ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Απέτρεψαν τον πλειστηριασμό της ΑΕΒΑΛ

Μετά από μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οι φορείς και κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, κατάφεραν να εμποδίσουν τον πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί να γίνει χτες στις εγκαταστάσεις της ΕΤΒΑ στην Αθήνα, για το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της ΑΕΒΑΛ, της παλαιότερης λιπασματοβιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε για το Σεπτέμβρη, ενώ οι κάτοικοι θεωρούν πως αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη του αγώνα τους.

Φορείς και κάτοικοι της περιοχής, ζητούν να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία σε ιδιώτες, αλλά να αποδοθεί στο Δήμο προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της Πτολεμαΐδας αλλά και ευρύτερα του νομού Κοζάνης. Συγκεκριμένα, η ΕΤΒΑ, -βασικός εγγυητής και χρηματοδότης της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας της- «βγάζει στο σφυρί» περισσότερα από 2.000 στρέμματα γης και κτιριακές εγκαταστάσεις 3.500 τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου να διεκδικήσει οφειλές και να πληρώσει χρέη της επιχείρησης προς τρίτους, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 10 δισ. δραχμές.

Χτες λοιπόν, φορείς και κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, που αντιδρούν στο ξεπούλημα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΕΤΒΑ στην Αθήνα, και απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει θέση και να εμποδίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της ΑΕΒΑΛ. Με πανό και συνθήματα, μα κυρίως με τη μαζική τους παρουσία, εμπόδισαν τη διενέργεια του πλειστηριασμού, ενώ την ίδια ώρα, στην Πτολεμαΐδα, παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα για 2 ώρες. Σύσσωμοι φορείς και εργαζόμενοι, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑ
Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα η ηγεσία

Σε αποπροσανατολιστικούς καυγάδες επιδίδονται οι πρασινο - γάλαζοι συνδικαλιστές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται, η δε ΥΠΑ κατατμείται και οδεύει προς εκποίηση. Απέναντι σε αυτήν την «προοπτική», οι ταξικές δυνάμεις του χώρου καταθέτουν προτάσεις αγώνα που και τις μισθολογικές απώλειες καλύπτουν, και τον τόσο αναγκαίο δημόσιο χαρακτήρα της Υπηρεσίας υπερασπίζονται.

Το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ) επιδίδεται σε κατηγορίες κατά των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, για τον τρόπο που αυτοί αποσπούν επιδόματα και σαμποτάρουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ πάγωσαν με απόφαση της κυβέρνησης, ότι όντως οι Ελεγκτές δρουν επικίνδυνα, αλλά και ότι η στάση της πλειοψηφίας στην ΟΣΥΠΑ κρύβει το πραγματικό πρόβλημα των εργαζομένων και της υπηρεσίας τους.

Οπως σημειώνουν για το θέμα στελέχη της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ), ήταν «σκάνδαλο» ο νόμος της κυβέρνησης, με τον οποίο παραχωρείται στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ποσό από τα τέλη διαδρομής, τα οποία είναι ανταποδοτικά όλων των δαπανών εξοπλισμού που έχει κάνει η ΥΠΑ. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 2 δισ. δρχ. ετησίως και προορίζεται για αποζημίωση των ελεγκτών σε περίπτωση απώλειας της ειδικότητας για λόγους υγείας! Θα πριμοδοτηθούν και άλλοι 50 εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, που θα χριστούν από την κυβέρνηση με αναμενόμενο ΠΔ «επιθεωρητές ασφάλειας πτήσεων».

«Αυτή η γενναιόδωρη παροχή προς τα μέλη της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) είναι το αντάλλαγμα για τη συναίνεσή τους στην εκχώρηση της αρμοδιότητας της ΥΠΑ για τη διερεύνηση ατυχημάτων σε δήθεν ανεξάρτητη επιτροπή», καταγγέλλει η ΕΣΚ. Προσθέτει ότι η ΕΕΕΚΕ, πάντα με το «αζημίωτο» έγινε ένθερμος υποστηρικτής των πιο αντιδραστικών προθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης στον τομέα της «απελευθέρωσης» των αερομεταφορών, εισηγούμενη τον κατακερματισμό της ΥΠΑ σε ΝΠΙΔ και ΑΕ, ώστε να ξεπουληθεί καλύτερα σε ιδιώτες.

Ωστόσο η ΕΣΚ σημειώνει ότι η προβολή αιτημάτων από την ηγεσία της ΟΣΥΠΑ περί «δίκαιης» επιδοματικής πολιτικής, αιτημάτων, απομονωμένων από τα κυρίαρχα προβλήματα (ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό, «τρομονόμος» κλπ.) δεν προωθούν τη συσπείρωση των εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις του χώρου προτείνουν ως διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων: Μετατροπή του ιδιωτικού αεροδρομίου Σπάτων σε κρατικό. ΥΠΑ ενιαία και δημόσια με όλα τα αεροδρόμια κρατικά. Επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων της ΥΠΑ που έχουν εκχωρηθεί σε άλλους φορείς. Κατάργηση του νόμου για τις ΣΣΕ, που απαγορεύει τη διαπραγμάτευση μισθών, συντάξεων κλπ. Μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

«Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων είναι προς το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων, ενώ αντίθετα οι επιδοματικές παροχές βοηθούν την κυβέρνηση και τα αφεντικά της να πετύχουν τους στόχους τους μέσω της συναλλαγής» υπογραμμίζουν στελέχη της παράταξης.

ΚΤΗΜΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑΣ
Δεύτερη αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ

Δεύτερη αίτηση ακυρώσεως κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με τη χωροθέτηση του Γυμναστηρίου Πινγκ - Πονγκ στο δασόκτημα της Ομορφοκκλησιάς, σύλλογοι, Δημοτικές Κινήσεις και Κινήσεις Πολιτών, με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση 1/2001 της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων του υπουργείου Γεωργίας.

Με ανακοίνωσή της, η «Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση του Δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς» τονίζει ότι «η έκταση στην οποία έχει χωροθετηθεί το Γυμναστήριο Πινγκ - Πονγκ της Ολυμπιάδας του 2004 στο δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς, είναι δασική - αναδασωτέα». Παράλληλα, η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή «οι περιβαλλοντικοί φορείς των πολιτών αντιμετώπισαν την αγαστή συνεργασία των διεκδικητών του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς (κληρονόμοι Βέικου) και κράτους (Αθήνα 2004, υπουργείο Πολιτισμού), συμμαχώντας για να αποδείξουν ότι η έκταση δεν ήταν ποτέ δασική - αναδασωτέα».

Στην προσφυγή τους, οι σύλλογοι τονίζουν ότι «και τα 93,5 στρέμματα του δασοκτήματος Ομορφοκκλησιάς, στα οποία προγραμματίζεται να ανεγερθεί το Γυμναστήριο Πινγκ - Πονγκ, περιλαμβάνονται στις υπουργικές αποφάσεις της πολιτείας του 1915, 1934 και 1938, με τις οποίες έκταση 10.000 στρεμμάτων "πέριξ της Ομορφης Εκκλησιάς" είναι αναδασωτέες».

Με την προσφυγή, ζητείται, επίσης, να ακυρωθεί και κάθε συναφή πράξη της διοίκησης που έχει σχέση με την έκταση και ανέγερση του Γυμναστηρίου (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πράξη απαλλοτρίωσης κλπ.).

Την προσφυγή κατέθεσαν οι Β. Ζαφειράκης (Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου), Β. Κωστής (Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Γαλατσίου), Ν. Σουφλέρης (Δημοτική Κίνηση Συν-Πολίτες), ο Σύλλογος Φίλοι του Δάσους Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδέλφειας, ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης.

Κεραυνός σκότωσε 12χρονο

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το μεσημέρι 12χρονος, στη Ραφήνα, την ώρα που κολυμπούσε. Πρόκειται για τον Ευφράνθιο Νάκα, ο οποίος χτυπήθηκε από κεραυνό στο Μπλε Λιμανάκι στη Ραφήνα. Παρά τις προσπάθειες των άλλων λουομένων, δεν κατέστη δυνατό να σωθεί. Το αγόρι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

ΕΚΑΒ: Αξιόπιστα τα αλκοτέστ

Αξιόπιστα χαρακτηρίζει τα αλκοτέστ της Τροχαίας το ΕΚΑΒ και, με ανακοίνωσή του, ζητά, όχι μόνο την εφαρμογή τους για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και τη μείωση των ορίων που ισχύουν σήμερα, γιατί, όπως επισημαίνει, όταν ο οδηγός έχει στο αίμα του το ανώτερο επιτρεπόμενο επίπεδο αλκοόλ, είναι επικίνδυνος για οδήγηση. Η μέτρηση με αναγνωρισμένες συσκευές (αλκοόμετρα) των επιπέδων αιθυλικής αλκοόλης στον εκπνεόμενο αέρα, αναφέρει, είναι αξιόπιστη και έχει αναγνωριστεί από όλα τα κράτη της ΕΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκδήλωση για την επέτειο των 27 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967 - '74, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2001 και ώρα 8 μ.μ., στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας 85, πίσω από το μνημείο του Ε. Βενιζέλου).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Σπ. Μουστακλή, εγκαίνια Εκθεσης χαρακτικών Α. Τάσσου της εταιρίας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος στην αίθουσα «Ελευθερία» και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν: Ο ηθοποιός Στ. Ληναίος, η παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου, στο τραγούδι ο Γ. Θωμόπουλος και η Πετρή Σαλπέα και ο Βασίλης Γαϊτάνος στο πιάνο με τραγούδια μνήμης, αντίστασης και ελπίδας. Θα προβληθούν, επίσης, VIDEO WALL ντοκιμαντέρ από την αντίσταση κατά της δικτατορίας και των «λευκών κελιών» των φυλακών της Τουρκίας.

  • Στο μνημείο των απαγχονισθέντων την 21η Ιουλίου 1944 πενήντα τεσσάρων Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές, που είναι στημένο στο 19ο χιλιόμετρο του δρόμου Αθήνας - Ραφήνας, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ των οικογενειών τους θα κάνει μνημόσυνο, την Κυριακή 15 Ιουλίου και ώρα 10.15 το πρωί.
Τρεις για τρίτης γενιάς κινητά

Οι τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα παρέχουν και τις υπηρεσίες της λεγόμενης τρίτης γενιάς κινητής. Αυτή η νέα τεχνολογία επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες, μέσω κινητής συσκευής.

Συγκεκριμένα χτες, στη δημοπρασία των τριών αδειών που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών προσήλθαν οι τρεις υφιστάμενες εταιρίες, προσφέροντας από περίπου 50 δισ. δρχ. Το ποσό δηλαδή, που η ΕΕΤΤ όρισε ως τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.

Τη Δευτέρα 16 Ιούλη θα αρχίσει η δημοπρασία για άλλη μια άδεια της γνωστής δεύτερης γενιάς, όπου θα λάβει μέρος και η εταιρία Infoquest. Οι άλλες τρεις εταιρίες θα διεκδικήσουν την άδεια ως επέκταση του φάσματος που ήδη κατέχουν.

Από την όλη διαδικασία το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει το πολύ 200 δισ. δρχ. Τα 165 δισ. δρχ. θα καταβληθούν από τους αδειοδοτούμενους σε είκοσι ημέρες από το πέρας της διαδικασίας.

Απλήρωτοι καθηγητές στην Ημαθία

Δεν έχουν πάρει ακόμα τα χρήματα για τα εργάσιμα Σάββατα της περυσινής εξεταστικής περιόδου, αλλά ούτε και τις αποζημιώσεις για τις υπηρεσίες που παρείχαν στην εξεταστική περίοδο 2001 (λυκειακές επιτροπές, επιτηρήσεις, βαθμολογήσεις γραπτών), 500 περίπου καθηγητές Β`βάθμιας εκπαίδευσης στο Ν. Ημαθίας. Το οφειλόμενο ποσόν είναι περίπου 50.000 δρχ. στον καθένα.

Από το Γραφείο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Βέροιας, πληροφορήθηκαν ότι η καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων οφείλεται στην ύπαρξη νομοθετικού κενού! Και ενώ το κενό καλύφθηκε, χρειάζεται τώρα κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών για την έκδοση των ενταλμάτων πληρωμής.

Να σημειωθεί ότι στους περισσότερους νομούς της χώρας έχουν ήδη καταβληθεί τα χρήματα αυτά.

ΟΧΙ στο ξενοδοχείο της Εκκλησίας...

Ενάντια στη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 750 κλινών σε έκταση 11 στρεμμάτων στο Λυκαβηττό από την Εκκλησία, τάχθηκε το Διαμερισματικό Συμβούλιο του 1ου Διαμερίσματος Αθηνών. Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε αργά χθες το απόγευμα, κατά πλειοψηφία, σημειώνοντας ότι η περιοχή είναι ήδη υπερκορεσμένη από τις χρήσεις που γίνονται και δεν μπορεί να χτιστεί ένα ξενοδοχείο με προδιαγραφές «Χίλτον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ