις ή με κυβερνητικές εναλλαγές μπορεί τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Με τα μέλη και τα στελέχη του δίνει τον καλύτερο εαυτό του για την οργάνωση των λαϊκών διεκδικήσεων και καλεί όλο τον λαό σε αγωνιστική συμπόρευση στις κάλπες και τους δρόμους της διεκδίκησης, για δυναμική αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων».

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Σοβαρός τραυματισμός εναερίτη εργαζόμενου

Σοβαρά τραυματίστηκε εναερίτης εργαζόμενος το πρωί της Κυριακής στην Κόρινθο. Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος - θύμα του νέου εργατικού «ατυχήματος» εκτελούσε εργασίες πάνω σε ξύλινη κολόνα της ΔΕΗ, όταν αυτή έσπασε κάτω από άγνωστες συνθήκες και ο άτυχος άνδρας έπεσε μαζί της πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την περιοχή, στο Νοσοκομείο Κορίνθου αποφασίστηκε η διακομιδή του τραυματία εργαζόμενου σε νοσοκομείο της Αθήνας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του.

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ - ΔΩΡΙΔΑ
Νέο Αγροτικό Σύλλογο συγκρότησαν αγροτοκτηνοτρόφοι

Με μια μαζική σύσκεψη στο δημαρχείο Ευπαλίου το πρωί της Κυριακής, αγροτοκτηνοτρόφοι της Ναυπακτίας και της Δωρίδας προχώρησαν στη συγκρότηση Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου για την περιοχή τους, με την ονομασία «Ο Μόρνος», που όπως τονίστηκε θα ενταχθεί στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Με τη δυναμική που ανέπτυξαν οι αγώνες τους όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από τα χωριά των δύο περιοχών σε κινητοποιήσεις στη Ναύπακτο, στο Μεσολόγγι, στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου κ.α., πραγματοποιήθηκε «ένα βήμα έκφρασης αλλά και συνέχισης» των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων και με τη σύσταση του Συλλόγου.

Την εξέλιξη χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σπύρος Κοτοπούλης και αγροτοκτηνοτρόφοι, ενώ μετά τις μαζικές εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν ορίστηκε 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που θα προχωρήσει στη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη διοίκησης το επόμενο διάστημα.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες από τις διοικήσεις των Αγροτικών Συλλόγων Νεοχωρίου και Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ