Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες απειλές του διοικητή

Εγγραφο του Μ. Νεκτάριου προς όλες τις υγειονομικές μονάδες, με το οποίο απειλεί ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου, θα πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα

Πριν καθαρογραφεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος έσπευσε προχτές να στείλει έγγραφο προς όλες τις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος, με την οποία καλεί τους γιατρούς να συμμορφωθούν στην απόφαση, τους απαγορεύει να πηγαίνουν στις γενικές συνελεύσεις «εντός του νομίμου ωραρίου», ενώ αναθέτει στις διευθύνσεις των διευθύνσεων των μονάδων το ρόλο χωροφύλακα. Και το έγγραφο καταλήγει με την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση η Διοίκηση θα πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης.

Μάλιστα, ο Μ. Νεκτάριος, στο έγγραφό του, αναφέρει ότι το Δικαστήριο έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο έκρινε την απεργία μόνο παράνομη, επειδή δεν τηρήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες δημόσιου διαλόγου επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα - κοινής ωφελείας. Το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν κήρυξε την απεργία και καταχρηστική - όπως ζητούσε το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του Ιδρύματος - σημαίνει ότι η δικαστική απόφαση δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη των απεργιακών αιτημάτων των γιατρών.

Η ίδια απόφαση του Μ. Νεκτάριου κοινοποιήθηκε και προς το Σύλλογο Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ Αττικής, όταν προχτές ζήτησε εγγράφως τη διευκόλυνση των γιατρών για την αυριανή Γενική Συνέλευση. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υποδιοικητή του ΙΚΑ Εύη Χατζηανδρέου, ο Σύλλογος των Συμβασιούχων αναμένει και νέο έγγραφο με την τελική θέση της Διοίκησης.

Μνημείο αυταρχισμού

Το έγγραφο του διοικητή του ΙΚΑ φέρει ημερομηνία 9.7.2001, αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

«Μετά την έκδοση της με αριθμ. 1713/2001 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία εκρίθη η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ σας εφιστούμε την προσοχή στα ακόλουθα:

1. Ολοι οι γιατροί που συμμετείχαν στην απεργία είχαν υποχρέωση να επιστρέψουν από σήμερα το πρωί στην εργασία τους, δεδομένου ότι η παραπάνω απόφαση κοινοποιήθηκε στις 7.7.2001 στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και στον πρόεδρο και γενικό γραμματέα αυτής.

2. Προς διαπίστωση της συμμόρφωσης των γιατρών με την παραπάνω απόφαση καλείται η Υπηρεσία σας να ελέγχει καθημερινά την έγκαιρη προσέλευση και παραμονή των γιατρών στις Μονάδες Υγείας. Πρέπει, επίσης, να μας γνωστοποιείτε πριν τη λήξη του ωραρίου, ποιοι τυχόν γιατροί απουσιάζουν αδικαιολόγητα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η Διοίκηση του ΙΚΑ στη λήψη των προβλεπόμενων απ' το νόμο μέτρων.

3. Στο εξής, η αποχώρηση γιατρού υπό το πρόσχημα συμμετοχής του σε Γενική Συνέλευση Συνδικαλιστικού Οργάνου, οι εργασίες της οποίας γίνονται εντός του νομίμου ωραρίου, δεν πρέπει να γίνεται δεκτή, αν δεν υπάρχει προηγούμενη ρητή και έγγραφη συναίνεση της Διοίκησης.

4. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή ότι το δεδικασμένο που απορρέει από την προαναφερθείσα απόφαση δεσμεύει απολύτως όλα τα μέλη της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, με την έννοια ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με τα αυτά αιτήματα. Αυτονόητο είναι επίσης ότι δεν επιτρέπεται να κηρυχτούν στάσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι στάσεις αυτές είναι παράνομες ως αντιβαίνουσες ευθέως στα κριθέντα από τη δικαστική αυτή απόφαση και συνιστούν καταστρατήγηση και παραβίαση αυτής.

5. Η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει πάντοτε ως γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ιδρύματος. Ετσι είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αρμοδίων συνδικαλιστικών οργανώσεων για θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

6. Τέλος η Διοίκηση ευελπιστεί ότι οι γιατροί του Ιδρύματος θα συμμορφωθούν πλήρως με την προαναφερόμενη δικαστική απόφαση, όπως άλλωστε έχουν υποχρέωση προς τούτο».

Οσα αναφέρει στο έγγραφο, καθώς και το χαρακτηρισμό περί καταχρηστικής της απεργίας, επανέλαβε χτες ο Μ. Νεκτάριος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ.

Η καταγγελία του ΣΕΥΠΙΚΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ), με επιστολή του προς όλους τους διευθυντές των μονάδων υγείας και των νοσοκομείων του ΙΚΑ, καταγγέλλει τη Διοίκηση του Ιδρύματος και το έγγραφο του διοικητή, που έχουν ως «μοναδικό σκοπό τον εκφοβισμό των συναδέλφων και την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος των γιατρών του ΙΚΑ». «Οι ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΥΠΙΚΑ είναι απόλυτα νόμιμες», συνεχίζει η επιστολή και δηλώνει ότι θα στείλει άλλη επιστολή με δικαστικό επιμελητή προς τη Διοίκηση, που θα καταγγέλλει ως παράνομη αυτή την τακτική της και θα επισημαίνει τις νομικές ευθύνες που έχει από την παρεμπόδιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα όλοι μαζί, συσπειρωμένοι γύρω από το ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ, μέχρι την πλήρη δικαίωση των αιτημάτων μας», καταλήγει η επιστολή του ΣΕΥΠΙΚΑ. Επίσης, ο ΣΕΥΠΙΚΑ, σε ανακοίνωσή του προς τους γιατρούς, τονίζει: «Ο αγώνας τώρα αρχίζει ακόμα πιο δυναμικά, πιο διεκδικητικά» και καταλογίζει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ