Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αυξημένα κατά 8,8% στο α` εξάμηνο

Αν και οι ρυθμοί ανόδου μετριάστηκαν τον Ιούνη, στο εξάμηνο η αύξηση των εσόδων είναι πολλαπλάσια του πληθωρισμού

Τα κρατικά έσοδα από τη φορολογική επέλαση σε βάρος των εργαζόμενων και συνταξιούχων, καθώς και τα έσοδα του δημοσίου από τις λιγοστές επιχειρήσεις που παραμένουν σε κρατικό έλεγχο στηρίζουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2001, που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα του κράτους παρουσιάζουν αύξηση 8,8% στο α` εξάμηνο και 8,1% τον Ιούνη, συγκριτικά με πέρσι και κινούνται με ρυθμό πολλαπλάσιο του πληθωρισμού και αρκετά πάνω από το στόχο 8% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η συγκέντρωση των εσόδων (κυρίως των φορολογικών) παρουσιάζει κάποια σχετική δυσπραγία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον Ιούνη η αύξηση στα έσοδα των ΔΟΥ ήταν μόλις 0,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και η αύξηση του ΦΠΑ ήταν επίσης περιορισμένη σε 0,7%. Εξαίρεση αποτελούν τα λεγόμενα έσοδα υπολόγου, που αφορούν κυρίως τα μερίσματα που παίρνει το δημόσιο από μετοχές εταιριών που έχει στον έλεγχό του. Τα έσοδα αυτής της κατηγορίας, που προέρχονται από μερίσματα εταιριών όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ, παρουσιάζουν τελείως διαφορετική εικόνα, καθώς τον Ιούνη αυξήθηκαν κατά 165,4%(!).

Ταυτόχρονα το φορολογικό γιουρούσι σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέφερε «πλεόνασμα», δηλαδή έσοδα πάνω από το στόχο, που έφτασαν σε 61 δισ. δρχ. Γίνεται φανερό ότι η παραφιλολογία για υστέρηση εσόδων και για «ανάγκη» περικοπής των κρατικών δαπανών εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης και των μονοπωλίων. Αλλωστε η ίδια η κυβέρνηση φρόντισε να μειώσει από φέτος κατά 2,5 μονάδες το φορολογικό συντελεστή για το μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα δεκάδων δισ. δρχ. Τα «σπασμένα», σύμφωνα με τη λογική των κυβερνώντων, θα «πρέπει» να φορτωθούν και αυτά στις πλάτες των εργαζομένων, προκειμένου να «μη διαταραχτεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού» που οι ίδιοι κατάρτισαν και ψήφισαν.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα κάθε είδους έσοδα στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη έφτασαν σε 6,2 τρισ. δρχ. (αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά 502 δισ. δρχ. ή 8,8%). Τα έσοδα αυτά προήλθαν από:

  • ΔΟΥ (εφορίες): Αποτελούν το 66,8% των εσόδων της περιόδου. Ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 9,1% σε σχέση με πέρσι και ο ΦΠΑ κατά 10,3%. Τους τελευταίους μήνες ο ρυθμός συγκέντρωσης του ΦΠΑ περιορίζεται (6,1% το Μάη και μόλις 0,7% τον Ιούνη), γεγονός που οφείλεται και στους χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας, που αποτελούν κοινό φαινόμενο για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Τελωνεία: Απέφεραν το 23% των συνολικών εσόδων. Ο ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε σε 3,5% και ο ΦΠΑ τελωνείων αυξήθηκε κατά 5%.

Τέλος, τα έσοδα υπολόγου (μερίσματα από μετοχές κ.α.) αποτελούν το 10,2% του συνόλου των εσόδων. Ο ρυθμός μεταβολής τους στο εξάμηνο έφτασε σε 40,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ