Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η πάλη θα φέρει την αλλαγή

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Μακεδονία είναι ανάλογα με αυτά που εντοπίζονται παντού στην Ελλάδα, καθώς είναι απόρροια της ίδιας, εφαρμοζόμενης παντού, αντεργατικής πολιτικής των Βρυξελλών.

Τα παραπάνω κάνει σαφή ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος περιόδευσε πρόσφατα σε Καστοριά, Φλώρινα και Κοζάνη, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος.

Οπως σημειώνει στο «Ρ» ο Σπ. Χαλβατζής, τα κονδύλια που διοχετεύονται στην περιοχή μέσα από διάφορα «αναπτυξιακά» προγράμματα αξιοποιούνται για έργα που απλά διευκολύνουν την κίνηση των κεφαλαίων, υπηρεσιών, εμπορευμάτων των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Σε ένα άλλο επίπεδο, τεράστια κονδύλια δίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των διαπλεκομένων συμφερόντων και των αποκαλούμενων χορηγών που περιμένουν να προσποριστούν δισεκατομμύρια ως κέρδη. Δε δίνονται, όμως, κονδύλια για την ανάπτυξη υποδομών που έχουν πραγματικά ανάγκη τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις που έχει ανάγκη η περιφέρεια», υπογραμμίζει.

Επισημαίνει το γεγονός ότι πολλά χρήματα δόθηκαν μέσω «σεμιναρίων» σε κατοίκους της περιοχής, με σκοπό την άμβλυνση των συνειδήσεων και τη δημιουργία μιας τεχνητής ευφορίας. «Διασπαθίστηκαν έτσι μεγάλα και σημαντικά κονδύλια. Ομως, κάποτε αυτά τα χρηματοδοτούμενα σεμινάρια ολοκληρώνονται και οι απόφοιτοί τους δε βρίσκουν δουλιά».

Εξειδικεύει για τη Δυτική Μακεδονία, αναφερόμενος στη φθίνουσα πορεία της γουνοποιίας σε Σιάτιστα και Καστοριά, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, ενώ κάποτε η γουνοποιία αποτελούσε αποκλειστική απασχόληση για χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Συμπληρώνει ότι και στους τρεις νομούς έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και μεταλλεία. Οτι συρρικνώθηκε η παραγωγική βάση. Οτι πολλοί αγρότες εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των διαβόητων ποσοστώσεων αναγκάστηκαν να ελαχιστοποιήσουν την παραγωγή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους. Οτι η επέλαση των μεγαλοκαταστημάτων, του μεγάλου κεφαλαίου, οδήγησε στο κλείσιμο εκατοντάδων μικρών, παραδοσιακών καταστημάτων. Οτι όλα τα προαναφερόμενα είναι πτυχές της πολιτικής της ΕΕ, πολιτικής που στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και συνθλίβει τους μικρομεσαίους.

«Πρόκειται για τρεις νομούς όπου χρειάζεται να επιδειχτεί ξεχωριστό ενδιαφέρον. Εμείς, ως κόμμα, θα διαμορφώσουμε Ερωτήσεις και Επερωτήσεις στη Βουλή, υπομνήματα προς υπουργεία και οργανισμούς. Θα πιέσουμε - και έτσι - να ληφθούν τα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων. Ομως δε φτάνει αυτό. Χρειάζεται κινητοποίηση του λαού. Μόνο η πάλη του μαζικού, λαϊκού κινήματος μπορεί να αλλάξει αυτά δεδομένα, αυτό το τέλμα. Μόνο η συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις κάθε κλάδου, γύρω από το ΚΚΕ, και ο οργανωμένος και συνεχής αγώνας για ανατροπή αυτής της πορείας, μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ