Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ
Στην Επιθεώρηση Εργασίας

Από μια συζήτηση με τον Π. Τζανούλα αναπληρωτή διευθυντή και τομεάρχη λειτουργίας και βελτιώσεων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου Κοζάνης προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Πίσω από τα «μασημένα» λόγια του στελέχους της Επιχείρησης επιβεβαιώνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ και όσοι συμφωνούν με τις επιλογές της πιέζουν τους εργαζομένους για εντατικοποίηση της εργασίας, για μείωση του κόστους παραγωγής, με τους εργάτες να διεκπεραιώνουν όλο και περισσότερη δουλιά. Και αυτό, προκειμένου να εμφανίσουν περισσότερα κέρδη σε σχέση με τα δάνεια που έλαβε παλαιότερα η ΔΕΗ. Ευελπιστούν ότι έτσι θα παρουσιάσουν καλύτερο προφίλ στους τζογαδόρους της Σοφοκλέους και θα επιτύχουν καλύτερη τιμή εισαγωγής της μετοχής, όταν και αυτή η Επιχείρηση πεταχτεί από τους κυβερνώντες στη χοάνη του ΧΑΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμενοι του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει αρχίσει να εφαρμόζει ελαστικά ωράρια εργασίας, όπως εργασία το Σαββατοκύριακο με ρεπό μεσοβδόμαδα. Η ΣΕΠ Ορυχείων και ΑΗΣ καταγγέλλει τη ΔΕΗ για «ασύδοτη, ληστρική δράση στην περιοχή» με απασχόληση εργαζομένων που προσλαμβάνονται με δίμηνες συμβάσεις «και το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών που από 27 δισ. δρχ. το 1996, προϋπολογίζονται σε 58 δισ. δρχ. το 2001».

Κατά τα άλλα, στη ΔΕΗ ανησυχούν μήπως η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλει φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και γίνεται έτσι το ηλεκτρικό ρεύμα - ως πηγή ενέργειας - πιο ακριβό από το φυσικό αέριο. Μετά τη λεγόμενη απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, φοβούνται δε και τον ανταγωνισμό στην παραγωγή ενέργειας από τους ιδιώτες, και από το εξωτερικό, από την Ιταλία. Η γειτονική χώρα εκτός από ηλεκτρικό ρεύμα, έχει και μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που μπορεί να εξάγει.

Η ΣΕΠ Ορυχείων και ΑΗΣ εκ μέρους όλων των μισθωτών της ΔΕΗ που απασχολούνται στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας εναντίον της διοίκησης της Επιχείρησης. Καταγγέλλει ότι παραβιάζει τις διατάξεις της νομοθεσίας για τα χρονικά όρια της εργασίας και του 5ήμερου - 40ωρου.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη διοίκηση ότι μέσω ενός επιτηδευμένα περίπλοκου συστήματος καθορισμού βαρδιών, που ακολουθεί εδώ και περίπου 20 χρόνια, ξεσκίζει τα ωράρια εργασίας, χρησιμοποιεί πχ τέσσερις αντί για πέντε βάρδιες ημερησίως στα ορυχεία, επιβάλει παράνομες και απλήρωτες υπερωρίες. Ετσι, η εργασία είναι εντατικοποιημένη και οι υπάρχοντες εργαζόμενοι υπολογίζεται ότι κάνουν τη δουλιά και άλλων χίλιων που λείπουν. Χίλιες θέσεις εργασίας, που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα ζωής στους ανέργους του νομού. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ πιπιλάει την καραμέλα των «υπεράριθμων» και συνεχίζει την εφαρμογή ενός προγράμματος παραπέρα μείωσης του προσωπικού, με μια πρόσληψη για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις.

Με αυτές τις πρακτικές, συνδικαλιστές υπολογίζουν ότι η Επιχείρηση χρωστά σε κάθε εργαζόμενο 7-10 εκατ. δρχ. από απλήρωτη υπερωρία. Η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μόνο στο ορυχείο του νότιου πεδίου Κοζάνης για το α' τετράμηνο του 2001, τα οφειλόμενα ρεπό στους εργαζομένους για εργασία την Κυριακή και για υπερωριακή εργασία είναι 7.512 ημέρες ή 250,4 μήνες ή 20,866 χρόνια..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ