Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Συνειδητή απαξίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση και προχωρούν από αύριο σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Η τεράστια έλλειψη προσωπικού στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και καθιστά εξαιρετικά προβληματική τη λειτουργία τους - τόσο ως προς την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων όσο και ως προς τον έλεγχο και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής - οδήγησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ-ΙΚΑ) να κηρύξουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη. Επιπλέον, διεκδικούν και οικονομικά αιτήματα, όπως η καταβολή ειδικού επιδόματος σε όλους τους υπαλλήλους.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ στα γραφεία της, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Καρράς, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.500 ακάλυπτες οργανικές θέσεις σε ό,τι αφορά μόνο στο διοικητικό προσωπικό του ΙΚΑ. Μιλώντας για τις επιπτώσεις που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού, υπογράμμισε ότι αναδείχτηκαν περίτρανα και από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, και πρόσθεσε: «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν είναι σωστό να καθυστερεί η σύνταξη του Ελληνα πολίτη, τα αιτήματα των πολιτών να μπαίνουν στα συρτάρια και ο συνταξιούχος γενικά να μην απολαμβάνει των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητά του αυτή. Πρέπει η κυβερνητική απόφαση να είναι άμεση αν θέλουν να λειτουργήσει το ΙΚΑ και να εξυπηρετηθεί ο Ελληνας πολίτης». Ακόμα τόνισε ότι η έλλειψη προσωπικού καθιστά δυσχερείς τους ελέγχους, με αποτέλεσμα το Ιδρυμα να χάνει από την εισφοροδιαφυγή τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια το χρόνο εξαιτίας του ότι οι εργοδότες δεν ασφαλίζουν τους εργαζόμενους.

Εάν δε γίνουν προσλήψεις το ΙΚΑ θα κλείσει σε 4-5 μήνες, κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι
Εάν δε γίνουν προσλήψεις το ΙΚΑ θα κλείσει σε 4-5 μήνες, κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι
Αναφερόμενος ο Β. Κόκκαλης στις ευθύνες της κυβέρνησης, είπε ότι ο υπουργός Εργασίας στη συνάντηση με την Ομοσπονδία το Μάρτη του 2001, είχε δεσμευτεί κατηγορηματικά για την πρόσληψη 1.200 διοικητικών υπαλλήλων, κάτι το οποίο δεν έγινε. Οπως επίσης δεν τήρησε και τη δέσμευσή του για την καταβολή δραχμικού επιδόματος (60.000 δραχμών).

Χτες το μεσημέρι, μετά τη συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Εργασίας, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι», εξέδωσε δελτίο Τύπου, όπου αναφερόταν «η πρόσληψη μέσω της διαδικασίας επιλογής προσωπικού από τον ΑΣΕΠ δυο χιλιάδων διακοσίων σαράντα εννέα ατόμων (2.249) που θα στελεχώσουν τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης». Ειδικά για το ΙΚΑ προβλέπεται η πρόσληψη 1.007 υπαλλήλων. Ο Β. Καρράς με δήλωση στο «Ρ» σχολίασε το δελτίο Τύπου επισημαίνοντας πως αυτός είναι ο ήδη γνωστός προγραμματισμός του 2000 για το 2001 και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες για διοικητικό προσωπικό του ΙΚΑ (από τους 1.007 μόνον οι 400 θα είναι διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ οι υπόλοιποι 600 θα είναι υγειονομικοί, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 1.857).

Ο Ν. Χατζόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής, με αφορμή το σύρσιμο των γιατρών του ΙΚΑ στα δικαστήρια, επισήμανε: «Τα προβλήματα των εργαζομένων λύνονται μόνο με πολιτικές και όχι με δικαστήρια, όπως έγινε στους γιατρούς. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό και ούτε γίναμε ούτε πρόκειται να γίνουμε απεργοσπαστικός μηχανισμός σε αυτές τις πολιτικές που έχει επιλέξει η κυβέρνηση». Ακόμα τόνισε ότι «το ΙΚΑ δε θα μπορέσει να λειτουργήσει σε τέσσερις με πέντε μήνες» αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, και πρόσθεσε: «Δε θα ξαναπάμε στο ΙΚΑ αν η πολιτική ηγεσία δε δεχτεί την πρόσληψη προσωπικού».

«Συνειδητά οδηγούμεθα στη συρρίκνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης», είπε ο Κ. Σμυρλής, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Το 1997, πρόσθεσε, ψηφίστηκε νόμος για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, που δεν υλοποιήθηκε. Ο νόμος - είπε - προέβλεπε 130 ελεγκτές και 13 περιφερειακές ειδικές υπηρεσίες αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο τέσσερις περιφερειακές υπηρεσίες και απασχολούνται σε όλη την επικράτεια μόνο 24 ελεγκτές!!! Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η μη πάταξη της εισφοροδιαφυγής, που, όπως τόνισε ο Κ. Σμυρλής, «είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης στα πλαίσια και των εξαγγελιών για το Ασφαλιστικό, όπου είδαμε μια ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης». Ακόμα προέβαλε την κοινωνική διάσταση της εισφοροδιαφυγής λέγοντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται ανασφάλιστοι. Δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την ασφάλισή τους όταν είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχει η ανεργία, ο εκβιασμός της εργοδοσίας».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στα 500 δισ. δραχμές που χάνει το ΙΚΑ από την εισφοροδιαφυγή πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα που χάνονται από τη «μαύρη εργασία» και που εκτιμούνται ότι είναι περίπου άλλα τόσα. Ενώ ανέφερε ότι από τους ελέγχους που έγιναν το πρώτο πεντάμηνο του 2001 στην επικράτεια σε 27.000 εργαζόμενους και 8.000 επιχειρήσεις, βρέθηκαν 5.207 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και 1.362 αναπόγραφες επιχειρήσεις. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η πρόσληψη προσωπικού όχι μόνο δε θα κοστίσει αλλά θα φέρει τεράστια έσοδα στο ΙΚΑ, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει τις παροχές του. Μήπως, αναρωτήθηκε, αυτό ανησυχεί κάποιους; Μήπως φοβούνται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ότι το ΙΚΑ έτσι θα γίνει ανταγωνιστικό;

Ανθυγιεινές ελλείψεις

Σε ποσοστό 68% είναι καλυμμένες οι θέσεις των υγειονομικών υπαλλήλων του ΙΚΑ, όπως προκύπτει απ' τα έγγραφα της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΥΓΥΙΚΑ) προς τη διοίκηση του Ιδρύματος και τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, κατά την τελευταία διετία.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι από τις 5.875 προβλεπόμενες θέσεις έχουν καλυφθεί μόνον οι 4.000 και όπως επισημαίνεται από αυτούς περίπου 400-500 υπάλληλοι ασκούν «αλλότρια καθήκοντα» διοικητικών υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ