Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Και νέα βουτιά 2,85% χτες

Κυβέρνηση και ΝΔ - που υπεραμύνονταν του «λαϊκού καπιταλισμού» και παρότρυναν τους εργαζόμενους να παίξουν τις περιουσίες τους στο ναό του τζόγου - αποποιούνται τώρα των ευθυνών και ανταλλάσσουν μεταξύ τους άσφαιρα πυρά

Συνεχίστηκε και χτες η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μεγιστοποιώντας έτσι τις απώλειες σε όλους εκείνους - κυρίως τους αμύητους στα μυστικά του τζόγου - που οι θιασώτες του «λαϊκού καπιταλισμού» τους έσπρωξαν το 1999 να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες και να αγοράσουν μετοχές. Η νέα, χτεσινή πτώση του γενικού δείκτη τιμών μετοχών στο Χρηματιστήριο κατά 2,85% ή κατά 71,5 μονάδες ενισχύει την άποψη εκείνων που λένε «δε βλέπω φως στην άκρη του τούνελ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κατακρύλα στο χρηματιστήριο είναι πια ανεξέλεγκτη. Και ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι απώλειες των μικρομετόχων ανέρχονται σε αρκετά τρισεκατομμύρια δραχμές (κυρίως εκείνων που αγόρασαν ακριβά τις μετοχές το 1999, όταν το Χρηματιστήριο ήταν «στα πάνω του»), κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν μεταξύ τους άσφαιρα πυρά, επιχειρώντας μεταθέσει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και να αποφύγουν την κατακραυγή και το πολιτικό κόστος.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης κατρακύλησε στις 2.430 για να κλείσει τελικά στις 2.435,65, από 2.507 μονάδες που είχε κλείσει προχτές (απώλεια κατά μέσο όρο 2,85%). Από τις 347 μετοχές που διακινήθηκαν συνολικά, οι 257 σημείωσαν πτώση, οι 24 έμειναν στάσιμες στα προχτεσινά επίπεδα και οι 66 άνοδο. Τις μεγαλύτερες ζημιές κατέγραψαν και χτες οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου (-4,66%) και των συμμετοχών (-4,47%). Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι οι απώλειες του γενικού δείκτη τιμών μετοχών από το υψηλότερο σημείο (3.456) που εμφάνισε τις 3 Γενάρη 2001 μέχρι το χτεσινό κλείσιμο (2.435.65) ανέρχονται σε 1.020 μονάδες ή 27,5%, που αντιστοιχούν σε ζημιές αρκετών τρισεκατομμυρίων.

Τα απανωτά «μίνι κραχ» που εμφανίζει τις τελευταίες μέρες το χρηματιστήριο δεν είναι καθόλου άσχετα με τα παιχνίδια των κερδοσκόπων που κινούν τα νήματα στο ναό του τζόγου. Οπως επίσης δεν είναι άσχετα και με πιέσεις Ελλήνων και ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών προς την κυβέρνηση όχι απλά για συνέχιση, αλλά και για σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, με μέτρα όπως η εκποίηση των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων, οι «εκκρεμότητες» στο κοινωνικοασφαλιστικό κλπ.

Προσπαθώντας να κρύψουν από τους ψηφοφόρους τους αυτή την πραγματικότητα, αλλά και τις ευθύνες που έχουν επειδή κάποτε διαφήμιζαν το χρηματιστήριο σαν χώρο εξασφάλισης εύκολου και μεγάλου κέρδους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιχειρούν να περιορίσουν στο ελάχιστο το πολιτικό κόστος. Στα πλαίσια αυτά ακούσαμε χτες τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα να δηλώνει «δεν ευνοούμε ούτε την πολιτικοποίηση του χρηματιστηρίου ούτε τη "χρηματιστηριοποίηση" της πολιτικής» και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή να εκφράζει την ανησυχία του «για την πορεία του τόπου» και τους «χαμένους του χρηματιστηρίου», δηλώνοντας: «Δυστυχώς, η χώρα είναι ακυβέρνητη. Τίποτα δεν προχωρά και η οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο» για να καταλήξει στη διαπίστωση πως αυτή η κυβέρνηση είναι «κουρασμένη» και δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις...

Αποφυλάκιση χρηματιστή

Μετά από τέσσερις ημέρες παραμονής στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γ. Μούστος, επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρίας LEAD CAPITAL, κατέθεσε χτες αίτηση αποφυλάκισης, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο Γ. Μούστος αντιμετωπίζει κατηγορίες για άμεση συνέργεια σε απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών σε βάρος των επενδυτών, για κατ' επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (κακουργήματα) και για μεταχείριση επιτηδείων μέσων, με σκοπό την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Στην αίτηση αποφυλάκισης χαρακτηρίζει τον εαυτό του «αποδιοπομπαίο τράγο» και πως σε αντίθεση με τους συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, αυτός προφυλακίστηκε. Τέλος, ισχυρίζεται ότι δε διατηρεί πλέον την ιδιότητα του επικεφαλής της «Lead capital» και επομένως δεν μπορεί να διαπράξει παρόμοια αδικήματα στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ