ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΕΡΙΑ
Απροστάτευτος ο λαός λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης

Πλημμυρισμένες περιοχές στην Πιερία
Πλημμυρισμένες περιοχές στην Πιερία
Η ισχυρή βροχόπτωση και η έντονη χαλαζόπτωση το βράδυ της Δευτέρας και κυρίως η παντελής έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας έφεραν σε απόγνωση αγρότες, κτηνοτρόφους και κατοίκους πολλών χωριών στους δήμους Κατερίνης και Δίου - Ολύμπου. Πλημμύρησαν σπίτια και καλλιέργειες, δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι και προκλήθηκαν ζημιές και υποδομές.

Στον δήμο Κατερίνης, τα χωριά Σβορώνος, Μοσχοχώρι, Νεοκαισάρεια, Τρίλοφος, Εξοχή και Λόφος υπέστησαν τις πιο σοβαρές ζημιές, ενώ στον δήμο Δίου - Ολύμπου στο επίκεντρο βρέθηκαν τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Δίου Βροντού, Κονταριώτισσα και Αγιος Σπυρίδωνας.

Στον Σβορώνο, η έλλειψη συντήρησης και καθαρισμού των καναλιών, σε συνδυασμό με την απουσία ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού δικτύου, οδήγησε σε καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, σε καταστροφή μέρους του γηπέδου και σε πλημμύρες λαϊκών κατοικιών. Το ρέμα είχε φρακάρει από τα φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα γύρω σπίτια, ενώ στο τοπικό γήπεδο έπεσε μέρος του τοίχου και παρασύρθηκαν τσιμεντόλιθοι μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σε απόγνωση βρίσκεται κτηνοτρόφος, καθώς έχασε σχεδόν όλη την περιουσία του μέσα σε μια ώρα. Πνίγηκαν εκατοντάδες ζώα, μικρά και μεγάλα, καταστράφηκαν ζωοτροφές, καθώς το νερό έφτασε τα δύο μέτρα. Οπως αναφέρει ο ίδιος, έχασε 1.000 ζώα.

Από την Κονταριώτισσα έως την Καρίτσα επιχείρησαν συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και μηχανήματα έργου, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια σε οδηγούς ακινητοποιημένων οχημάτων. Στην Κονταριώτισσα, προχώρησαν σε απεγκλωβισμό ηλικιωμένης γυναίκας μέσα από το σπίτι της και τριών γυναικών που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτοκίνητο στη Βροντού.

Στο μεταξύ, και η παραλία της Κατερίνης πλημμύρισε από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και τους επαγγελματίες να δίνουν μάχη να σώσουν τα καταστήματά τους από τα νερά.

Αυτοψία σε υποδομές στις πλημμυρισμένες περιοχές διενεργούν από χτες επιτροπές ελέγχου, προκειμένου να καταγράψουν βλάβες και υλικές ζημιές. Τις επόμενες μέρες αναμένεται ομάδες εκτιμητών του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές με στόχο την οριοθέτησή τους, την ακριβή διαπίστωση των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημιές και την αρχική εκτίμηση.

Κλιμάκιο της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, με την παρουσία του δημοτικού συμβούλου Κατερίνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκου Τσουπέη, βρέθηκε σε χωριά του νομού, κατέγραψε τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στις καταστροφές και συνομίλησε με κατοίκους. Αναδείχθηκε ότι για άλλη μια φορά ο λαός της Πιερίας βρέθηκε απροστάτευτος απέναντι στα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον νομό, εξαιτίας της πολιτικής που βάζει στο ζύγι κόστους - οφέλους τα έργα και τις υποδομές που είναι αναγκαία για την προστασία του λαού.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να γυρίσει την πλάτη σε όλους εκείνους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, να διεκδικήσει αντιπλημμυρικά έργα και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχει υποστεί. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και να παλέψει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου δεν θα καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι και δεν θα πνιγόμαστε κάθε φορά που βρέχει. Σε έναν δρόμο ανάπτυξης όπου στο επίκεντρο θα βρίσκεται η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Προβλήματα και στην Πέλλα

Εξαιτίας των βροχοπτώσεων αλλά και της ελλιπούς συντήρησης των υποδομών, το περασμένο Σάββατο κατέρρευσε μέρος της περίφραξης του Παιδικού Σταθμού Πενταπλατάνου, στα Γιαννιτσά Πέλλας, και καθαρά από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιο σοβαρότερο ατύχημα, καθώς γειτνιάζει με γήπεδο ποδοσφαίρου όπου καθημερινά και το Σαββατοκύριακο αθλούνται και παίζουν πολλά παιδιά.

Tην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί συνολικά στις σχολικές μονάδες και τις κοινωνικές δομές της ΠΕ Πέλλας αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει, «μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού είναι ένα από τα δεκάδες καταπονημένα, ασυντήρητα, ανεπαρκή ή ακατάλληλα σχολικά κτίρια του νομού Πέλλας.

Η επίκληση του στενού δημοσιονομικού χώρου από τις κυβερνήσεις ή το "μπαλάκι" των ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης, περιφερειακής αρχής και δημοτικών αρχών, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης και στον νομό Πέλλας, οι οποίες βρίσκονται στην πολιτική που διαχρονικά υπηρετείται από τους παραπάνω και θέλει τις ανάγκες της νέας γενιάς στη μόρφωση και τη ζωή να συνθλίβονται στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων».


ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μακριά από τα φλέγοντα λαϊκά προβλήματα

Λογοδοσία χωρίς... ουσία αποτέλεσε η προχτεσινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον λαό της Αττικής.

Τα θέματα αυτά, τα οποία έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», είναι η απαράδεκτη κατάσταση του Κηφισού και άλλων σημαντικών ρεμάτων της Αττικής, η επιδημιολογική έρευνα και εκτίμηση περιβαλλοντικών παραμέτρων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της, που παραμένει στο σκοτάδι και η κατάληψη μεγάλου μέρους της πλατείας Πρωτομαγιάς που, σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων και επιτροπών, γίνεται για εξυπηρέτηση κέρδους ή μείωσης κόστους της εταιρείας που κατασκευάζει τον σταθμό του μετρό «Δικαστήρια».

Για το πρώτο θέμα, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης, υπογράμμισε ότι οι 24 δήμοι που πέρσι τον Οκτώβρη κηρύχτηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας για πλημμυρικά φαινόμενα, διατρέχονται από τρία μεγάλα ποτάμια - ρέματα, του Κηφισού, της Εσχατιάς που καταλήγει στον Κηφισό και παραμένει χωρίς συντήρηση από το 2003, και του Ποδονίφτη. Εθεσε τα ζητήματα της μελέτης αντιπλημμυρικής θωράκισης, προϋπολογισμού 4,46 εκατομμυρίων ευρώ, της Δυτ. Αθήνας για το ρέμα της Εσχατιάς, μιας σύμβασης του 2018, αλλά και για τους δήμους Νίκαιας - Ρέντη - Κορυδαλλού και την κατασκευή δικτύου ομβρίων, ύψους 18,6 εκατ. που δημοπρατήθηκε το 2020. «Από τότε αγνοούνται», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πρωτούλης.

Για το θέμα αυτό, αποποιούμενος κάθε ευθύνη ο Ν. Χαρδαλιάς, «φωτογράφισε» ως κύρια υπεύθυνη την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να κάνει μια χρυσή τομή στις διαδικασίες και τα μέσα», ενώ δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί στις επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι για τη μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων φταίνε οι αδειοδοτήσεις, οι απαλλοτριώσεις και οι καταγγελίες που καθυστερούν τα έργα. Αναφερόμενος στο κόστος, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη χαμηλή χρηματοδότηση για έργα υποδομής, σημειώνοντας πως «αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο εγχείρημα και στοίχημα για κάθε κυβέρνηση», αποσιωπώντας ότι το «παιχνίδι» με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχουν αναλάβει οι εργολάβοι και ιδιώτες, που εισπράττουν δισεκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουν τα έργα.

Για την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με τον ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής, ο Γιώργος Τάτσης, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα, για να έχουν όλοι γνώση των αποτελεσμάτων της, «καθώς αυτή η μελέτη έγινε με τα χρήματα του λαού και έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του από τη λειτουργία της χωματερής». Γι' αυτό, ο Ν. Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια να προκαταβάλει αποτελέσματα και επιπτώσεις, έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν εξασφαλίζει συγκεκριμένες παραδοχές που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα», προκειμένου να αποκρύψει τις ευθύνες κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών για τη μετατροπή της Δυτικής Αττικής σε «χαβούζα» του Λεκανοπεδίου.

Για την κατάληψη μεγάλου μέρους της πλατείας Πρωτομαγιάς ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Καββαδίας κατήγγειλε ότι η εταιρεία που κατασκευάζει τον σταθμό του μετρό «Δικαστήρια» για τη γραμμή 4, προσπαθεί εδώ και μήνες αυθαίρετα να περιφράξει όλη την πλατεία και ότι οι κάτοικοι, οι σύλλογοι, οι λαϊκοί φορείς που είναι σε κινητοποιήσεις και δεν είναι αντίθετοι στην κατασκευή του μετρό, πέτυχαν τον περιορισμό μέρους της περίφραξης.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Κράτησε χαμηλότερα και από τα προ 10ετίας επίπεδα τα ανταποδοτικά τέλη

Υποκριτικό ενδιαφέρον από τους εκπροσώπους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που δεν «βλέπουν» καμιά κυβερνητική ευθύνη για τα οικονομικά των δήμων

Στο κράτημα των δημοτικών τελών στα χαμηλότερα επίπεδα πανελλαδικά, μετά και την ψήφισή τους στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, προχώρησε η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας.

Με τις ψήφους των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εγκρίθηκαν τα νέα τέλη, τόσο για τις κατοικίες όσο και για την επαγγελματική στέγη, σε πείσμα των δυσκολιών λόγω των αυξημένων εξόδων, του οικονομικού «στραγγαλισμού» του δήμου και της Πάτρας από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που κινείται στα χνάρια της υποχρηματοδότησης και των προηγούμενων κυβερνώντων (των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), αλλά και του υποκριτικού «ενδιαφέροντος» των εκπροσώπων των συγκεκριμένων κομμάτων, όπως και δήθεν «ανεξάρτητων».

Στα 10 χρόνια της διοίκησής της, ο οικιακός συντελεστής, από τα 1,95 ευρώ το τ.μ. που βρισκόταν πριν το 2014, σήμερα είναι στο 1 ευρώ/τ.μ. και ο επαγγελματικός από τα 3,60 ευρώ/τ.μ. στα 2,90 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, απαλλάχτηκαν κατά 100% ή και μειώθηκαν κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε 12 κατηγορίες δημοτών, όπως και στα ιδρύματα της πόλης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων, επί της ουσίας εκβιάζει τον δήμο Πατρέων - όπως και όλους τους δήμους - ώστε να ανεβάσει τα δημοτικά τέλη και να εξασφαλίσει τα έσοδα που έχει ανάγκη για να εξασφαλιστεί η λειτουργία της Καθαριότητας και του Ηλεκτροφωτισμού, των "ανταποδοτικών" υπηρεσιών, από τη διπλή και τριπλή φορολόγηση των δημοτών. Στην υποχρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ (από 91 εκατ. σε 24 εκατ.), προστίθεται η υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, της Καθαριότητας των σχολείων και άλλων Υπηρεσιών, η επιβολή του τέλους ταφής, καθώς και η επιβάρυνση με σειρά αρμοδιότητες, όπως είναι η ναυαγοσωστική κάλυψη, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, των παιδικών σταθμών, των αθλητικών εγκαταστάσεων, η πολιτιστική δραστηριότητα και άλλα πολλά, χωρίς φυσικά τα ανάλογα χρήματα», αναφέρθηκε εισηγητικά στο ΔΣ από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Δ. Πλέσσα, που επεσήμανε και το πού θέλουν οι μέχρι και σήμερα κυβερνήσεις να οδηγήσουν την κατάσταση:

«Η κυβερνητική πολιτική λοιπόν είναι αυτή που οδηγεί τα οικονομικά του δήμου σε αδιέξοδο. Σκοπός του οικονομικού "στραγγαλισμού" των δήμων είναι να οδηγηθούν σε αδυναμία λειτουργίας, ώστε αρχικά οι "ανταποδοτικές" υπηρεσίες και στη συνέχεια φυσικά και οι άλλες να δοθούν ως "ώριμο φρούτο" στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ