ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
Αυταρχική και θορυβημένη
  • Ακάθεκτη προχωρά στην εφαρμογή των σχεδίων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Αύριο γίνεται η έκτακτη Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ για το χρονοδιάγραμμα των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων

Ιδιαίτερα θορυβημένη φέρεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης από τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, καθώς αντί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των γιατρών του ΙΚΑ με το σύρσιμο στα δικαστήρια κατάφερε το ακριβώς αντίθετο: Οι γιατροί του ΙΚΑ να προετοιμάζονται για την έναρξη νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, να έχει δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο αλληλεγγύης σε υγειονομικό επίπεδο και να αποδεικνύονται κούφια λόγια τα μέτρα που ανακοίνωσε βαρύγδουπα στις 3/7/2001 ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος για τη δήθεν ανακούφιση των ασφαλισμένων.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι η ανακούφιση εκείνων που βίωναν τον καθημερινό Γολγοθά την ώρα της ανάγκης και πριν την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, αλλά η «ανακούφιση» η δική της από την αλγεινή εικόνα που δημιουργείται για την πολιτική της. Ετσι λοιπόν και χτες, αντί να δείξει ένα διαφορετικό πνεύμα απέναντι στους γιατρούς, διά του αρμοδίου υπουργού Υγείας, αλλά και του διοικητή του ΙΚΑ, εμφανίστηκε στην ίδια γραμμή αυταρχισμού:

  • Το πρωί ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος δεν έδωσε καμιά απάντηση στη συνάντησή του με τους γιατρούς του ΙΚΑ, ενώ λίγο αργότερα μετά από τη συνάντηση με τον Κ. Σημίτη επανέλαβε ότι η καρδιά στη λεγόμενη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ θα είναι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που οδήγησε στην πολυήμερη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.
  • Προχτές με έγγραφό του -αλλά και χτες με δηλώσεις του - ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος καλεί τους γιατρούς να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η Διοίκηση θα πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης.
Η συνάντηση με τους γιατρούς

Χτες, λοιπόν, το πρωί ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου των γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως διαδικαστικά θέματα. Ο Αλ. Παπαδόπουλος, κατά την πάγια τακτική του, όσον αφορά το εργασιακό πρόβλημα των συμβασιούχων παρέπεμψε στο διάλογο όταν θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ από την πλευρά του σε ανακοίνωση τονίζει ότι στη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση του υπουργού για τη μη αλλαγή των συμβάσεων έργου των γιατρών του ΙΚΑ, θέμα που παραπέμπει στις συνομιλίες που θα γίνουν με την ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ όταν θα έχουν διαμορφωθεί οι θέσεις των συναρμοδίων υπουργείων».

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ζητά την άμεση μετατροπή των συμβάσεων έργου των 5.500 γιατρών του ΙΚΑ σε σύμβαση αορίστου χρόνου ή τη μονιμοποίησή τους.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Λίγο αργότερα ο Αλ. Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 2.7.2001 για το ίδιο θέμα.

Αν και προγραμματισμένη -όπως ήθελαν οι πληροφορίες- εντούτοις η χτεσινή συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο βάρος μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Αλ. Παπαδόπουλος μετά τη συνάντηση, αφού αναφέρθηκε στα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Μου δόθηκε επίσης ευκαιρία να τον ενημερώσω για τα θέματα της μεταρρύθμισης της Υγείας, η οποία βρίσκεται όσον αφορά το πρώτο σκέλος σε μία φάση υλοποίησης και η οποία θα προχωρήσει και στα επόμενα στάδια. Αύριο θα ανακοινώσω το νέο νομοσχέδιο για τις προμήθειες στα νοσοκομεία. Επίσης τον ενημέρωσα για τον πυρήνα της μεταρρύθμισης, τον οποίο ετοιμάζουμε για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας που βεβαίως θα συζητηθεί στη Βουλή, όπως έχω δηλώσει στην ολομέλεια, δεν μπορεί να πάει το καλοκαίρι. Νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας υπέρ του λαού και όχι υπέρ των συμφερόντων τα οποία ως γνωστόν τον λυμαίνονται. Πρωτοβάθμια φροντίδα θα γίνει, θα πάμε σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, δεν μπορεί η χώρα να έχει εφτά υπουργεία Υγείας και νομίζω ότι θα προχωρήσουμε αποφασιστικά και όπως το έχουμε προδιαγράψει».

Εκτακτη Ολομέλεια

Στη σύγκληση έκτακτης Ολομέλειας προχωρά αύριο η Διοίκηση της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) για να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων πανελλαδικά, που είχαν αποφασιστεί στις 8/7/2001. Αν γίνει δεκτή η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ (τέσσερις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες) απεργίες θα ξεκινήσουν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

  • Αύριο θα γίνει και Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ Αττικής, στο ξενοδοχείο «Εσπέρια», ώρα 10.30 π.μ.
Νέες απειλές του διοικητή

Εγγραφο του Μ. Νεκτάριου προς όλες τις υγειονομικές μονάδες, με το οποίο απειλεί ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου, θα πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα

Πριν καθαρογραφεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος έσπευσε προχτές να στείλει έγγραφο προς όλες τις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος, με την οποία καλεί τους γιατρούς να συμμορφωθούν στην απόφαση, τους απαγορεύει να πηγαίνουν στις γενικές συνελεύσεις «εντός του νομίμου ωραρίου», ενώ αναθέτει στις διευθύνσεις των διευθύνσεων των μονάδων το ρόλο χωροφύλακα. Και το έγγραφο καταλήγει με την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση η Διοίκηση θα πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης.

Μάλιστα, ο Μ. Νεκτάριος, στο έγγραφό του, αναφέρει ότι το Δικαστήριο έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο έκρινε την απεργία μόνο παράνομη, επειδή δεν τηρήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες δημόσιου διαλόγου επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα - κοινής ωφελείας. Το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν κήρυξε την απεργία και καταχρηστική - όπως ζητούσε το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του Ιδρύματος - σημαίνει ότι η δικαστική απόφαση δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη των απεργιακών αιτημάτων των γιατρών.

Η ίδια απόφαση του Μ. Νεκτάριου κοινοποιήθηκε και προς το Σύλλογο Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ Αττικής, όταν προχτές ζήτησε εγγράφως τη διευκόλυνση των γιατρών για την αυριανή Γενική Συνέλευση. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υποδιοικητή του ΙΚΑ Εύη Χατζηανδρέου, ο Σύλλογος των Συμβασιούχων αναμένει και νέο έγγραφο με την τελική θέση της Διοίκησης.

Μνημείο αυταρχισμού

Το έγγραφο του διοικητή του ΙΚΑ φέρει ημερομηνία 9.7.2001, αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

«Μετά την έκδοση της με αριθμ. 1713/2001 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία εκρίθη η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ σας εφιστούμε την προσοχή στα ακόλουθα:

1. Ολοι οι γιατροί που συμμετείχαν στην απεργία είχαν υποχρέωση να επιστρέψουν από σήμερα το πρωί στην εργασία τους, δεδομένου ότι η παραπάνω απόφαση κοινοποιήθηκε στις 7.7.2001 στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και στον πρόεδρο και γενικό γραμματέα αυτής.

2. Προς διαπίστωση της συμμόρφωσης των γιατρών με την παραπάνω απόφαση καλείται η Υπηρεσία σας να ελέγχει καθημερινά την έγκαιρη προσέλευση και παραμονή των γιατρών στις Μονάδες Υγείας. Πρέπει, επίσης, να μας γνωστοποιείτε πριν τη λήξη του ωραρίου, ποιοι τυχόν γιατροί απουσιάζουν αδικαιολόγητα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η Διοίκηση του ΙΚΑ στη λήψη των προβλεπόμενων απ' το νόμο μέτρων.

3. Στο εξής, η αποχώρηση γιατρού υπό το πρόσχημα συμμετοχής του σε Γενική Συνέλευση Συνδικαλιστικού Οργάνου, οι εργασίες της οποίας γίνονται εντός του νομίμου ωραρίου, δεν πρέπει να γίνεται δεκτή, αν δεν υπάρχει προηγούμενη ρητή και έγγραφη συναίνεση της Διοίκησης.

4. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή ότι το δεδικασμένο που απορρέει από την προαναφερθείσα απόφαση δεσμεύει απολύτως όλα τα μέλη της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, με την έννοια ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με τα αυτά αιτήματα. Αυτονόητο είναι επίσης ότι δεν επιτρέπεται να κηρυχτούν στάσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι στάσεις αυτές είναι παράνομες ως αντιβαίνουσες ευθέως στα κριθέντα από τη δικαστική αυτή απόφαση και συνιστούν καταστρατήγηση και παραβίαση αυτής.

5. Η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει πάντοτε ως γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ιδρύματος. Ετσι είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αρμοδίων συνδικαλιστικών οργανώσεων για θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

6. Τέλος η Διοίκηση ευελπιστεί ότι οι γιατροί του Ιδρύματος θα συμμορφωθούν πλήρως με την προαναφερόμενη δικαστική απόφαση, όπως άλλωστε έχουν υποχρέωση προς τούτο».

Οσα αναφέρει στο έγγραφο, καθώς και το χαρακτηρισμό περί καταχρηστικής της απεργίας, επανέλαβε χτες ο Μ. Νεκτάριος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ.

Η καταγγελία του ΣΕΥΠΙΚΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ), με επιστολή του προς όλους τους διευθυντές των μονάδων υγείας και των νοσοκομείων του ΙΚΑ, καταγγέλλει τη Διοίκηση του Ιδρύματος και το έγγραφο του διοικητή, που έχουν ως «μοναδικό σκοπό τον εκφοβισμό των συναδέλφων και την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος των γιατρών του ΙΚΑ». «Οι ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΥΠΙΚΑ είναι απόλυτα νόμιμες», συνεχίζει η επιστολή και δηλώνει ότι θα στείλει άλλη επιστολή με δικαστικό επιμελητή προς τη Διοίκηση, που θα καταγγέλλει ως παράνομη αυτή την τακτική της και θα επισημαίνει τις νομικές ευθύνες που έχει από την παρεμπόδιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα όλοι μαζί, συσπειρωμένοι γύρω από το ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ, μέχρι την πλήρη δικαίωση των αιτημάτων μας», καταλήγει η επιστολή του ΣΕΥΠΙΚΑ. Επίσης, ο ΣΕΥΠΙΚΑ, σε ανακοίνωσή του προς τους γιατρούς, τονίζει: «Ο αγώνας τώρα αρχίζει ακόμα πιο δυναμικά, πιο διεκδικητικά» και καταλογίζει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Κύμα αλληλεγγύης

Αύριο αρχίζει και η 48ωρη Πανελλαδική Πανιατρική Απεργία που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ως έμπρακτη αλληλεγγύη στους γιατρούς του ΙΚΑ, μετά από πανελλαδική σύσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας στις 6.7.2001.

Να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία του ΠΙΣ, καλεί τα μέλη του, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), σημειώνοντας πως η συμμετοχή όλων θα δώσει «μήνυμα στους κρατούντες ότι οι αγώνες όταν ποινικοποιούνται όχι μόνο δεν καταστέλλονται αλλά δυναμώνουν».

Επίσης, ο ΙΣΘ δηλώνει πως η μαζική συμμετοχή των γιατρών θα αποτελέσει παράλληλα «έμπρακτη έκφραση συμπαράστασης προς τους γιατρούς του ΙΚΑ, θα εκφράσει την αγωνία, ανησυχία και επαγρύπνηση όλων μας για τα επερχόμενα στο χώρο της υγείας. Θα τονίσει επίσης την καθολική απαίτηση του ιατρικού σώματος για ενεργό συμμετοχή του στη διαμόρφωση νόμων που αφορούν τα παραπάνω προς όφελος των συμπολιτών μας αλλά και των λειτουργών Υγείας».

Στο μεταξύ, την ωμή αυταρχική κυβερνητική παρέμβαση με την ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), υπενθυμίζοντας μάλιστα πως «δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση με τη φιλελεύθερη πολιτική της σέρνει εργαζόμενους στα δικαστήρια προσπαθώντας να κηρύξει τις απεργίες τους παράνομες και καταχρηστικές». Επίσης, η ΕΝΙΘ δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των συναδέλφων της του ΙΚΑ και καταγγέλλει ως πολιτικά απαράδεκτη την απόφαση, για συνταγογραφία, του διοικητή του ΙΚΑ και του υπουργού Υγείας και καλεί τους συναδέλφους να μη λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και τη διασφάλιση εγγυήσεων για την επαγγελματική επιβίωση των υγειονομικών. «Το νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας υπονομεύει το εργασιακό καθεστώς των υπηρετούντων στο ΙΚΑ, δημιουργεί δε, πολλά ερωτηματικά για το είδος, αλλά και το εύρος των υπηρεσιών που θα παρέχει ο νέος φορέας Υπέρ - Ταμείο ΟΔΙΠΥ» υπογραμμίζει η ΕΟΟ και καλεί τον υπουργό Υγείας να μη προχωρήσει το Σχέδιο που έχει κυκλοφορήσει, αλλά να αρχίσει διάλογο με τους υγειονομικούς.

Η ΕΟΟ καλύπτει τους Οδοντιάτρους του ΙΚΑ στην 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή 12 και 13 Ιούλη 2001.

Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) με ανακοίνωσή της εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους γιατρούς του ΙΚΑ και καταγγέλλει τον αυταρχισμό και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης που γυρίζει σε άλλες εποχές. «Να είναι όμως σίγουρη η κυβέρνηση ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει. Η κοινή δράση και αντίσταση των εργαζομένων θα βάλει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης και των εντολοδόχων της», τονίζει η ΟΕΦΣΕΕ.

ΤΟ ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ. «Θεωρούμε αποκλειστικά υπεύθυνη για την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται καθημερινά τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων την κυβέρνηση και την πολιτική της και την καλούμε όχι μόνο να δεχτεί τα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ, αλλά και να αναβαθμίσει το υπάρχον σύστημα Υγείας», τονίζεται στην απόφαση που καταλήγει: Μετά τα ασφαλιστικά μέτρα η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά και όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι και συμπαραστέκονται στους γιατρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ