ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εγκληματική επίθεση σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας με 7 νεκρούς

Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεράστιας σφαγής από το κράτος - δολοφόνο στη Γάζα

Παιδιά κοιτάζουν ένα από τα οχήματα της οργάνωσης αρωγής που καταστράφηκαν από την ισραηλινή επιδρομή

Copyright 2024 The Associated

Παιδιά κοιτάζουν ένα από τα οχήματα της οργάνωσης αρωγής που καταστράφηκαν από την ισραηλινή επιδρομή
Σε ένα ακόμα έγκλημα προχώρησε το Ισραήλ, χαρακτηριστικό της τεράστιας σφαγής που κλιμακώνει το κράτος - δολοφόνος στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας για πολλοστή φορά κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, με τη διαφορά ότι αυτήν τη φορά το πλήγμα του ισραηλινού κατοχικού στρατού σκότωσε ξένους εργαζόμενους οργάνωσης αρωγής.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη τη Γάζα, ανεβάζοντας κι άλλο τον τραγικό αριθμό των θυμάτων.

Στις 179 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί 39.916 Παλαιστίνιοι και άλλοι 75.494 έχουν τραυματιστεί.

Η νέα ισραηλινή επίθεση εναντίον οργανώσεων αρωγής έγινε με επιδρομή σε φορτηγά της ΜΚΟ World Central Kitchen, παρά τα ευκρινή διακριτικά του λογότυπού της πάνω στα οχήματα και την ενημέρωση του ισραηλινού στρατού για τη διαδρομή τους.

Η ισραηλινή επίθεση εξαπολύθηκε τη Δευτέρα, λίγα λεπτά μετά την απομάκρυνση των φορτηγών από αποθήκη της οργάνωσης στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας, όπου είχαν μεταφέρει βοήθεια που έφθασε στη Γάζα με πλοίο από την Κύπρο.

Οπως έγινε γνωστό, ισραηλινό drone έριξε τρεις πυραύλους στο κομβόι, προκαλώντας τον θάνατο επτά εργαζομένων της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων μία Αυστραλή, τρεις Βρετανοί, ένας Παλαιστίνιος, ένας Πολωνός και ένας εργαζόμενος Αμερικανο-καναδικής διπλής υπηκοότητας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντ. Χαγκάρι δήλωσε αρχικά πως εξέφρασε στον ιδρυτή της ΜΚΟ «ειλικρινή συλλυπητήρια» και διαβεβαίωσε πως ξεκίνησε «έρευνα» για το συμβάν. Χαρακτήρισε δε το έργο της ΜΚΟ στη Γάζα «κρίσιμο», λέγοντας πως είναι «στις πρώτες γραμμές της ανθρωπιστικής δράσης».

Ωρες μετά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, μετά τις έντονες αντιδράσεις από υπουργεία Εξωτερικών «δυτικών» χωρών που έχασαν υπηκόους τους κατά την επίθεση, παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς χτες έγινε ένα τραγικό περιστατικό κατά το οποίο οι δυνάμεις μας κατά λάθος χτύπησαν αθώους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας». «Αυτά συμβαίνουν στον πόλεμο, θα το εξετάσουμε σχολαστικά και είμαστε σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα κάνουμε καθετί για να μην ξανασυμβεί», πρόσθεσε.

Συστηματικά και συνεχή ισραηλινά πλήγματα στην παροχή βοήθειας

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο ισραηλινός στρατός έχει από την αρχή του πολέμου στοχοποιήσει και άλλες οργανώσεις αρωγής με πρώτη την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δολοφονώντας συστηματικά εκατοντάδες υπαλλήλους της.

Εχει εξαπολύσει ακόμα πολύνεκρες επιθέσεις σε χώρους διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, σκοτώνοντας πεινασμένους Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να βρουν ένα πιάτο φαΐ.

Εχει επίσης δολοφονήσει δεκάδες τραυματιοφορείς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η στοχοποίηση και καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων και δομών Υγείας στη Γάζα.

Τα παραπάνω βέβαια περνούν «στα ψιλά» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που στηρίζουν πολύμορφα το Ισραήλ.

Η WKC και στη συνέχεια η ΜΚΟ «Arena», που επίσης δραστηριοποιείται στη Γάζα, ανακοίνωσαν χτες πως αναστέλλουν, λόγω της επίθεσης, μέχρι νεοτέρας τις επιχειρήσεις αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας. Και οι δύο ΜΚΟ ήταν υπεύθυνες για τη χορήγηση 2 εκατομμυρίων γευμάτων τη βδομάδα στην περιοχή.

Σε αντιδράσεις για την επίθεση προχώρησαν ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, τα υπουργεία Εξωτερικών Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας, ΗΠΑ, Πολωνίας (που απαίτησε από το Ισραήλ επιπροσθέτως οικονομικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων), η Κομισιόν, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για «βαθύ προβληματισμό» σε σχέση με την επίθεση.

Στην Κίνα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εξέφρασε «σοκ» για την επίθεση και στη Ρωσία εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως τέτοιες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν.

Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης εκτίμησε πως δεν πρόκειται να κλείσει ο θαλάσσιος «ανθρωπιστικός διάδρομος», μολονότι δύο από τα τρία πλοία με βοήθεια της WCK που απέπλευσαν από το λιμάνι της Λάρνακας ανακοίνωσαν πως επιστρέφουν μετά την ισραηλινή επίθεση. Καταδικάζοντας τους θανάτους των εργαζομένων της WCK, ο Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις που έκανε μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στη Λάρνακα, είπε ότι παρά τα τραγικά γεγονότα πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για αποστολή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ στην Ιερουσαλήμ έγινε νέα αντικυβερνητική διαδήλωση, με τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ να συμμετέχει σε αυτήν, ενώ το συνδικάτο Histadrut απειλεί να «κλείσει» τη χώρα με κινητοποιήσεις.

Αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα

Δραματικές είναι στο μεταξύ οι συνέπειες από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα και στα νεογέννητα βρέφη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε αύξηση των κρουσμάτων βρεφικής θνησιμότητας στη Γάζα λόγω πείνας, ελλείψεων σε καθαρό νερό, θέρμανση, βασικά είδη διατροφής, φάρμακα και υπηρεσίες.

«Διαφορετικοί γιατροί, ιδιαίτερα σε μαιευτικές κλινικές, αναφέρουν ότι καταγράφουν σημαντική αύξηση στον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται ελλιποβαρή και δεν επιβιώνουν κατά τη νεογνική περίοδο, καθώς γεννιούνται πολύ μικρά», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Το παιδιατρικό νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, όπου φθάνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 15 παιδιά υποσιτισμένα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι ανάγκες γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο ΠΟΥ δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία λόγω της καταστροφής της περιοχής από τον πόλεμο.

Νέα δολοφονία 20χρονου στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, οι κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη συνέχισαν και χτες τις συλλήψεις αρκετών δεκάδων Παλαιστινίων.

Επιπλέον, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος, που είχε τραυματιστεί σοβαρά πριν λίγες μέρες στη διάρκεια εισβολής του στρατού στην πόλη Τζενίν, ανακοινώθηκε χτες πως υπέκυψε στα τραύματά του.

Νέες διαδηλώσεις για να σταματήσει η σφαγή!

ΔΑΝΙΑ - Κοπεγχάγη
ΔΑΝΙΑ - Κοπεγχάγη
Νέες διαδηλώσεις καταγγελίας του συνεχιζόμενου εγκλήματος στα παλαιστινιακά εδάφη και της πολύμορφης στήριξης από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Ισραήλ έγιναν και το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων για τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης (30 Μάρτη).

Στη διαδήλωση στην Κοπεγχάγη της Δανίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων πλήθος υγειονομικοί, με πανό που ανέγραφαν «Σταματήστε τον βομβαρδισμό νοσοκομείων» και κατήγγειλαν ότι «συνάδελφοί μας (σ.σ. στη Γάζα) χειρουργούν χωρίς αναισθησία!». Κινητοποίηση έγινε και στην πόλη Ααρχους.

Στο Λονδίνο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ράσελ και πορεύτηκαν μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ. Μεταξύ άλλων διαδήλωσαν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Βρετανοαιγύπτιος ηθοποιός Χαλίντ Αμπντάλα, ο κωμικός Αλεξέι Σέιλ και ο Βρετανοπαλαιστίνιος μουσικός Ριμ Κελάνι.

Στη Γερμανία έγιναν κινητοποιήσεις σε Στουτγκάρδη, Μόναχο, Κολωνία κ.α.

Στην Ιταλία, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ρώμης αλλά και στο Μιλάνο.

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στο Παρίσι, στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας αλλά και στο Αμστερνταμ, όπου καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Σταματήστε τον λιμό» και «Ολλανδία ντροπή σου, τα χέρια σου είναι λερωμένα με αίμα!».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Λονδίνο

PA

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Λονδίνο
Στην Ουάσιγκτον διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, οργανώνοντας μάλιστα και το Ιφτάρ (το δείπνο των μουσουλμάνων την περίοδο του Ραμαζανιού).

Δυναμικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σε διάφορες χώρες και όλη την προηγούμενη βδομάδα. Στο Βερολίνο διαδηλωτές πορεύτηκαν κρατώντας ομοιώματα μωρών τυλιγμένα σε «ματωμένα» σάβανα, με συνθήματα όπως «Ολοι έχουν το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην ασφάλεια - Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν».

Στην Αυστρία, διαδηλωτές κατέβηκαν την κεντρική οδό Mariahilfer της Βιέννης ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν «Τώρα κατάπαυση του πυρός!», «Οχι στη γενοκτονία!», «Ελεύθερη Παλαιστίνη!»

Στο Δουβλίνο η κινητοποίηση άρχισε από τον Κήπο του Πάρκου Μνήμης και κατέληξε στο Πράσινο Πάρκο του Αγίου Στεφάνου.

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Φουντώνουν οι απειλές γενικής ανάφλεξης

Σφοδρές αντιδράσεις για την επίθεση στο ιρανικό προξενείο από Ρωσία, Κίνα, Αραβικό Σύνδεσμο και χώρες του Κόλπου

Φουντώνουν επικίνδυνα οι κίνδυνοι γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά τον προχτεσινό πολύνεκρο ισραηλινό βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, που είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση του κτιρίου και τον θάνατο, μαζί με πολλούς άλλους, δύο Ιρανών στρατηγών, των Mohammad Reza Zahedi και Mohammad Hadi Hajriahimi. Χτες, η ιρανική κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε στον νεότερο απολογισμό μεταδίδοντας πως οι νεκροί έφθασαν τους 13, εκ των οποίων οι 7 ήταν Ιρανοί και 6 Σύροι.

Η επίθεση, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, προκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου αποφασίστηκε «η απαιτούμενη απάντηση» στην επίθεση και πως αυτή θα δοθεί σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξει το Ιράν.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν (1,5 ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη), μέσω του Ελβετού πρέσβη στην Τεχεράνη που λειτουργεί ως σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, ότι θεωρούνται υπόλογες για την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί, ούτε γνώριζαν εκ των προτέρων για την ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ για τη σοβαρή ισραηλινή επίθεση δεν εκτόνωσαν τις έντονες αντιδράσεις του Ιράν αλλά και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, που προειδοποίησαν αμφότερες με σθεναρά αντίποινα.

Ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος. Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «θα τιμωρηθεί» για την επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού τονίζοντας: «Το διεστραμμένο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας. Θα το κάνουμε να μετανιώσει για αυτό το έγκλημα και για άλλα».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, ομοίως καταδίκασε την ισραηλινή πρωτοφανή επίθεση τονίζοντας ότι «δεν θα μείνει αναπάντητο το άνανδρο αυτό έγκλημα».

Την επίθεση καταδίκασε το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PFLP) που τη χαρακτήρισε «σοβαρή κλιμάκωση οργανωμένης κρατικής τρομοκρατίας».

Το Ισραήλ δεν σχολίασε καθόλου στις αντιδράσεις του Ιράν ούτε πήρε επίσημα την ευθύνη γι' αυτήν την ασυνήθιστη επίθεση. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, επέρριψε εμμέσως, αργά το βράδυ της Δευτέρας, την ευθύνη... στο Ιράν για ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, δείχνοντας πως επρόκειτο για απάντηση σε μια αναίμακτη επίθεση που έγινε το πρωί της 1ης Απρίλη σε ισραηλινή ναυτική βάση στο Εϊλάτ, στα νότια...

Εντονες αντιδράσεις Ρωσίας, Κίνας και σιγή «Δύσης»

Ο βομβαρδισμός στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ η πολύ σοβαρή σημασία της φάνηκε να υποβαθμίζεται σκοπίμως από αρκετές «δυτικές» χώρες που έκαναν πως ...δεν είδαν μία πολύ σοβαρή παραβίαση των διεθνών συνθηκών της Βιέννης για τις ξένες διπλωματικές αποστολές...

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε χτες το πλήγμα ζητώντας τον «σεβασμό του διεθνούς δικαίου» και της Συνθήκης της Βιέννης (1961) για τις διπλωματικές σχέσεις. Ζήτησε επίσης «να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση», προειδοποιώντας ότι «οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση σε μια ήδη ασταθή περιοχή, με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, οι οποίοι ήδη βιώνουν πρωτοφανή δεινά στη Συρία, στον Λίβανο, στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Στη Μόσχα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε χτες ότι «το αεροπορικό πλήγμα που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό είναι μια επιθετική ενέργεια» και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αυτές τις «εντελώς απαράδεκτες» ενέργειες, σπεύδοντας όμως να δηλώσει ότι «η Ρωσία δεν βιάζεται να καταλήξει σε συμπεράσματα, όμως αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν όλα τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, καταδικάζοντας την επίθεση είπε ότι «η ασφάλεια των διπλωματικών θεσμών δεν μπορεί να παραβιάζεται και η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης ισχυρές χώρες του Κόλπου με πρώτες τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ και οι 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, που κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο και να βουτήξει την περιοχή στο χάος».

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης το Πακιστάν και ο Αλί αλ Καχούμ, εκπρόσωπος των Χούθι στην Υεμένη.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, εξέφρασε ανησυχία για τη «φερόμενη ισραηλινή επίθεση» στο ιρανικό προξενείο και προειδοποίησε για τους κινδύνους κλιμάκωσης ζητώντας «αυτοσυγκράτηση», τόνισε δε ότι «η περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί να συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δρομολογεί νέο εξοπλιστικό πακέτο 18 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ

Την εντεινόμενη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τόσο για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, όσο και σε βάθος χρόνου, για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή, επιβεβαιώνει ένα ακόμα αποκαλυπτικό δημοσίευμα, αυτήν τη φορά από το πρακτορείο «Reuters».

Πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να προωθήσει άλλο ένα πακέτο, αξίας 18 δισ. δολαρίων, με όπλα, πυρομαχικά (μεταξύ των οποίων και βόμβες ενός και μισού τόνου) και δεκάδες μαχητικά F-15.

Το νέο εξοπλιστικό πακέτο είχε εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου στις 30 Γενάρη μετά από αίτημα του ισραηλινού στρατού που προωθήθηκε εκ νέου την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ.

Σημειώνεται ότι παράδοση 25 μαχητικών F-15 στο Ισραήλ αναμένεται το νωρίτερο το 2029, δείχνοντας τη βούληση των ΗΠΑ να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα ακόμα περισσότερο τον στενότερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή, με το βλέμμα στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Reuters», ο προεδρεύων της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μ. Μακόλ, έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση και άλλων μαχητικών F-15 τον περασμένο Γενάρη, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει την παράδοση 1.800 βομβών ΜΚ84 (βάρους 925 κιλών) και 500 βομβών ΜΚ-82 (βάρους 227 κιλών).

Συνεννοήσεις ΗΠΑ - Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα

Στο μεταξύ, σε προχτεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη Αμερικανών και Ισραηλινών ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ρον Ντέρμερ, αναφέρθηκε ότι τέθηκαν στο επίκεντρο τα σχέδια του Ισραήλ για χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη νότια πόλη Ράφα - εκεί όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι και άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Συμφωνήθηκε από τη μεριά του Τελ Αβίβ να ληφθούν υπόψη «οι ανησυχίες» των ΗΠΑ για μαζική εισβολή στη συγκεκριμένη πόλη και να επακολουθήσουν και άλλες διαβουλεύσεις για το θέμα στη συνέχεια, με διά ζώσης συναντήσεις την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Στη δίωρη τηλεδιάσκεψη οι δύο πλευρές συμφώνησαν (σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης) ότι «μοιράζονται τον στόχο να δουν τη Χαμάς να ηττάται στη Ράφα».

Ωστόσο, χτες βράδυ, το ισραηλινό κανάλι Channel 12 μετέδωσε πως στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι δύο πλευρές ήταν «σε τελείως διαφορετική σελίδα» σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στη Σαουδική Αραβία για νέες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο φόντο των γνωστών πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ριάντ και Τελ Αβίβ.

Στη Γαλλία, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε διαβουλεύσεις και σε σχέση με όσα διαδραματίζονται τελευταία στη Μέση Ανατολή, με τον Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τον ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ, και τον υπουργό Αμυνας, Σ. Λεκορνί.

Διεργασίες για γαλλικό σχέδιο στον ΟΗΕ

Το ίδιο διάστημα, η Γαλλία σε συνεννόηση με την Παλαιστινιακή Αρχή προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο απόφασης για εκεχειρία στη Γάζα και άνευ όρων απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Επίσης θα ανοίγει τον δρόμο για συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε «μονοπάτι» μελλοντικής «λύσης» στη βάση των δύο κρατών, ενώ γίνεται και αναφορά στην ανάγκη «μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας» για τους αμάχους στη Γάζα.

Το γαλλικό σχέδιο απόφασης προκάλεσε την αντίδραση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς, ο οποίος ζήτησε από την Γαλλία να το αποσύρει, επειδή τάχα «θα είναι επιβράβευση της τρομοκρατίας και θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για τους ομήρους».

Εν τέλει η Γαλλία συμφώνησε να συζητήσει το σχέδιο απόφασης με το Ισραήλ ...σε δυο βδομάδες.

Στη συνέχεια ο Κατς είχε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, απαιτώντας να ασκήσουν βέτο αν δεν αλλάξουν οι διατυπώσεις στο γαλλικό σχέδιο.

Στο μεταξύ, Ισραηλινοί μεσολαβητές (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αξιωματούχοι της Μοσάντ, της υπηρεσίας ασφαλείας ISA και του στρατού) ανακοίνωσαν χτες ότι διαμόρφωσαν μια «επίκαιρη» πρόταση που αναμένεται να απαντηθεί από τη Χαμάς και την οποία παρουσίασαν στο Κάιρο.

Και αυτήν τη φορά κάλεσαν τους μεσολαβητές από Αίγυπτο, Κατάρ και ΗΠΑ να ασκήσουν πιο έντονη πίεση στη Χαμάς ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η «αναθεωρημένη» ισραηλινή πρόταση εξετάστηκε χτες το βράδυ από το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο.

Το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο ΚΑΝ μετέδωσε ότι η ισραηλινή πλευρά παρουσίασε στους μεσολαβητές στο Κάιρο την «επικαιροποιημένη και πιο ευέλικτη θέση» και μετά επέστρεψε στο Ισραήλ, αναμένοντας την απάντηση της Χαμάς.

Υποσχέσεις για ισπανική αναγνώριση της Παλαιστίνης

Η ισπανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ στο Αμμάν οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε ισπανικές εφημερίδες.

Ο Σάντσεθ, εν μέσω νέας περιοδείας σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε στην εφημερίδα «La Vanguardia» ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το τρέχον εξάμηνο. Οι δηλώσεις του δείχνουν επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος που είχε παρουσιάσει πρόσφατα ο Ισπανός πρωθυπουργός για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Στις 9 Μάρτη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο ισπανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει την αναγνώριση αυτή μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2027. Στις 22 Μάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός πρωθυπουργός και οι ομόλογοί του της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία δηλώνουν «έτοιμοι να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη», ότι δε αυτό θα γίνει «όταν θα μπορεί να αποτελέσει θετική συμβολή (σ.σ. στη διευθέτηση της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστινίων) και όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές».

Η εφημερίδα «El Pais» εκτιμά ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας των ευρωεκλογών «ή τις βδομάδες που θα ακολουθήσουν». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την «El Pais» ο Σάντσεθ δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία ότι θα πρέπει «να παρακολουθούνται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σύντομα στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη», δηλαδή από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, εννοώντας ότι η απόφαση της Μαδρίτης θα συνδέεται με την εξέλιξη της διεθνούς κατάστασης.

Η «El Pais» εκτιμά επίσης ότι ο Σάντσεθ - ο οποίος μετά την Ιορδανία θα επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ - θέλει «να προσπαθήσει να πείσει τις αραβικές χώρες που ακόμα δεν έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ», όπως οι εν λόγω χώρες του Κόλπου, «να το κάνουν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις και την πολεμική αναμέτρηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

«Το Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις και την πολεμική αναμέτρηση», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Το κράτος του Ισραήλ, που εδώ και μήνες συνεχίζει τη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, πρώτα απ' όλα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στα υπόλοιπα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και μικρών παιδιών, επιλέγει την κλιμάκωση της δολοφονικής του δράσης και της πολεμικής αναμέτρησης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προχώρησε σε πυραυλικό πλήγμα εναντίον του προξενικού τμήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων. Η αποτρόπαιη και καταδικαστέα αυτή πράξη δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με τον σχεδιασμό του Ισραήλ για γενίκευση της πολεμικής αναμέτρησης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, με τις πλάτες των "συμμάχων" του, ΗΠΑ, ΕΕ και βέβαια και της κυβέρνησης της ΝΔ, που αναδεικνύεται σε "αχθοφόρο" των ιμπεριαλιστικών ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, με τη στήριξη και των άλλων φιλοΝΑΤΟικών κομμάτων.

Η εγκληματική δράση του Ισραήλ στράφηκε επιπλέον ενάντια σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, παρά τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει με τον στρατό του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής οργάνωσης (υπήκοοι Αυστραλίας, Παλαιστίνης, Πολωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ένα άτομο διπλής υπηκοότητας, ΗΠΑ και Καναδά).

  • Απαιτούμε τώρα να σταματήσει η κυβέρνηση κάθε στήριξη στο κράτος του Ισραήλ.
  • Να προχωρήσει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα πριν το '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από τους εγκληματικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανώσεις».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ