Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΕΤ
Αντί για φυσικό αέριο θα καίει ελαστικά αυτοκινήτων!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι υπηρεσίες του οποίου φέρονται ότι έδωσαν την άδεια για την πρόσθετη ρύπανση...

Τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μαγνησίας για τη νέα απειλή της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, η οποία αντί για φυσικό αέριο θα χρησιμοποιεί - με την έγκριση, μάλιστα, του ΥΠΕΧΩΔΕ - ελαστικά αυτοκινήτων ως καύσιμη ύλη, μεταφέρουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος.

Και ενώ οι φορείς και τα θεσμοθετημένα όργανα του νομού - τονίζουν οι βουλευτές - με αποφάσεις τους έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους για τη χρήση ελαστικών ως καύσιμη ύλη, η ΑΓΕΤ - με εκπρόσωπό της - ισχυρίζεται ότι έχει λάβει την απαιτούμενη για το σκοπό αυτό έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Ηδη - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου διαχρονικά έχει προβλήματα ρύπανσης από την τσιμεντόσκονη της ΑΓΕΤ και από τα χύδην υλικά του εργοστασίου, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων. Επιστημονική έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Μαγνησία διαπίστωσε ότι υπάρχουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά, σε ίσο βαθμό με την Πτολεμαΐδα και τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Επίσης αυξημένα είναι τα αλλεργικά προβλήματα στα παιδιά του Βόλου, ενώ αυξημένα είναι και τα κρούσματα παιδικού καρκίνου σε γειτονικές με το εργοστάσιο περιοχές».

Αντί λοιπόν - προσθέτουν - να χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο, το δίκτυο του οποίου κατά προτεραιότητα έφτασε στην είσοδο του εργοστασίου, στο όνομα του κέρδους προσφεύγει στην καύση ελαστικών, αδιαφορώντας για το ότι η επιλογή της αυτή θα προσθέσει, στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, μια ποικιλία από επικίνδυνους καρκινογόνους ρύπους - διοξίνες, φουράνια, πτητικά μέταλλα κλπ. - θέτοντας έτσι σε μεγαλύτερους κινδύνους την υγεία των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου. Κι όλα αυτά γίνονται στη Μαγνησία, η οποία είναι, μετά την Αττική, η δεύτερη σε επικινδυνότητα περιοχή της χώρας για τη δημιουργία μόνιμου νέφους!

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν, απευθύνοντας τις εξής ερωτήσεις στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ:

  • Είναι τελευταίας τεχνολογίας τα φίλτρα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ;
  • Αληθεύει ότι έχει ήδη δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ η έγκριση για χρήση ελαστικών ως καύσιμη ύλη; Προτίθεται η κυβέρνηση - μετά και την αναστάτωση των κατοίκων - να ανακαλέσει την έγκριση αυτή και πότε;
Ανησυχία και στην Εύβοια

Στο μεταξύ, τη δική τους ανησυχία εκφράζουν και οι κάτοικοι του οικισμού Μηλακίου του Δήμου Ταμυναίων, που είναι «καταδικασμένοι» να ζουν ανάμεσα σε δύο μεγάλες βιομηχανίες, αυτές του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙ και του εργοστασίου ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου.

Τις ανησυχίες τους αυτές έχουν εκφράσει με επιστολή τους προς υπουργό Ανάπτυξης από τις 21 Ιούνη 2001. Μάλιστα, ο Εξωραϊστικός και Φιλοδασικός Σύλλογος Μηλακίου, που είναι ο αποστολέας της επιστολής, επισημαίνει το γεγονός ότι: «Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, από τη λειτουργία της ΑΓΕΤ, είναι απογοητευτικές και εξαιρετικά επιβαρυντικές για την υγεία των κατοίκων». Ενδεικτικά αναφέρεται η υπαίθρια αποθήκευση χιλιάδων τόνων κλίνκερ, λιθάνθρακα, αδρανών υλικών και άλλων πρώτων υλών που προκαλούν τη δημιουργία νεφών σκόνης, πέρα και επιπρόσθετα σε εκείνη που προέρχεται από την παραγωγή και φορτοεκφόρτωση τσιμέντου και λιθάνθρακα, καθώς και επίσης της αιθάλης, που προέρχεται, τόσο από την ΑΓΕΤ, όσο και από τη ΔΕΗ. Οπως τονίζεται στην επιστολή, η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής ξεκινά την καύση φθαρμένων ελαστικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Τα ελαστικά αυτά θα έρχονται από χώρες της ΕΕ (όπως ενημέρωσε το ΔΣ του Συλλόγου η διοίκηση της ΑΓΕΤ). Ετσι, «η περιοχή μας», επισημαίνει πολύ εύστοχα ο Εξωραϊστικός και Φιλοδασικός Σύλλογος Μηλακίου, «μετατρέπεται σε χαβούζα της ΕΕ, χωρίς καν ένας φορέας και κυρίως η ΤΑ να ενδιαφέρεται γι' αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ