ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ 12ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ
Καταδικάστηκε ο παιδοβιαστής - μαστροπός Μίχος

Αθώα κρίθηκε η μητέρα

Από την παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή το πρωί στο Εφετείο Αθήνας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή το πρωί στο Εφετείο Αθήνας
Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε την Παρασκευή το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας. Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, κηρύσσοντας ένοχο τον Μίχο (επιχειρηματία και πρώην πολιτευτή της ΝΔ) για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία.

Ως προς τα άλλα αδικήματα κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, ένοχος για πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων), ένοχος για μαστροπεία, αθώος για εμπορία ανηλίκου, ένοχος για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Το δικαστήριο έκρινε αθώα την μητέρα της ανήλικης για πορνογραφία και για μαστροπεία. Ενοχη κρίθηκε μόνο για πλημμεληματική εκβίαση. Στο άκουσμα της απόφασης η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα. Αναφορικά με τον επονομαζόμενο «Μιχάλη» κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ αθωώθηκε για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.

Εκρινε ενόχους, τέλος, 16 κατηγορούμενους που είχαν τον ρόλο «πελάτη», κατά πλειοψηφία, για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως 15 χρόνια και χρηματική ποινή. Επίσης, ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία. Εξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική πρόταση της Μαρίας - Ελένης Νικολού, πριν από λίγες μέρες, προκάλεσε λαϊκή οργή επειδή έριχνε «στα μαλακά» τον παιδοβιαστή και ενοχοποιούσε την μητέρα και το παιδί.

Την απόφαση ενοχής του Ηλία Μίχου υποδέχθηκε με πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής παράσταση διαμαρτυρίας στο Εφετείο, όπου κυριάρχησε το σύνθημα «Φρίκη δίχως τέλος με θύματα παιδιά, η σήψη του συστήματος τέρατα γεννά», ενώ υπογραμμίστηκε ότι η συλλογική δράση, η αγωνιστική διεκδίκηση και αλληλεγγύη είναι η μόνη «ασπίδα προστασίας», για να μπορεί κάθε παιδί, κάθε γυναίκα να ζει μια αξιοπρεπή ζωή, απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία, εκμετάλλευση και καταπίεση.

Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση!

Συγκεντρώσεις στα δικαστήρια την ερχόμενη βδομάδα ενάντια σε απαράδεκτες διώξεις

«Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση, να σταματήσει τώρα η προσπάθεια ποινικοποίησης και τρομοκρατίας όσων αγωνίζονται», απαιτούν με κοινή τους ανακοίνωση πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις και καλούν τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους με συγκεντρώσεις στα δικαστήρια Ευελπίδων στην Αθήνα, κατά την εκδίκαση διώξεων συνδικαλιστών.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 Απρίλη στις 9 π.μ. μπροστά από το κτίριο 9, και την Παρασκευή 5 Απρίλη την ίδια ώρα στο κτίριο 12. Κάλεσμα στις δύο συγκεντρώσεις απευθύνει και το ΠΑΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 2 Απρίλη δικάζονται 4 εργαζόμενοι ύστερα από την απαράδεκτη ποινική δίωξη στην οποία προχώρησε, με ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες, η εργοδοσία της επιχείρησης «Αφοί Βλάχου», κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης απεργίας των εργαζομένων εκεί, τον Ιούλη του 2019, ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και εργαζόμενου στην επιχείρηση. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής είναι και ένας εκ των κατηγορουμένων που σέρνεται στη συγκεκριμένη δίκη, μαζί με τον πρόεδρο του Κλαδικού Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου και δύο ακόμα εργαζόμενους που πήραν μέρος στην απεργία.

Την Παρασκευή 5 Απρίλη, δικάζεται επίσης ο Βάλσαμος Συρίγος, γγ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, επειδή το 2019 υπερασπίστηκε μαζί με άλλους εργαζόμενους το σπίτι λαϊκής οικογένειας από πλειστηριασμό.

Τα συνδικάτα προειδοποιούν «κράτος και εργοδοσία ότι αυτές οι πρακτικές δεν θα περάσουν και δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα μας για να ζήσουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες τον 21ο αιώνα. Οι συνάδελφοι που διώκονται, έχουν στο πλευρό τους όλα τα συνδικάτα της χώρας, άλλους μαζικούς φορείς, που παλεύουν ενάντια σε αυτήν την πολιτική που επιτίθεται λυσσαλέα στα δικαιώματά μας. Η αλληλεγγύη των εργαζομένων θα σπάσει και αυτή την προσπάθεια κράτους και εργοδοτών».

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Επίσης, τα συνδικάτα - σωματεία: Τύπου - Χάρτου, επιχείρησης «Αφοί Βλάχου ΑΕ», Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ Λαυρίου ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ (πρώην) ΣΕΒΟ 1982, Προσωπικού Σταθμού ΔΕΗ ΑΗΣ Λαυρίου, Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρίου, Οικοδόμων Λαυρεωτικής, Παράρτημα Νοτιοανατολικών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, επιχείρησης «Σελέκτ Σέρβις», Συνταξιούχων Σπάτων - Αρτέμιδας, Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης των Λαών «ΛΑΥΡΙΟ - ΑΛΕΞΙΝΑΤΣ».

Ισόβια για την παιδοκτόνο Ρούλα Πισπιρίγκου

Ποινή ισόβιας κάθειρξης αποφάσισε την Παρασκευή το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την 35χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου μετά την ομόφωνη απόφαση ενοχής της για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κατηγορούμενη διέπραξε τόσο το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση όσο και αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η Πισπιρίγκου χορήγησε κεταμίνη στην 9χρονη κόρη της αρχικά τον Απρίλη του 2021 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Πάτρα, με αποτέλεσμα η Τζωρτζίνα να υποστεί ανακοπή και να επανέλθει με τετραπληγία, και στη συνέχεια τον Γενάρη του 2022 στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου η δόση ήταν θανατηφόρα. Την καταδίκη της κατηγορούμενης είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας, Ευαγγελία Σπυρίδωνος, η οποία σε μια μαραθώνια αγόρευση είχε καταλήξει ότι «το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στην μικρή Τζωρτζίνα δεν είναι άλλο παρά το χέρι της μητέρας της».

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η δεύτερη δικαστική διαδικασία, για τη δολοφονία από την Πισπιρίγκου και των άλλων δύο παιδιών της, της Μαλένας και της Ιριδας.

ΠΑΤΡΑ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Καταδικάζουν τις απαράδεκτες διώξεις εκλεγμένων φοιτητών

Την απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη από τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά φοιτητών που υπερασπίστηκαν απόφαση του Συλλόγου τους για κινητοποιήσεις, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταδίκασαν φοιτητικοί σύλλογοι με παράσταση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Παρασκευής. Με ψήφισμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Παιδαγωγικών, Φιλοσοφίας, Θεατρικών Σπουδών, Φαρμακευτικής, Σχολής Μηχανικών (Παν. Πελοποννήσου), ΔΕΤΤ και ΣΟΦΕΠ απαίτησαν να σταματήσει η δίωξη του εκλεγμένου προέδρου του ΦΣ Πολιτικών Μηχανικών, καθώς και άλλων δύο μελών του ΔΣ. Καλούν παράλληλα σε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 3 Απρίλη (11 π.μ.) στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ
Οχι στις περικοπές μισθών των συμβασιούχων

Τις μεθοδεύσεις για περικοπές μισθών, με αναδρομική ισχύ, των συμβασιούχων που παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους με δικαστικές αποφάσεις (προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα) καταγγέλλουν σωματεία εργαζομένων στους δήμους και οργανώνουν κινητοποίηση τη Δευτέρα 1 Απρίλη, στις 11 μ., στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Στην κινητοποίηση καλούν τα Σωματεία των εργαζομένων στους δήμους Περάματος, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Κορυδαλλού και Ελευσίνας - Μάνδρας - Ειδυλλίας, Βύρωνα, Αγίων Αναργύρων, Γαλατσίου, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Ηλιούπολης, το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνικών δήμου Πειραιά. Επίσης κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει σε συνδικαλιστές και συμβασιούχους η ΠΟΕ ΟΤΑ, ύστερα από σχετική απόφαση που πήρε την Παρασκευή 29 Μάρτη.

Εθελοντική αιμοδοσία της ΚΟ Αττικής

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 7 Απρίλη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας. Η αιμοδοσία θα γίνει στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241, αίθουσα εκδηλώσεων), 10.00 - 15.00. «Δίνουμε αίμα γιατί και η αιμοδοσία είναι μια μορφή αλληλεγγύης», τονίζει η ΚΟ Αττικής στο κάλεσμά της.

Ισχυρός σεισμός στα ανοιχτά της Ηλείας

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε την Παρασκευή σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ηλείας. Η δόνηση σημειώθηκε στις 9.12 π.μ., με επίκεντρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων, και έγινε αισθητή σε όλη την Πελοπόννησο αλλά και σε περιοχές της Αττικής.

Αλλάζει η ώρα

Την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 3 τα ξημερώματα, γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά, για να δείχνουν 4, λόγω έναρξης της θερινής ώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ