ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Και νέα βουτιά 2,85% χτες

Κυβέρνηση και ΝΔ - που υπεραμύνονταν του «λαϊκού καπιταλισμού» και παρότρυναν τους εργαζόμενους να παίξουν τις περιουσίες τους στο ναό του τζόγου - αποποιούνται τώρα των ευθυνών και ανταλλάσσουν μεταξύ τους άσφαιρα πυρά

Συνεχίστηκε και χτες η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μεγιστοποιώντας έτσι τις απώλειες σε όλους εκείνους - κυρίως τους αμύητους στα μυστικά του τζόγου - που οι θιασώτες του «λαϊκού καπιταλισμού» τους έσπρωξαν το 1999 να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες και να αγοράσουν μετοχές. Η νέα, χτεσινή πτώση του γενικού δείκτη τιμών μετοχών στο Χρηματιστήριο κατά 2,85% ή κατά 71,5 μονάδες ενισχύει την άποψη εκείνων που λένε «δε βλέπω φως στην άκρη του τούνελ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κατακρύλα στο χρηματιστήριο είναι πια ανεξέλεγκτη. Και ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι απώλειες των μικρομετόχων ανέρχονται σε αρκετά τρισεκατομμύρια δραχμές (κυρίως εκείνων που αγόρασαν ακριβά τις μετοχές το 1999, όταν το Χρηματιστήριο ήταν «στα πάνω του»), κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν μεταξύ τους άσφαιρα πυρά, επιχειρώντας μεταθέσει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και να αποφύγουν την κατακραυγή και το πολιτικό κόστος.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης κατρακύλησε στις 2.430 για να κλείσει τελικά στις 2.435,65, από 2.507 μονάδες που είχε κλείσει προχτές (απώλεια κατά μέσο όρο 2,85%). Από τις 347 μετοχές που διακινήθηκαν συνολικά, οι 257 σημείωσαν πτώση, οι 24 έμειναν στάσιμες στα προχτεσινά επίπεδα και οι 66 άνοδο. Τις μεγαλύτερες ζημιές κατέγραψαν και χτες οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου (-4,66%) και των συμμετοχών (-4,47%). Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι οι απώλειες του γενικού δείκτη τιμών μετοχών από το υψηλότερο σημείο (3.456) που εμφάνισε τις 3 Γενάρη 2001 μέχρι το χτεσινό κλείσιμο (2.435.65) ανέρχονται σε 1.020 μονάδες ή 27,5%, που αντιστοιχούν σε ζημιές αρκετών τρισεκατομμυρίων.

Τα απανωτά «μίνι κραχ» που εμφανίζει τις τελευταίες μέρες το χρηματιστήριο δεν είναι καθόλου άσχετα με τα παιχνίδια των κερδοσκόπων που κινούν τα νήματα στο ναό του τζόγου. Οπως επίσης δεν είναι άσχετα και με πιέσεις Ελλήνων και ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών προς την κυβέρνηση όχι απλά για συνέχιση, αλλά και για σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, με μέτρα όπως η εκποίηση των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων, οι «εκκρεμότητες» στο κοινωνικοασφαλιστικό κλπ.

Προσπαθώντας να κρύψουν από τους ψηφοφόρους τους αυτή την πραγματικότητα, αλλά και τις ευθύνες που έχουν επειδή κάποτε διαφήμιζαν το χρηματιστήριο σαν χώρο εξασφάλισης εύκολου και μεγάλου κέρδους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιχειρούν να περιορίσουν στο ελάχιστο το πολιτικό κόστος. Στα πλαίσια αυτά ακούσαμε χτες τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα να δηλώνει «δεν ευνοούμε ούτε την πολιτικοποίηση του χρηματιστηρίου ούτε τη "χρηματιστηριοποίηση" της πολιτικής» και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή να εκφράζει την ανησυχία του «για την πορεία του τόπου» και τους «χαμένους του χρηματιστηρίου», δηλώνοντας: «Δυστυχώς, η χώρα είναι ακυβέρνητη. Τίποτα δεν προχωρά και η οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο» για να καταλήξει στη διαπίστωση πως αυτή η κυβέρνηση είναι «κουρασμένη» και δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις...

Αποφυλάκιση χρηματιστή

Μετά από τέσσερις ημέρες παραμονής στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γ. Μούστος, επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρίας LEAD CAPITAL, κατέθεσε χτες αίτηση αποφυλάκισης, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο Γ. Μούστος αντιμετωπίζει κατηγορίες για άμεση συνέργεια σε απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών σε βάρος των επενδυτών, για κατ' επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (κακουργήματα) και για μεταχείριση επιτηδείων μέσων, με σκοπό την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Στην αίτηση αποφυλάκισης χαρακτηρίζει τον εαυτό του «αποδιοπομπαίο τράγο» και πως σε αντίθεση με τους συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, αυτός προφυλακίστηκε. Τέλος, ισχυρίζεται ότι δε διατηρεί πλέον την ιδιότητα του επικεφαλής της «Lead capital» και επομένως δεν μπορεί να διαπράξει παρόμοια αδικήματα στο μέλλον.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αυξημένα κατά 8,8% στο α` εξάμηνο

Αν και οι ρυθμοί ανόδου μετριάστηκαν τον Ιούνη, στο εξάμηνο η αύξηση των εσόδων είναι πολλαπλάσια του πληθωρισμού

Τα κρατικά έσοδα από τη φορολογική επέλαση σε βάρος των εργαζόμενων και συνταξιούχων, καθώς και τα έσοδα του δημοσίου από τις λιγοστές επιχειρήσεις που παραμένουν σε κρατικό έλεγχο στηρίζουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2001, που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα του κράτους παρουσιάζουν αύξηση 8,8% στο α` εξάμηνο και 8,1% τον Ιούνη, συγκριτικά με πέρσι και κινούνται με ρυθμό πολλαπλάσιο του πληθωρισμού και αρκετά πάνω από το στόχο 8% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η συγκέντρωση των εσόδων (κυρίως των φορολογικών) παρουσιάζει κάποια σχετική δυσπραγία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον Ιούνη η αύξηση στα έσοδα των ΔΟΥ ήταν μόλις 0,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και η αύξηση του ΦΠΑ ήταν επίσης περιορισμένη σε 0,7%. Εξαίρεση αποτελούν τα λεγόμενα έσοδα υπολόγου, που αφορούν κυρίως τα μερίσματα που παίρνει το δημόσιο από μετοχές εταιριών που έχει στον έλεγχό του. Τα έσοδα αυτής της κατηγορίας, που προέρχονται από μερίσματα εταιριών όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ, παρουσιάζουν τελείως διαφορετική εικόνα, καθώς τον Ιούνη αυξήθηκαν κατά 165,4%(!).

Ταυτόχρονα το φορολογικό γιουρούσι σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέφερε «πλεόνασμα», δηλαδή έσοδα πάνω από το στόχο, που έφτασαν σε 61 δισ. δρχ. Γίνεται φανερό ότι η παραφιλολογία για υστέρηση εσόδων και για «ανάγκη» περικοπής των κρατικών δαπανών εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης και των μονοπωλίων. Αλλωστε η ίδια η κυβέρνηση φρόντισε να μειώσει από φέτος κατά 2,5 μονάδες το φορολογικό συντελεστή για το μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα δεκάδων δισ. δρχ. Τα «σπασμένα», σύμφωνα με τη λογική των κυβερνώντων, θα «πρέπει» να φορτωθούν και αυτά στις πλάτες των εργαζομένων, προκειμένου να «μη διαταραχτεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού» που οι ίδιοι κατάρτισαν και ψήφισαν.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα κάθε είδους έσοδα στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη έφτασαν σε 6,2 τρισ. δρχ. (αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά 502 δισ. δρχ. ή 8,8%). Τα έσοδα αυτά προήλθαν από:

  • ΔΟΥ (εφορίες): Αποτελούν το 66,8% των εσόδων της περιόδου. Ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 9,1% σε σχέση με πέρσι και ο ΦΠΑ κατά 10,3%. Τους τελευταίους μήνες ο ρυθμός συγκέντρωσης του ΦΠΑ περιορίζεται (6,1% το Μάη και μόλις 0,7% τον Ιούνη), γεγονός που οφείλεται και στους χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας, που αποτελούν κοινό φαινόμενο για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Τελωνεία: Απέφεραν το 23% των συνολικών εσόδων. Ο ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε σε 3,5% και ο ΦΠΑ τελωνείων αυξήθηκε κατά 5%.

Τέλος, τα έσοδα υπολόγου (μερίσματα από μετοχές κ.α.) αποτελούν το 10,2% του συνόλου των εσόδων. Ο ρυθμός μεταβολής τους στο εξάμηνο έφτασε σε 40,1%.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 12.7.2001
ΠΟΕ-ΔΟΥ
Τα βρήκαν στο «άψε-σβήσε» με την κυβέρνηση

Το αλισβερίσι ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των Εφοριακών της ΠΟΕ-ΔΟΥ φαίνεται να «καταλήγει». Ετσι παρά το γεγονός ότι το Γενικό Συμβούλιο των Εφοριακών συνέρχεται σήμερα το πρωί για να «αποφασίσει» η συνδικαλιστική ηγεσία διέδιδε δεξιά και αριστερά ότι «όλα πήγαν καλά». Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την πλειοψηφία της φιλοκυβερνητικής ΠΑΣΚΕ, θεωρείται σίγουρο ότι η εξαγγελθείσα 15ήμερη απεργία θα μείνει στα χαρτιά. Επί της ουσίας τώρα η κυβέρνηση άλλαξε την επίμαχη τροπολογία. Το 55 δισ. δρχ. από το πλεόνασμα φορολογικών εσόδων της περιόδου 1998-2000 θα αποδοθεί στους εφοριακούς με ομόλογα που θα λήγουν από το 2003 μέχρι και το 2013, ενώ το πριμ παραγωγικότητας επί του πλεονάσματος εσόδων πηγαίνει από την 1η Γενάρη φέτος στο 5 τοις χιλίοις έναντι 3 τοις χιλίοις που προβλεπόταν στην τροπολογία.

Πάντως η διαπραγμάτευση μεταξύ της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕ-ΔΟΥ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περιέχει και αρκετό παρασκήνιο, στο οποίο βρίσκει πρόσφορο έδαφος η κάθε είδους φημολογία. Ετσι η συνδικαλιστική ηγεσία των εφοριακών, πιθανόν για να δημιουργήσει το κατάλληλο γι' αυτήν κλίμα, αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποσπάσει και υπουργική απόφαση με βάση την οποία οι αμοιβές των εφοριακών και των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών θα αυξηθούν από 10 μέχρι 20 χιλιάδες δραχμές τον μήνα και με αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη φέτος. Τέτοια απόφαση δεν υπήρχε τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ.

Το ποσόν των 1,5 εκατ. ευρώ (περίπου 510 εκατ. δρχ.) θα δώσει η Ελλάδα στη Βουλγαρία για το κλείσιμο των ανασφαλών πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, το ποσό αυτό θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και θα δοθεί σταδιακά για την περίοδο λειτουργίας του Ταμείου μέχρι και το 2010. Επίσης η Ελλάδα θα δώσει 2,5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή της σαρκοφάγου της μονάδας του Τσέρνομπιλ, όπου έγινε το ατύχημα του 1986.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ