ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ταξικό πρόβλημα τα ναρκωτικά

Συγκέντρωση - συζήτηση διοργάνωσαν χτες η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Συνδικάτα του Πειραιά

«Ούτε κουτόχορτο τρώμε, ούτε χόρτο καπνίζουμε» και είναι σαφές ότι «στον αγώνα δε χωράνε ναρκωτικά» ήταν το σύνθημα της Επιτροπής Νέων Εργαζόμενων Πειραιά στη συγκέντρωση - συζήτηση που έγινε χτες το βράδυ στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά. Μια συζήτηση μακριά από παγκόσμιες ημέρες επετειακού χαρακτήρα, που είχε θέμα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά» και έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων Πειραιά, των Συνδικάτων Μετάλλου και Οικοδόμων Πειραιά και της ΠΕΜΕΝ.

Για το βαθύ ταξικό χαρακτήρα του προβλήματος των ναρκωτικών, αφού «η τοξικομανία είναι προϊόν του υπάρχοντος συστήματος» μίλησε ο Κώστας Τραμπαδούρος, θεραπευτής κοινότητας του «18 ΑΝΩ», ο οποίος τόνισε την ανάγκη για διεύρυνση των αγώνων και της αντίστασης του λαού σε καθημερινό επίπεδο. Σχετικά με το διαχωρισμό «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών τόνισε ότι πρόκειται «για ψευτοδιλήμματα που όχι μόνο δε θα παίξουν κανένα θετικό ρόλο, αλλά αντίθετα οδηγούν σε μεγαλύτερα αδιέξοδα τους εφήβους, διευρύνοντας τις τάσεις φυγής».

Ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, κοινωνιολόγος - εγκληματολόγος, εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ, επισήμανε τις ρίζες του κοινωνικο-οικονομικού φαινομένου της τοξικομανίας και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται παρέμβαση σε πρώιμη ηλικία με προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης, ενώ ο Ιορδάνης Πουντίδης, εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, υπογράμμισε το ρόλο του εργατικού - ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο ζήτημα των ναρκωτικών που πρέπει «να παρεμβαίνει με συνέπεια και συνέχεια», αλλά και το «ρόλο πλασιέ στη μαζική διακίνηση των ουσιών που παίζουν οι πολιτικοί απολογητές».

Για τον αγώνα, τη ζωή και τον έρωτα μακριά από ουσίες τραγούδησαν αμέσως μετά τα μέλη του ροκ συγκροτήματος «Μακρά Τείχη».

ΑΓΕΤ
Αντί για φυσικό αέριο θα καίει ελαστικά αυτοκινήτων!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι υπηρεσίες του οποίου φέρονται ότι έδωσαν την άδεια για την πρόσθετη ρύπανση...

Τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μαγνησίας για τη νέα απειλή της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, η οποία αντί για φυσικό αέριο θα χρησιμοποιεί - με την έγκριση, μάλιστα, του ΥΠΕΧΩΔΕ - ελαστικά αυτοκινήτων ως καύσιμη ύλη, μεταφέρουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος.

Και ενώ οι φορείς και τα θεσμοθετημένα όργανα του νομού - τονίζουν οι βουλευτές - με αποφάσεις τους έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους για τη χρήση ελαστικών ως καύσιμη ύλη, η ΑΓΕΤ - με εκπρόσωπό της - ισχυρίζεται ότι έχει λάβει την απαιτούμενη για το σκοπό αυτό έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Ηδη - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου διαχρονικά έχει προβλήματα ρύπανσης από την τσιμεντόσκονη της ΑΓΕΤ και από τα χύδην υλικά του εργοστασίου, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων. Επιστημονική έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Μαγνησία διαπίστωσε ότι υπάρχουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά, σε ίσο βαθμό με την Πτολεμαΐδα και τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Επίσης αυξημένα είναι τα αλλεργικά προβλήματα στα παιδιά του Βόλου, ενώ αυξημένα είναι και τα κρούσματα παιδικού καρκίνου σε γειτονικές με το εργοστάσιο περιοχές».

Αντί λοιπόν - προσθέτουν - να χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο, το δίκτυο του οποίου κατά προτεραιότητα έφτασε στην είσοδο του εργοστασίου, στο όνομα του κέρδους προσφεύγει στην καύση ελαστικών, αδιαφορώντας για το ότι η επιλογή της αυτή θα προσθέσει, στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, μια ποικιλία από επικίνδυνους καρκινογόνους ρύπους - διοξίνες, φουράνια, πτητικά μέταλλα κλπ. - θέτοντας έτσι σε μεγαλύτερους κινδύνους την υγεία των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου. Κι όλα αυτά γίνονται στη Μαγνησία, η οποία είναι, μετά την Αττική, η δεύτερη σε επικινδυνότητα περιοχή της χώρας για τη δημιουργία μόνιμου νέφους!

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν, απευθύνοντας τις εξής ερωτήσεις στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ:

  • Είναι τελευταίας τεχνολογίας τα φίλτρα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ;
  • Αληθεύει ότι έχει ήδη δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ η έγκριση για χρήση ελαστικών ως καύσιμη ύλη; Προτίθεται η κυβέρνηση - μετά και την αναστάτωση των κατοίκων - να ανακαλέσει την έγκριση αυτή και πότε;
Ανησυχία και στην Εύβοια

Στο μεταξύ, τη δική τους ανησυχία εκφράζουν και οι κάτοικοι του οικισμού Μηλακίου του Δήμου Ταμυναίων, που είναι «καταδικασμένοι» να ζουν ανάμεσα σε δύο μεγάλες βιομηχανίες, αυτές του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙ και του εργοστασίου ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου.

Τις ανησυχίες τους αυτές έχουν εκφράσει με επιστολή τους προς υπουργό Ανάπτυξης από τις 21 Ιούνη 2001. Μάλιστα, ο Εξωραϊστικός και Φιλοδασικός Σύλλογος Μηλακίου, που είναι ο αποστολέας της επιστολής, επισημαίνει το γεγονός ότι: «Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, από τη λειτουργία της ΑΓΕΤ, είναι απογοητευτικές και εξαιρετικά επιβαρυντικές για την υγεία των κατοίκων». Ενδεικτικά αναφέρεται η υπαίθρια αποθήκευση χιλιάδων τόνων κλίνκερ, λιθάνθρακα, αδρανών υλικών και άλλων πρώτων υλών που προκαλούν τη δημιουργία νεφών σκόνης, πέρα και επιπρόσθετα σε εκείνη που προέρχεται από την παραγωγή και φορτοεκφόρτωση τσιμέντου και λιθάνθρακα, καθώς και επίσης της αιθάλης, που προέρχεται, τόσο από την ΑΓΕΤ, όσο και από τη ΔΕΗ. Οπως τονίζεται στην επιστολή, η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής ξεκινά την καύση φθαρμένων ελαστικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Τα ελαστικά αυτά θα έρχονται από χώρες της ΕΕ (όπως ενημέρωσε το ΔΣ του Συλλόγου η διοίκηση της ΑΓΕΤ). Ετσι, «η περιοχή μας», επισημαίνει πολύ εύστοχα ο Εξωραϊστικός και Φιλοδασικός Σύλλογος Μηλακίου, «μετατρέπεται σε χαβούζα της ΕΕ, χωρίς καν ένας φορέας και κυρίως η ΤΑ να ενδιαφέρεται γι' αυτό».

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με ενθουσιασμό και αισιοδοξία

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 10ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» βάζει πλώρη για τις εκδηλώσεις του σε όλη την Ελλάδα, με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Αυτός ο ενθουσιασμός αντλείται από την επιτυχία των μέχρι τώρα εκδηλώσεων και αποτυπώνεται ακόμα και στο κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ: «Να αλλάξουμε τη ζωή μας αλλάζοντας τον κόσμο». Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι φεστιβαλικές δραστηριότητες που αυτές τις μέρες απλώνονται σε συνοικίες της Αθήνας κι αργότερα θα ταξιδέψουν σ' όλη την Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα, Τετάρτη:

- Στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, στις 8 μ.μ., εκδήλωση για την αντιιμπεριαλιστική πάλη και τον «τρομονόμο».

Αύριο, Τετάρτη:

- Στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, στις 8 μ.μ., εκδήλωση για του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

- Στο Παλατάκι, στο Χαϊδάρι, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Αντιιμπεριαλιστική δράση και στρατευμένη νεολαία».

- Στην Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου, στις 8 μ.μ., εκδήλωση για την παιδεία.

- Στο Περιστέρι, στον πεζόδρομο του κέντρου, στις 8 μ.μ., για τις εργασιακές σχέσεις.

Την Παρασκευή 13/7:

- Στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, στις 8 μ.μ., με θέμα «τρομονόμος».

- Στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ναρκωτικά».

- Στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, στις 8 μ.μ., εκδήλωση για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

- Στο Χολαργό, στο πάρκο Περικλέους, στις 8 μ.μ., με θέμα για «Παιδεία».

- Στο σταθμό του Μετρό στη Δάφνη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

- Στην πλατεία Δημοκρατίας στο Καματερό, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ναρκωτικά».

Από 17 μέχρι 27 Ιούλη τα μηχανογραφικά

Από τις 17 μέχρι τις 27 Ιούλη θα πρέπει να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο οι απόφοιτοι ενιαίων λυκείων που επιθυμούν εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέσα στις ίδιες προθεσμίες, θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι περσινοί απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου λυκείου που δε διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ` τάξης σε εθνικό επίπεδο το τρέχον έτος και θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων.

Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται στην Επιτροπή που συγκροτείται και λειτουργεί στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου υπάγεται το λύκειο αποφοίτησης ή το λύκειο στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση επανεξέτασης, αν πρόκειται για αποφοίτους προηγούμενων ετών που πήραν μέρος στις εξετάσεις της Γ` τάξης αυτή τη χρονιά. Ειδικότερα, δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου έχουν:

- Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν είτε ως μαθητές της τελευταίας τάξης, είτε ως απόφοιτοι προηγούμενων ετών, στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ` τάξης, τα οποία εξετάστηκαν το τρέχον σχολικό έτος σε εθνικό επίπεδο.

- Ολοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις περυσινές πανελλαδικές εξετάσεις της Γ` Λυκείου και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, εφόσον δεν πήραν μέρος φέτος σε κανένα από τα δέκα μαθήματα της Γ` τάξης, συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».

- Οι απόφοιτοι του Ενιαίου Λυκείου που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.

- Οι απόφοιτοι Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 2909/2001.

Οσοι πήραν μέρος το σχολικό έτος 2000 - 2001 στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης είτε ως μαθητές είτε ως παλαιοί απόφοιτοι, θα μπορούν να παραλάβουν τη σχετική «βεβαίωση» με τους βαθμούς πρόσβασης από το λύκειό τους, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων απόλυσης.

Οσοι συμμετείχαν ως μαθητές της τελευταίας τάξης ή ως απόφοιτοι παλαιότερων ετών στις εξετάσεις μαθημάτων της Γ` Λυκείου που εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο το σχολικό έτος 1999 - 2000 και δεν πήραν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις φέτος μπορούν να παραλαμβάνουν την παραπάνω βεβαίωση από το Ενιαίο Λύκειο, στο οποίο διαγωνίστηκαν πέρσι μέχρι και τις 16 Ιούλη, που είναι και η παραμονή της έναρξης κατάθεσης των δικαιολογητικών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τελευταίο μεροκάματο στις ράγες

Την τελευταία του πνοή άφησε στις ράγες ο 48χρονος σιδηροδρομικός Χρυσόστομος Ασωνίτης, πατέρας τριών παιδιών, ενώ εκτελούσε νυχτερινή βάρδια. Ο σιδηροδρομικός δούλευε στη φύλαξη της γραμμής, στη διαδρομή Λιανοκλάδι - Καριά, όταν εξαιτίας παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας τον παρέσυρε νυχτερινή αμαξοστοιχία και τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Σημειώνεται ότι είναι το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον ΟΣΕ μέσα σε ένα μήνα, μετά από αυτό της Αλεξανδρούπολης που έγινε και αυτό στην εκμετάλλευση της γραμμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ