ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Στο χρυσό πάνθεον ο Μ. Τεντόγλου, «χάλκινος» ο Εμ. Καραλής

Οι δύο αθλητές πρόσφεραν τις μοναδικές διακρίσεις βάθρου στην ελληνική αποστολή στη διοργάνωση της Γλασκόβης

Με το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο στις βαλίτσες τους γύρισαν από την Γλασκόβη οι Μ. Τεντόγλου και Εμ. Καραλής
Με το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο στις βαλίτσες τους γύρισαν από την Γλασκόβη οι Μ. Τεντόγλου και Εμ. Καραλής
Ο Μίλτος Τεντόγλου, που κράτησε τον τίτλο στο μήκος με μια ακόμη σπουδαία αλλά και ιστορική πρωτιά, και ο Εμμανουήλ Καραλής που έφθασε στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο επί κοντώ, πρόσφεραν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου της Γλασκόβης. Δεν έλειψαν και οι αξιόλογες εμφανίσεις από τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό υπερασπίστηκε τα κεκτημένα της προηγούμενης διοργάνωσης στο Βελιγράδι (2022) παίρνοντας την πρωτιά στο μήκος με 8,22 μ. και κατακτώντας το 10ο χρυσό μετάλλιο στην καριέρα του. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι σημείωσε την επίδοση που του έδωσε την πρώτη θέση με το πρώτο άλμα, στέλνοντας μήνυμα στους αντιπάλους του, ωστόσο στη συνέχεια χρειάστηκε να δώσει μάχη με τον Ιταλό Ματίας Φορλάνι, ο οποίος έκανε το ίδιο άλμα. Μάλιστα, ο νεαρός αθλητής στην τρίτη προσπάθεια, κάνοντας 8,10 μ. πέρασε αυτός στην πρώτη θέση, με τον Μ. Τεντόγλου να απαντάει άμεσα με 8,15 και να παίρνει τα ηνία ξανά. Στην τελευταία προσπάθεια ο Ιταλός ήταν άκυρος και ο Ελληνας πρωταθλητής στέφθηκε χρυσός νικητής (κλείνοντας τις προσπάθειές του με ένα άλμα στα 8,19 μ. αφήνοντας δεύτερο τον Ιταλό και τρίτο τον Τζαμαϊκανό Μακ Λάουντ με 8,21 μ.).

Ο ίδιος ο Μίλτος Τεντόγλου πάντως σε δηλώσεις του δεν ήταν ευχαριστημένος με την επίδοσή του, παραδεχόμενος ότι δεν βρέθηκε σε καλή κατάσταση. Ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι εάν περάσουν οι νέες αλλαγές της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας στο αγώνισμα θα εγκαταλείψει το μήκος, συνεχίζοντας στο τριπλούν. Δήλωση που προξένησε το ενδιαφέρον ακόμη και του Αμερικανού πρώην πολυπρωταθλητή του στίβου (100, 200, μήκος, 4Χ100) Καρλ Λιούις.

Πλέον με τη νέα του επιτυχία ο Μίλτος Τεντόγλου μπήκε στο πάνθεον της μικρής μερίδας αθλητών που έχουν καταφέρει να κερδίσουν πάνω από δύο συνεχόμενες φορές χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, όπως ο Κουβανός Ιβάν Πεντρόσο (5 φορές), ο Αμερικανός Λάρι Μάιρικς (2 φορές) και ο Βραζιλιάνος Μάουρο Βινίσιους ντα Σίλβα (2 φορές).

Γ. ΠΟΜΑΣΚΙ: Αφιέρωσε την επιτυχία στα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη

Με αφορμή τη νέα πρωτιά του Μίλτου Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου ο προπονητής του, Γ. Πομάσκι, σε ανάρτησή του στο Instagram ανέφερε: «Σε ευχαριστώ Μίλτο Τεντόγλου. Ευχαριστώ και τις ομάδες που μας υποστηρίζουν. Η οικογένεια του στίβου χαμογελάει με το χρυσό μετάλλιο. Υπάρχουν όμως οικογένειες που κλαίνε για τα παιδιά τους που έχασαν στα Τέμπη. Το αφιερώνω».

Συγκλονιστικός και στο βάθρο ο Εμ. Καραλής

Στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του μέχρι τώρα έφθασε ο Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ, ο οποίος με άλμα στα 5,85 μ. κατάφερε να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο σε έναν συγκλονιστικό τελικό. Ο νεαρός αθλητής παρότι προκρίθηκε με τη χαμηλότερη επίδοση απ' όσους συμμετείχαν στον τελικό (5,72 μ. από τα προκριματικά), εκεί κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του αφού κάνοντας ατομικό ρεκόρ κατάφερε να μπει στις θέσεις του βάθρου. Την πρωτιά πήρε ο Σουηδός Μόντο Ντουπλάντις με 6,05 μ., με δεύτερο τον Αμερικανό Σαμ Κέντρικς με 5,90 μ.

SUPER LEAGUE
Φινάλε με ανακατατάξεις στην κορυφή

Στην 1η θέση πέρασε ο ΠΑΟΚ στο «φίνις» της κανονικής περιόδου, με τον Ολυμπιακό να πλησιάζει | Στραβοπάτησαν ΑΕΚ και ΠΑΟ

Ξανά στην κορυφή ο ΠΑΟΚ

Eurokinissi Sports

Ξανά στην κορυφή ο ΠΑΟΚ
Βαθμολογικές ανακατατάξεις μεταξύ των διεκδικητών του φετινού τίτλου της Super League έφερε η αυλαία της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, με τη διεξαγωγή της 26ης αγωνιστικής, ενόψει και των πλέι οφ που θα κρίνουν τα πάντα. Στους κερδισμένους του φινάλε ήταν ο ΠΑΟΚ, που πέρασε ξανά μόνος 1ος, αλλά και ο Ολυμπιακός, που μείωσε κι άλλο την απόστασή του από την κορυφή. Από την άλλη, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός υπέπεσαν σε κρίσιμα στραβοπατήματα. Το ρευστό σκηνικό διατηρήθηκε και ανάμεσα στις ομάδες που μάχονται για την παραμονή, ενόψει των πλέι άουτ.

Στο ντέρμπι στο «Κλεάνθης Βικελίδης» Αρης και ΑΕΚ ήρθαν ισόπαλοι 3-3, αποτέλεσμα που έριξε την «Ενωση» από την κορυφή. Η ΑΕΚ πλήρωσε για άλλη μια φορά τις αμυντικές της ολιγωρίες απέναντι στους γηπεδούχους, που αν και με αρκετές αλλαγές, πάλεψαν το ματς στα ίσα.

Στη Φθιώτιδα ο ΠΑΟΚ πήρε πολύτιμη νίκη 2-0 επί της Λαμίας και εκμεταλλευόμενος το αποτέλεσμα στου Χαριλάου, πήρε ξανά τα ηνία στη βαθμολογία. Οι φιλοξενούμενοι συνάντησαν αρκετές δυσκολίες να διασπάσουν την πολύ καλή αμυντική λειτουργία των αξιόμαχων γηπεδούχων, βρήκαν όμως τις λύσεις στο τελευταίο εικοσάλεπτο.

Σε ένα ματς με αρκετές εναλλαγές, ένταση αλλά και παράπονα από πλευράς φιλοξενουμένων, στο Ηράκλειο ΟΦΗ και Παναθηναϊκός έμειναν στο 2-2, με τους «πράσινους» να πέφτουν πλέον στην 4η θέση. Οι Κρητικοί προηγήθηκαν δύο φορές, με τον Παναθηναϊκό να ισοφαρίζει και τις δύο, να έχει πολλές χαμένες ευκαιρίες για τη νίκη αλλά και να διαμαρτύρεται για τη διαιτησία.

Την ανοδική του πορεία συνεχίζει ο Ολυμπιακός, που νίκησε 3-0 τον Βόλο στο Φάληρο και επιστρέφει με αξιώσεις στη διεκδίκηση του τίτλου. Οι «ερυθρόλευκοι», με πρωταγωνιστή και πάλι τον Ελ Κααμπί, κυριάρχησαν, καθώς εκτός των άλλων οι φιλοξενούμενοι έμειναν νωρίς με 10 παίκτες, από το 6' λόγω αποβολής του Μπαριέντος.

Χωρίς νικητή έληξαν τα κρίσιμα ματς για την παραμονή, σε Καισαριανή και Γιάννενα, ενώ πολύτιμη νίκη στο φινάλε πήρε ο Πανσερραϊκός.

Βαριά «καμπάνα» σε Βόλο και Μπέο

Με βαριά «καμπάνα» τιμώρησε η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League την ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος και τον ισχυρό άνδρα της και δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, έπειτα από τις καταγγελίες του παίκτη της Κηφισιάς Ανδρέα Τετέι για ρατσιστική επίθεση του Μπέου προς το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια του πρόσφατου αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Το ματς κατακυρώθηκε υπέρ της Κηφισιάς με σκορ 3-0, ενώ επιβλήθηκαν στον Μπέο απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για 3 μήνες και πρόστιμο. Οι ποινές είναι εφέσιμες.

Πλέι οφ: Πρεμιέρα με ντέρμπι «αιωνίων» και Θεσσαλονίκης

Τα δύο ντέρμπι, σε «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού και σε Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ - Αρη, δεσπόζουν στο πρόγραμμα της πρεμιέρας των πλέι οφ όπως προέκυψε από τη χθεσινή κλήρωση της Super League. Στη Φθιώτιδα με αντίπαλο την Λαμία θα αγωνιστεί η ΑΕΚ.

  • Για την 1η αγωνιστική των πλέι άουτ θα παίξουν: Αστέρας Τρίπολης - Βόλος, Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα, Κηφισιά - ΟΦΗ, Παναιτωλικός - Πανσερραϊκός.

Οι ακριβείς μέρες και ώρες των αγώνων θα καθοριστούν από τη Λίγκα αύριο Τετάρτη.

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία

Αρης - ΑΕΚ 3-3 (Φετφατζίδης 43', Σαβέρο 49', Μορόν 96' πέναλτι - Αμραμπάτ 15', Βίντα 55', Πόνσε 67')

Κηφισιά - Παναιτωλικός 2-2 (Οζέγκοβιτς 23' πέναλτι, 56' - Πέδρο 54', Μλάντεν 77')

Ολυμπιακός - Βόλος 3-0 (Ελ Κααμπί 27', 46' πέναλτι, Γιόβετιτς 87')

ΟΦΗ - Παναθηναϊκός 2-2 (Χιμένεθ 21', Ισέκα 81' πέναλτι - Ιωαννίδης 36', Σπόραρ 83')

Πανσερραϊκός - Αστέρας Τρίπολης 2-1 (Ουάρντα 46' πέναλτι, 73' - Καλτσάς 51')

ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος 1-1 (Ριέστρα 37' - Ανγκιέλσκι 57')

Λαμία - ΠΑΟΚ 0-2 (Τάισον 71', Μπάμπα 91')

Η τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου

ΠΑΟΚ 60, ΑΕΚ 59, Ολυμπιακός 57, Παναθηναϊκός 56, Αρης 42, Λαμία 34, Αστέρας Τρίπολης 31, Ατρόμητος 28, Πανσερραϊκός 27, ΟΦΗ 25, Κηφισιά 21, Παναιτωλικός 20, Βόλος 20, ΠΑΣ Γιάννινα 18

ΒΟΛΕΪ
Θλίψη για τον θάνατο της Ντουμιτρέσκου

Η πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού και από τις κορυφαίες παίκτριες του αθλήματος στη χώρα «έφυγε» ξαφνικά, μόλις στα 46 της

Θλίψη στον κόσμο του βόλεϊ και γενικότερα στον παγκόσμιο αθλητισμό προκάλεσε η είδηση του ξαφνικού θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου, ρουμανικής καταγωγής, μίας από τις κορυφαίες αθλήτριες του βόλεϊ που πέρασαν από τη χώρα μας, από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία μόλις 46 ετών. Την είδηση γνωστοποίησε η ρουμανική Ομοσπονδία Βόλεϊ, αναφέροντας ότι η Ντουμιτρέσκου κατέρρευσε ενώ βρισκόταν στο σπίτι της στη Ρουμανία (όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια) και παρά τις ιατρικές βοήθειες δεν κατάφερε να επανέλθει στη ζωή. Η Ντουμιτρέσκου ξεκίνησε την καριέρα της στην Ελλάδα από τα Βριλήσσια (1997 - 2003), ενώ το 2003 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, όπου πραγματοποίησε μυθική καριέρα, που την κατέστησε μία από τις σπουδαιότερες βολεϊμπολίστριες που έχουν παίξει στη χώρα μας.

Με το «τριφύλλι» αγωνίστηκε από το 2003 μέχρι και το 2010 και κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα, ενώ ήταν και φιναλίστ του CEV Challenge Cup το 2009. Αφότου απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα αγωνίστηκε και στην Εθνική Ελλάδας (2004 - 2009), συμμετέχοντας στη σπουδαία πορεία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ηταν η πρώτη σύζυγος του Ολυμπιονίκη στο τάε κβον ντο Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος «έφυγε» εξίσου πρόωρα από τη ζωή πριν δύο χρόνια, χτυπημένος από σπάνια μορφή καρκίνου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συγχαρητήρια μηνύματα σε Τεντόγλου και Καραλή

Σε συγχαρητήριο μήνυμα στον Μίλτο Τεντόγλου για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη Γλασκόβη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει:

«Συγχαρητήρια στον Μίλτο για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Γλασκόβη. Αν και δεν το χάρηκε, όπως είπε στις δηλώσεις του, εμείς όλοι το χαρήκαμε, γιατί δεν είναι μόνο η επίδοση σε μια διοργάνωση σημαντική, αλλά συνολικά η στάση και η προσπάθεια ενός αθλητή που βρίσκεται για άλλη μια φορά στην κορυφή του κόσμου και γεμάτος ταπεινότητα συνεχίζει το ταξίδι του με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι στο Παρίσι. Να 'χει καλή υγεία και, μαζί με τον Γιώργο Πομάσκι, μια καλή προετοιμασία μέχρι τότε».

Σε αντίστοιχο μήνυμά του για το χάλκινο του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ, στην ίδια διοργάνωση, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρει:

«Πολλά συγχαρητήρια στον Εμμανουήλ Καραλή για τη μεγάλη αυτή επίδοση, που του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Συγχαρητήρια και στον προπονητή και πατέρα του, Χάρη Καραλή. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στις επόμενες διοργανώσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ