Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μακριά από τα φλέγοντα λαϊκά προβλήματα

Λογοδοσία χωρίς... ουσία αποτέλεσε η προχτεσινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον λαό της Αττικής.

Τα θέματα αυτά, τα οποία έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», είναι η απαράδεκτη κατάσταση του Κηφισού και άλλων σημαντικών ρεμάτων της Αττικής, η επιδημιολογική έρευνα και εκτίμηση περιβαλλοντικών παραμέτρων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της, που παραμένει στο σκοτάδι και η κατάληψη μεγάλου μέρους της πλατείας Πρωτομαγιάς που, σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων και επιτροπών, γίνεται για εξυπηρέτηση κέρδους ή μείωσης κόστους της εταιρείας που κατασκευάζει τον σταθμό του μετρό «Δικαστήρια».

Για το πρώτο θέμα, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης, υπογράμμισε ότι οι 24 δήμοι που πέρσι τον Οκτώβρη κηρύχτηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας για πλημμυρικά φαινόμενα, διατρέχονται από τρία μεγάλα ποτάμια - ρέματα, του Κηφισού, της Εσχατιάς που καταλήγει στον Κηφισό και παραμένει χωρίς συντήρηση από το 2003, και του Ποδονίφτη. Εθεσε τα ζητήματα της μελέτης αντιπλημμυρικής θωράκισης, προϋπολογισμού 4,46 εκατομμυρίων ευρώ, της Δυτ. Αθήνας για το ρέμα της Εσχατιάς, μιας σύμβασης του 2018, αλλά και για τους δήμους Νίκαιας - Ρέντη - Κορυδαλλού και την κατασκευή δικτύου ομβρίων, ύψους 18,6 εκατ. που δημοπρατήθηκε το 2020. «Από τότε αγνοούνται», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πρωτούλης.

Για το θέμα αυτό, αποποιούμενος κάθε ευθύνη ο Ν. Χαρδαλιάς, «φωτογράφισε» ως κύρια υπεύθυνη την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να κάνει μια χρυσή τομή στις διαδικασίες και τα μέσα», ενώ δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί στις επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι για τη μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων φταίνε οι αδειοδοτήσεις, οι απαλλοτριώσεις και οι καταγγελίες που καθυστερούν τα έργα. Αναφερόμενος στο κόστος, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη χαμηλή χρηματοδότηση για έργα υποδομής, σημειώνοντας πως «αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο εγχείρημα και στοίχημα για κάθε κυβέρνηση», αποσιωπώντας ότι το «παιχνίδι» με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχουν αναλάβει οι εργολάβοι και ιδιώτες, που εισπράττουν δισεκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουν τα έργα.

Για την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με τον ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής, ο Γιώργος Τάτσης, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα, για να έχουν όλοι γνώση των αποτελεσμάτων της, «καθώς αυτή η μελέτη έγινε με τα χρήματα του λαού και έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του από τη λειτουργία της χωματερής». Γι' αυτό, ο Ν. Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια να προκαταβάλει αποτελέσματα και επιπτώσεις, έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν εξασφαλίζει συγκεκριμένες παραδοχές που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα», προκειμένου να αποκρύψει τις ευθύνες κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών για τη μετατροπή της Δυτικής Αττικής σε «χαβούζα» του Λεκανοπεδίου.

Για την κατάληψη μεγάλου μέρους της πλατείας Πρωτομαγιάς ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Καββαδίας κατήγγειλε ότι η εταιρεία που κατασκευάζει τον σταθμό του μετρό «Δικαστήρια» για τη γραμμή 4, προσπαθεί εδώ και μήνες αυθαίρετα να περιφράξει όλη την πλατεία και ότι οι κάτοικοι, οι σύλλογοι, οι λαϊκοί φορείς που είναι σε κινητοποιήσεις και δεν είναι αντίθετοι στην κατασκευή του μετρό, πέτυχαν τον περιορισμό μέρους της περίφραξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ